Aktiiviset alueverkostot

Aktiiviset alueverkostot -blogissa Työelämä 2020 -alueverkostot nostavat esiin heille ajankohtaisia teemoja ja kertovat toiminnastaan.
5.6.2018 7.47

Verkostoissa löytyy luottamus – silloinkin kun työelämässä tärisee

ElisaK-150x150

Työelämä muuttaa muotoaan maailman muuttuessa ja organisaatiot järjestelevät uudelleen rakennettaan ja toimintaansa pärjätäkseen kilpailussa. Luottamusta työpaikan pysyvyyteen, yrittäjällä asiakkaiden löytymiseen tai opiskelijalla työelämään pääsemiseen ei ole helppo synnyttää eikä ylläpitää. Nopeasti muuttuva työelämä vaatiikin meiltä aiempaa enemmän joustavuutta. Työelämässä, kuten elämässä yleensä, pitää voida myös luottaa johonkin. 

Luottamalla itseensä ja omiin kykyihinsä, luo pohjaa hyvälle itsensä johtamiselle. Myös luottamus toisiin ihmisiin on tärkeää ja muodostaa pohjan hyvälle johtajuudelle. Johtajuus, itsensä johtaminen ja digitaalisuus ovatkin Uudenmaan Työelämä 2020 verkoston pääteemoja. Muutosten keskellä jokaisen pitäisikin kuulua verkostoon –mieluusti useampaankin. Silloinkin kun työelämässä tärisee ja ryskyy, on verkosto kuin kalaverkko kevättulvasssa; se joustaa ja kestää. Verkostossa voi ylläpitää ja kehittää omaa ammatillista identiteettiään ja luottamusta siihen, että yhdessä onnistumme.

Verkostoitumisen tärkeydestä on puhuttu paljon mutta on hyvä, että puhutaan myös siitä mitä verkostoissa pitäisi tehdä ja miten verkostoja voi hyödyntää. Verkostojen tärkein tehtävä Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kannalta on kehittää innovatiivisuuttaan, joka synnytetään luottamuksella, dialogilla ja yhteisellä intohimolla.

Kaikki, jotka vaeltavat eivät ole eksyksissä

Työssä ja elämässä, silloin kun tavoitteet, mittarit ja tulospaineet ottavat yliotteen on hyvä muistaa tämä J.R.R Tolkienin lausahdus; toisinaan nimittäin on hyvä hieman vaeltaa. Uuden luominen tarkoittaa monesti sitä, että on tärkeämpää tuntea olevansa oikealla tiellä kuin tietää olevansa oikeassa. Matkan päämäärää tärkeämpää on ottaa ratkaisevat ensimmäiset askeleet.

Tolkien myös aivan perustellusti muistuttaa meitä siitä, että asiat eivät aina ole sellaisia, millaisiksi ne omasta näkökulmastamme tulkitsemme. Haahuilijoita? Ei, vaan sormuksen ritarit täyttämässä tehtäväänsä, kokeilemalla ja ystäviin luottaen. Sirpaleisia työuria ja haaskattua osaamista? Ei, vaan työelämän monimuotoisuuden hyödyntämistä ja uusia näkemyksiä. Työelämän muuttuessa meidän tulisikin voida nähdä mahdollisuudet muutoksessa ja löytää luottamus itseemme ja verkostoihimme.

Monet asiat selviävät yhdessä ajatellen, kysymällä, ihmettelemällä ja kuuntelemalla. Näin voimme merkittävästi laajentaa omaa näkökulmaamme ja ymmärrystämme. Verkostot, kuten Yrittäjästä yhdessäonnistujaksi, Ompeluseura, HEI-network, Uudenmaan Työelämä 2020 -alueverkosto muodostavat alustoja, jotka tarjoavat niihin liittyville monenlaista vertaisvoimaa, uusia ajatuksia, ammatillista osaamisen kehittämistä, joskus myös työmahdollisuuksia. 

Mistä sitten löytää itselle sopivia verkostoja? Sosiaalisen median verkostoissa on valmiina paljon mahdollisuuksia helposti liityttävässä muodossa - ja aina voi perustaa oman verkoston ja kerätä yhteen samanhenkisiä! Jos taas kaipaat foorumia, jossa voit kohdata niin yrittäjiä, työssäkäyviä, uusia haasteita etsiviä osaajia kuin opiskelijoitakin, joita yhdistää kiinnostus työelämän eteenpäin viemiseen - Uudenmaan Työelämä 2020 alueverkoston Work & Life Cafe toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi!

Kirjoittaja Elisa Kouvonen työskentelee konsulttina NewCo Helsingissä, joka kuuluu  Uudenmaan Työelämä 2020 -alueverkostoon.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja