Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
24.10.2016 8.00

Fab Lab Berlin – yhteisöllisyyttä avoimessa innovaatiotilassa

TiinaHanhike

Minulle tarjoutui mahdollisuus tutustua yhteen eurooppalaiseen FabLabiin. Prenzlauer Bergin kaupunginosassa, entisen panimorakennuksen pihapiirissä Berliinissä, sijaitsee sikäläinen FabLab – avoin työskentely- ja innovointitila, jossa voi käyttää digitaalisen tuotannon välineitä.

FadLab on maailmanlaajuisesti levinnyt konsepti, joka on lähtöisin Massachusetts Institute of Technology -yliopistosta. Lyhenne tulee sanoista fabrication laboratory eli "valmistuslaboratorio". Ideana on toimia prototyyppien rakentamisen mahdollistavana kehittely- ja innovointialustana. 30 eri maassa sijaitsevat FabLabit ovat keskenään yhteydessä videokonferenssijärjestelmän avulla ja henkilökunta tapaa toisiaan kansainvälisissä konferensseissa.

FabLab Berliinissä on yhteiskäyttöisiä välineitä tuotekehittelyyn ja kokeiluun. Välineisiin tutustuminen ja niiden käytön opettelu on yksi konseptin osa. Tiloista löytyy erilaisia 3D-printtereitä, laserleikkureita ynnä muita työvälineitä vinyylin, silikonin ja puun työstämiseen sekä välineitä, joissa elektroniikkaa yhdistetään perinteisen tekstiilityön koneisiin, esimerkiksi neulomiskone yhdistettynä tietokoneeseen. Kangaspuilla puolestaan valmistuu parhaillaan kangasta, jonka eri osat käyttäytyvät eri tavalla kastuessaan; esimerkiksi märkänä kutistuva materiaali saa kankaan värin vaihtumaan. Tilan ja siellä sijaitsevien työkalujen käytöstä maksetaan joko kuukausittaisella jäsenmaksulla tai käytetyn ajan mukaan. 

Oppimista, innovointia ja kohtaamisia

Tilan työskentelypöytäalueella istuu nuorehkoja ihmisiä pienissä porukoissa. Tunnelma on samanaikaisesti rento ja keskittynyt. Varsinainen esittelykierros kulkee läpi erilaisten työstökonepajojen, joissa näkyy tekstiilityötä, puuntyöstämistä, ”reptohand”- robottikäden kehittelyä. Kokovartaloskannerikin kuulema löytyy tiloista. Sitä käytetään muun muassa silikonista valmistettavien tekoraajojen suunnittelu- ja kehitystyössä.   

3Dprinttereita_250

FabLab rakentuu ”hardwaren”, koneiden ja laitteiden ympärille, mutta toimii samalla yhteisöllisenä työtilana, jossa jaetaan osaamista ja autetaan kaveria. Se on startup-yrittäjälle paikka, jossa voi saada hyviä vinkkejä ja neuvoja omaan tekemiseensä. Aloittelevalle yrittäjälle tyypillisessä tilanteessa, jossa on käytettävissä rajalliset taloudelliset resurssit ja jossa kaikki huomio ja tekeminen keskittyvät tuotteeseen ja sen markkinoitiin, FabLab on ympäristö, jossa yhteydet toisiin tekijöihin hoituvat helposti yhteisen tilan ja avoimen jakamisen periaatteen kautta.  

FabLab Berliinillä on noin 800 käyttäjää: freelancereita, opiskelijoita, startup-yrittäjiä sekä yritysten T&K-henkilöstöä. Paikalla ollut Ottobock-yrityksen työntekijä totesi, ettei pääkonttori ole hyvä paikka innovoinnille, vaan hän tulee mieluummin FabLabiin työskentelemään nuorten innovaattoreiden keskelle. Ottobcok on yksi keskeinen FabLab Berliinin yrityspartneri.     

FabLab-tila toimii yhteistyöskentelytilana, tutkimus- ja kehitystyön paikkana sekä alustana erilaisille kohtaamisille. Tilassa on yhteiset pelisäännöt yleiseen viihtyvyyteen liittyvistä asioista, kuten ystävällisestä toiminnasta, omien materiaalien käyttämisestä ja jälkien korjaamisesta, mutta erityisesti tiedonjakamisesta. FabLabissa toimitaan avoimen tiedonjakamisen periaatteiden mukaisesti ja haetaan oppimista ja uusia ideoita erilaisten asioiden ja ihmisten kohtaamisista. FabLab-verkoston jäsenet auttavat toisiaan työprosesseissa jakamalla tietoa omista projekteistaan avoimen sisällön periaatteiden mukaisesti.

Yhteisö ja ”ekosysteemi”, joka on muodostunut FabLabin ympärille, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Tässä ollaan selvästikin uudenlaisen työn ja innovaatiotoiminnan organisoitumisen äärellä. Taidankin seuraavaksi suunnata tutustumisretkelle Helsingissä sijaitsevaan Aalto FabLabiin, joka löytyy Media Factoryn tiloista Arabian kampusalueelta.

Kirjoittaja Tiina Hanhike on ylitarkastajana
työ- ja elinkeinoministeriön Elinkeino- ja innovaatio-osastolla.


Yhteisöllisistä työtiloista keskustellaan tiistaina 25.10. klo 12-16 WorkUp! Työn uudet yhteisöt -tilaisuudessa, jota voi seurata myös verkkolähetyksen kautta osoitteessa: https://tem.videosync.fi/workup


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi