Aktiiviset alueverkostot

Aktiiviset alueverkostot -blogissa Työelämä 2020 -alueverkostot nostavat esiin heille ajankohtaisia teemoja ja kertovat toiminnastaan.
21.8.2017 8.02

Mikrot menestykseen – Tuottavuutta ja hyvinvointia bisnekseen

Susanna ja Elisa_IMG_0300_pieni

Varsinais-Suomen alueverkoston yksi avaintavoite on yksinyrittäjyyden kehittäminen. Tätä teemaa osaltaan alueella edistää Mikrot menestykseen -hanke, jossa kehitetään mikroyrittäjien hyvinvointia, työn tuottavuutta ja innovointia. Olemme koonneet alle poimintoja hankkeen alkumetreiltä – omaan käyttöösi tai jaettavaksi.

Energiaa päivittäiseen tekemiseen!

Yrittäjille järjestetyissä työpajoissa teemoina ovat olleet itsemyötätunto, muutosjoustavuus sekä liikunta ja ajanhallinta. Kiteytyksiä tilaisuuksien vinkeistä yrittäjän energisen olon vahvistamiseksi:

  • Kohtele itseäsi yhtä hyvin kuin parasta ystävääsi. Kannusta itseäsi, näe myös onnistumiset ja ole armollinen itsellesi. ”Paras on hyvän pahin vihollinen.”

  • Näetkö mahdollisuuksia vai esteitä? Kokeile uutta, irtaudu tutuista ja turvallisista ”näin olen aina tehnyt” -ajattelumalleista. Tapaa toisia yrittäjiä - toimialarajatkin ylittäen voi yhdessä oppia ja ideoida uutta sekä saada ja antaa apua.

  • Katkaise istuminen! Runsas istuminen on terveyden riskitekijä, ja pitkäkestoinen, yhtäjaksoinen istuminen on haitallisinta. Tärkeää on jatkuva, pienikin aktiivisuus työssä ja vapaalla. Valitse portaat hissin sijaan, pysäköi kauemmas… Miten voisit lisätä askelia helposti omaan päivääsi?

  • Ajanhallinnan parhaat keinot omaan arkeen löytyvät kokeilemalla. Toimisiko jokin näistä: priorisoi tekeminen yrityksesi tavoitteiden sekä asioiden tärkeyden ja kiireellisyyden mukaan, aseta määräaika työn valmistumiselle, palastele työtehtävä ja iloitse välietapeista, tee vaikeat tai epämukavat asiat ensin ja näin energiaa vapautuu päivän muihin töihin.

Pysähtymistä ja oman toiminnan arviointia

Tuottavuus, innovaatiot ja hyvinvointi ovat kehittämisen kohteena 34:ssä hankkeen mikroyrityksessä. Alla yrittäjien väliarviointikeskusteluista kaksi käytännön vinkkiä:

  • Kohdenna ja rajaa tekemistä: mitä teen, kenelle ja miten? Tämä tukee myyntiä ja markkinointia, toiminnan kehittämistä sekä auttaa päästämään irti toimimattomasta. Samalla tunnistat mitä osaat ja mikä kannattaa tehdä itse.

  • Tiedä yrityksesi tulot ja menot. Selkeän käsityksen saamiseksi riittää useimmiten kuukausitason tuottojen ja kustannusten seuranta. Myös säännöllinen ajatusten vaihto kirjanpitäjän kanssa parantaa yrittäjän tietoisuutta talouden tilanteesta.

 Tukiverkostot yrittäjien apuna

Yrittäjien tukiverkoston (mm. yritysneuvojat, yrityskummit, työterveyshuollot, yrittäjyysoppilaitokset) yhteistyö tukee yrittäjän hyvinvointia. Osana hankkeen verkostojen kehittämistä järjestettiin myös yrittäjille, kuntien viranhaltijoille ja luottamushenkilöille yhteiset tilaisuudet. Tilaisuuksissa ideoitiin yhteistyön parantamiseksi kokeiluja, joista osa on jo jalostunut käytännön toimiksi:

  • Kunnan yritysyhteistyötä tekevien henkilöiden yhteystiedot ja vastuualueet koottiin yhteen dokumenttiin. Näin yrittäjät tietävät kehen ottaa yhteyttä ilman kunnan nettisivujen perinpohjaista selaamista.

  • Elinkeinoasiamies ja hankintapäällikkö tiivistivät yhteistyötään paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kartoittamisessa ennen hankintoihin liittyvien tarjouspyyntöjen lähettämistä.

 Kirjoittajat Susanna Visuri ja Elisa Valtanen ovat Työterveyslaitokselta.

Mikrot menestykseen -hanketta toteuttavat yhteistyössä Varsinais-Suomen Yrittäjät, Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ja Työterveyslaitos. Hanketta rahoittavat toteuttajien lisäksi, Euroopan sosiaalirahasto, Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja LähiTapiola/Varsinais-Suomi. Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Työterveyslaitos ovat jäseninä myös Työelämä2020 –hankkeen Varsinais-Suomen alueverkostossa.

MM_logot

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja