Aktiiviset alueverkostot

Aktiiviset alueverkostot -blogissa Työelämä 2020 -alueverkostot nostavat esiin heille ajankohtaisia teemoja ja kertovat toiminnastaan.
28.11.2017 10.11

Palatko loppuun vai palaudutko? Verkosto voimaannuttaa!

Nimetön suunnittelumalli
Tällä hetkellä eletään vuoden stressaavimpia kuukausia. Työelämässä kiire ja deadlinet tuntuvat omien kokemustemme pohjalta kasautuvan lomia edeltäville viikoille. Joulun lähetessä stressiä voivat aiheuttaa yksityiselämänkin asiat.

Oman työn kehittämiseksi ja ajanhallinnan tueksi kaipaa helppoja tukityökaluja. Vielä enemmän kaipaa vertaisten kanssa juttelemista – jo tieto siitä, että ei ole yksin, auttaa jaksamaan paremmin. Työelämän kehittäjät ovatkin verkostoituneet Pohjois-Pohjanmaalla vuodesta 2013 lähtien Työelämä 2020 -hankkeen alueverkostoksi. Noin 20 organisaation muodostama verkosto kokoontuu nykyään jopa 4-5 kertaa vuodessa pohtimaan maakunnan työelämän laadun kehittämistä. Yhdessä tutustutaan toisten toimintaan, kun verkostokokoukset järjestetään vuorotellen mukana olevien jäsenorganisaatioiden luona. Verkosto kokoustaa myös alueen yrityksissä, kuten vuonna 2017 Zef Oy:n ja Nokian tiloissa kuullen samalla yrityksen ja toimialan ajankohtaisia kuulumisia. Verkostokokouksissa tehdään teemoitettuja katsauksia alueen työelämän tilaan ja kehittämiseen tarkastelemalla muun muassa hyviä käytäntöjä, esimerkkejä onnistumisista, kehittämisen työkaluja sekä työsuojelun, palkkaturvan ja muutosturvan kautta myös työelämän kipukohtia.

 

Pohjois-Pohjanmaalla työpaineiden ja palautumisen kanssa tuskailevien yrittäjien ja työyhteisöjen avainhenkilöiden on myös ollut jo tovin mahdollisuus osallistua yritysvierailuille ja tapaamisiin, joissa on jaettu hyviä kokemuksia ja parhaita käytäntöjä. Työelämä 2020 -alueverkosto on ollut aktiivinen vierailujen järjestämisessä sekä erilaisten työkalujen ja käytäntöjen jakamisessa. Syksyllä 2017 käynnistetyt "Työyhteisöt vierailulle työyhteisöihin" -tapahtumat on suunnattu kaikille työpaikkojen avainhenkilöille. Esimerkiksi vierailu Oulun keskustan Pelikampukselle Fingersoftin vieraaksi kokosi yhteen toistakymmentä avainhenkilöä paitsi tutustumaan toimintaan, myös keskustelemaan uudenlaisesta "ekosysteemi"-tyyppisestä yhteistyöstä kahvikupposen äärelle vertaisten kanssa. Toinen hyvä verkosto alueella on varsinkin pieniä yrityksiä jäsenikseen toivova Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto.

 

Kiireen keskellä verkostotapaamiset ja aamukahvitilaisuudet tuntuvat joskus ylitsepääsemättömiltä ja turhiltakin. Joka kerta kun mukaan lähtee, oppii kuitenkin jotain uutta. Käytännön vinkit palautumiseen ja parhaat tavat organisoida työtä pienyrityksessä ovat joitain asioista, joita olemme vuoden mittaan Pohjois-Pohjanmaalla käsitelleet. Turhan harva yrittäjä pitää edes kahvitilaisuuden verran paussia työstä ja katselee uusin silmin tekemistään. Onko tekeminen silloin kestävällä pohjalla ja tehokasta vai väsyneenä eestaas hyörimistä? Verkostotapahtumissa voi syttyä yhdessä liekkeihin ja saada oivalluksia.

 

Aina ei edes tarvitse lähteä työmaalta minnekään. Työterveyslaitoksella on yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa kehitetty mobiilisovellus, joka tukee arjessa jaksamista. Miten on yrittäjä, palatko loppuun vai palaudutko? Askarruttaako jaksaminen? Uusi ilmainen Palaudu! –mobiilisovellus auttaa sinua kehittämään toimintaasi, jotta palaudut työstä ja voit yrittäjänä elää tasapainoista, kokonaista elämää. Ilmoittaudu mukaan: https://www.ttl.fi/palaudu/

 

Kunhan tästä joulustressistä selvitään, niin edessä ovat tunnetusti uuden vuoden lupaukset ja tipattomat tammikuut. Työelämätoimija, tule mukaan Pohjois-Pohjanmaan Työelämä 2020 -alueverkostoon! Vinkkinä myös yrittäjälle, että mobiilisovelluksen ohella, kannattaa tulla mukaan verkostoihin. Sieltä saa vinkkejä oman hyvinvoinnin tueksi – ja kun jaksaa paremmin niin bisneskin kukoistaa helpommin. Pohjois-Pohjanmaalla aktiivista toimintaa on tarjolla runsain mitoin – tervetuloa mukaan!

 

Anne Salmi, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos

 Kirjoittaja on mukana Työelämä2020-alueverkoston ja Työpaikkojen työhyvinvointiverkoston toiminnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Arkisin pystypainii yrittäjien jaksamisen ja hyvinvoinnin puolesta.

 

Teea Oja, asiantuntija, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 

Kirjoittaja on  Pohjois-Pohjanmaan Työelämä 2020 -alueverkostovastaava.

 

Lisätietoa ja ajankohtaisia tapahtumia Pohjois-Pohjanmaan Työelämä 2020 -alueverkostolta löydät:  

http://hyvatyoelama.fi/pohjoispohjanmaa/


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi