Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
3.10.2017 16.10

Kuinka ajatella isommin - Kansainväliset verkostot kasvun väylänä

nina harjula_blogi
Olen seurannut suomalaisia cleantechin ja kestävän kehityksen toimijoita kymmenisen vuotta ja hurjista ennusteista ja lupauksista huolimatta käännämme tuskallisen hitaasti mahdollisuudet liiketoiminnaksi.
Kasvua tavoittelevat yritykset tarvitsevat enemmän verkosto-osaamista ja poisopettelua sisäänpäin lämpiävästä kulttuuristamme. Yritysten pitäisi uskaltautua maailmalle ja ajatella isommin sen sijaan että jäädään kotoisasti mukavuusalueelle ja tuttuihin ympyröihin keskustelemaan ja kehittämään.

Suomessahan arvostetaan sitä, että teknologiaratkaisu on viimeiseen asti hiottu -  ongelmalliseksi hiominen muuttuu, jos kehitetään liian pitkään ilman asiakasrajapintaa tai ymmärrystä globaalista kilpailutilanteesta. Kovemmat markkinoijat menevät vasemmalta ohi kenties jopa heikompien ratkaisujen kanssa. Perusongelma lähtee jo julkisen puolen toiminnasta; herkästi perustamme työryhmiä ja kansallisia tapahtumia, tuhlaamme aikaa väittelemällä Suomen sisällä termeistä tai vain yksinkertaisesti suojaamme vanhoja rakenteita, kun muu maailma tekee jo kauppaa uusilla ratkaisuilla isossa mittakaavassa. Mitä jos ottaisimmekin rohkeasti etunojaa ja etenisimme nopeammin konkreettisiin toimenpiteisiin. Rohkeutta vaaditaan ja usein uutta voi synnyttää vain rikkomalla vanhaa.

Yritystukia tulisi ohjata kansainvälisen potentiaalin yrityksiin ja asettaa kriteerit ja mittarit seuraamaan kansainvälistä menestystä, se ohjaisi aidosti tekemistä ulospäin Suomesta. Vaikka Suomi on mainio testi-laboratorio pitää muistaa, että markkina on kuitenkin löydyttävä muualta kuin kotimaasta jos haetaan kansantalouden näkökulmasta vaikuttavuutta. Tukien ei siis pitäisi palkita kotimaassa patsastelusta.

Ajatellaan siis isommin: piirinmestarista maailmanmestariksi sekä yrityksissä että julkisella puolella. Maailmalta katsottuna, olemme pieni maa ja alueellinen kilpailu maan sisällä on ajantuhlausta. Jos haluaa kasvaa, tulee verkottua kansainvälisesti ja viestiä maailmanluokan välinein ja tyylillä. Siihen tarvitsemme uudenlaisia alustoja – fyysisiä ja digitaalisia – joissa yritykset löytävät toisensa ja rahoittajat globaalisti. Tarvitsemme yrityksiin johtoa ja osaajia, jotka uskaltavat lähteä maailmalle verkottumaan – uskaltavat tehdä markkinointia joka ei puhuttele pelkästään sitä lähintä ja tutuinta kuulijaa vaan isompia massoja. Pitäisi uskaltaa haastaa kilpailijat ja tavoitella maailman kärkeä, isoja visioita. Sillä, pienikin yritys voi olla iso verkostonsa kautta.

Work Up! Miten kasvua kiertotaloudesta? -seminaarissa torstaina 12.10. klo 12.30-15.30 keskustellaan kiertotalouden mahdollisuuksista kestävän kasvun vauhdittajana. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Nina Harjula

Kirjoittaja Nina Harjula on monialaosaaja, joka toimii hallituksen puheenjohtajana kehittämässään Nordic Innovation Accelerator verkostossa ja markkinointijohtajana suomalaisessa cleantech kasvuyrityksessä Visedo Oy:ssä. Harjula on myös kansainvälisen Cleantech-alan kattojärjestön  GCCA:n perustajajäsen ja aloittaa uuden Business Finlandin Biotalouden – ja Cleantechin Advisory Boardin jäsenenä marraskuussa.

workup_kiertotalous_banneri2


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja