Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
22.9.2016 8.40

Firma ilman toimistoa

PirittaSeppala_150
Istuin viime viikolla kevyt untuvatakki päällä ja läppäri sylissä aurinkoisilla vanhan tukkimieskämpän portailla ja vastailin sähköposteihin. Vieressä pyöri innokas Pinko-koira, jonka omistaja oli mukana samoissa talkoissa kuin minäkin. Vastailin viesteihin aurinkolasit päässä ja vedin viivoja todo-listan hoidettuihin asioihin. Olin Lapissa, Ylläs-tunturin kupeessa, missä tein samalla varsinaisia töitäni etänä että osallistuin partiolippukunta Kalevan Karhujen kämpän syystalkoisiin.
Alkuillasta Viestintä-Pirittan ydintiimin WhatsApp-ketju vilkkui vielä muutamien asioiden tiimoilta, kun sovimme, miten seuraavalle aamulle sovitun Facebook-livelähetyksen sosiaalisen median viestintä tullaan hoitamaan. Hallintokoordinaattorimme Päivi kuittasi työasiansa samalla hoidetuksi ja vahvisti olevansa vapaalla seuraavana päivänä.

Aamulla viritin Facebook-livelähetystä varten jalustat, puhelimen ja kellon partiokämpän pihassa olevan pöydän ääreen. Aiheena oli live-lähettäminen ylipäätään ja päätin tehdä käytäntöäkin sivuavan lähetyksen kokonaan ulkoa, koska sää oli niin mukava.

Yrityksen viestintäkouluttaja Elina toivotti pomolle Facebook-viestillä onnea vielä juuri ennen lähetystä ja aloitti twiittaamisen aiheesta omalla tahollaan Helsingissä. Samaan aikaan Lempäälässä Viestintä-Pirittan alihankintatiimiin kuuluva sosiaalisen median asiantuntija Pauliina osallistui lähetykseen kommentoimalla sitä lähetyksen käynnissä ollessa.

Tämä viime viikon kaltainen kokonaisuus kuvastaa hyvin Viestintä-Pirittan työskentelyn mallia. Me olemme levittäytyneet ympäri Suomea asuinpaikkakunnan perusteella, mutta vastaavasti teemme töitä lähes mistä vain. Parhaimmillaan olen itse työskennellyt niin Kathmandussa hotellin terassilla kuin Los Angelesissa uima-altaan reunalta. Koko tiimimme toimii käytännössä koko ajan etänä, myös yrityksen palkatut työntekijät Päivi ja Elina.
Piritta Seppälä etätöissä LapissaPiritta Seppälä etätöissä Lapissa.

Kaikki lähtee viestinnästä ja yhteisistä pelisäännöistä

Viestintä-Piritta tekee verkkoviestinnän ja sosiaalisen median koulutusta sekä konsultointia järjestöille ja julkishallinnon organisaatioille kaikkialla Suomessa. Koko kuuden hengen tiimin kera kokoonnumme yhteen kaksi kertaa vuodessa viettämään kesä- ja joulujuhlia sekä samalla suunnittelemaan tulevaa. Samalla voidaan tarkistaa yrityksen toimintakäytänteitä, jotka kehittyvät sitä mukaa kuin yrityskin.

Kuusivuotiaalla Viestintä-Pirittalla lähtötilanne on ollut yhden naisen yritys, joka on kasvanut ensin alihankintatiimin kokoamiseen ja siitä työntekijöiden palkkaamiseen. Toimistoa meillä ei ole ollut koskaan, koska emme sitä tarvitse. Sovimme yhdessä toimintamme ja viestintämme pelisäännöt ja muokkaamme niitä tarpeen mukaan matkan varrella. Yrityksemme on jatkuvassa ja joustavassa kehitystilassa.

Kullakin meistä on omat vastuualueemme ja kukin projekti hoidetaan siihen liittyvällä yhdessä viilatulla toimintamallilla. Oleellista on, että kaikki tietävät, miten hommat hoidetaan sekä miten asioista viestitään.

Tärkeintä on keskinäinen luottamus

Pomona minun ei tarvitse jatkuvasti valvoa tehtävien hoitumista, kun voin luottaa, että asiat valmistuvat ajallaan ja juuri niinkuin pitää - riippumatta siitä missä työt tehdään. Jokainen myös kunnioittaa yrityksen arvoja, oli kyseessä sitten alihankintana silloin tällöin koulutuksia tekevä asiantuntija tai palkattu työntekijä.

Ydintiimimme kanssa meidän ei myöskään tarvitse palaveerata kuin pari kertaa kuukaudessa, kun keskinäinen yhteydenpito toimii. Joskus WhatsApp-viestejä lentelee pitkin iltaa tai idealamppujen syttyessä myös aikaisin aamulla. Tämäkin on kuitenkin yhdessä sovittu toimintamalli ja jos jotakuta meistä moinen alkaisi häiritsemään, sopisimme uusista toimintatavoista yhdessä.

Me viestimme WhatsAppin, Facebook-viestien ja Facebookin salaisen ryhmän kautta sekä koulutustoimeksiantoihin liittyen sähköpostilla. Kaikki tiedostot siirtyvät tekijöiden välillä Google Drivessa ja yhteiset jaetut kansiot tuovat materiaalit kaikkien käyttöön, oli sitten liikenteessä missä päin maailmaa tahansa. Soitamme tarvittaessa ja nostamme maljan onnistumisille, kun tapaamme koko tiimin kera.

Tällä reseptillä toimii Viestintä-Piritta ja jotenkin minusta tuntuu, että meillä ei välttämättä koskaan tule olemaan yhtä toimistoa. Toimisto kulkee tehokkaan viestinnän ja yhteisten tekemisen pelisääntöjen sekä keskinäisen luottamuksen myötä kaikkialla, missä liikumme. Ja koko ajan tuntuu silti, kuin olisimme samassa huoneessa. 

Toimitusjohtaja Piritta Seppälä, Viestintä-Piritta


Piritta Seppälä on mukana Work Up! Työn uudet yhteisöt -tilaisuudessa, joka järjestetään tiistaina 25.10. klo 12-16 Messukeskuksen Kokoustamossa. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan täällä!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi