Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
5.9.2016 8.00

Roolit luovat turvallisuutta myös työelämässä

Merru

Viime aikoina netissä on kiertänyt perheenisän Facebook-kirjoitus, jossa hän kertoo viikostaan lastensa kanssa äidin ollessa lomalla. Kaikki ei mene kuten Strömsössä ja viikko on pelkkää hullunmyllyä.

Perheessä on ilmeisesti tarkkaan rajatut roolit ja vastuut äidille ja isälle. Kun äiti lähtee lyhyelle matkalle, roolit menevät sekaisin. Arkipäivistä tulee painajaista ja koti näyttää siltä kuin murotehdas olisi räjähtänyt lattialle.

Myös työelämä tarvitsee etukäteen määritellyt roolit ja vastuut. Kaikille pitäisi olla selvää, kuka on työnantaja ja työntekijä ja mitkä ovat heidän vastuunsa ja velvoitteensa. Kun on selkeät pelisäännöt, homma toimii ja säästytään ikäviltä yllätyksiltä jälkikäteen.

Professori Erik Brynjolfsson, joka tutkii MIT- yliopistossa teknologian kehittymistä ja sen vaikutusta tuottavuuteen, on todennut, että elämme parhaillaan tietokoneiden johtamaa uutta teknologian vallankumousta. Hänen mukaansa vuosikymmenten aikajänteellä yhteiskuntien pitäisi varautua perinteisen palkkatyön katoamiseen. Erilaisten alustojen kautta yleistyvä työn jakaminen on siis vain alkusoittoa kehitykselle.

Suomessa on kuitenkin herätty tähän todellisuuteen varsin hitaasti. Selkeät pelisäännöt erilaisten alustojen kautta tapahtuvalle työn jakamiselle ja tekemiselle puuttuvat. Tältä osin työlainsäädäntömme laahaa auttamattomasti kehityksestä jäljessä.

Hyvä uutinen tosin on, että TEM:ssä on nyt vihdoin herätty selvittämään asiaa. Selvitystyötä tekevät Harri Hellstén ja Maria Löfgren ovat jo alkumetreillä todenneet, että sekavaa on.

Kestää siis jonkin aikaa ennen kuin lainsäädäntömme saadaan ajan tasalle. Ennen sitä monet suomalaiset seikkailevat aivan yksin uuden työelämän pyörteissä. Onko kyse työsuhteesta vai yrittäjyydestä, pitäisikö ottaa yrittäjän vakuutukset vai miten pitäisi toimia? Yrittäjänä työ ehkä pitäisi hinnoitella toisin, sillä yrittäjä ei saa vuosiloma- tai sairausajan palkkaa.

Erilaisten alustojen kautta jaettua työtä hehkutetaan paljon sen joustavuuden ja työnsaannin nopeuden vuoksi. Keskiössä on työntekijä, joka haluaa itse valita mitä työtä ja milloin hän haluaa tehdä. Tämähän kuulostaa aivan vuokratyöltä! Paitsi, että vuokratyössä on selkeät pelisäännöt.

Vuokratyö on joustavaa ja sitä kautta työllistyy nopeasti. Koska vuokratyötä tehdään työsuhteessa, työnantajina toimivat henkilöstöpalveluyritykset huolehtivat, että lakisääteiset asiat, kuten palkanmaksu, vuosiloma- ja sairausajan palkka ym. hoidetaan kuten pitää. Bonuksena on lisäksi se, että henkilöstöpalveluyritykset yhdistävät sirpaleista työtä. Lyhyemmistä määräaikaisista työsuhteista syntyy pidempiä työsuhteita ja osa-aikaisista kokoaikaisia.

Ei siis ihme, että vuokratyöntekijät ovatkin työhönsä tyytyväisempiä kuin keskivertotyöntekijät. Peräti 87 prosenttia heistä suosittelisi vuokratyön tekemistä tuttavilleen.

Kun pelisäännöt ovat selvillä, kaikilla on turvallinen olo. Silloin murot eivät lentele lattialle eikä kukaan itke ilman järjellistä syytä.

Kirjoittaja Merru Tuliara on Henkilöstöpalveluyritysten Liiton toimitusjohtaja


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja