Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
5.10.2016 8.00

Yhteisöllisyydessä on tuotantovoimaa ja luovaa pöhinää

PiaHouni_150

Suomalainen työkulttuuri on vähäeleistä. Meillä ei ole tapana kehua, kannustaa, koskettaa tai innostaa. Me hiljennymme saavutusten edessä kuin pyhän esineen luona. Saatamme heittää yläfemman, mutta sen suuremmin tuskin rehennellään. Suomalainen työntekijä on vaatimaton ja hiljainen, kiltti ja kuuliainen. Hän ei vastusta tai kyseenalaista. Kun työntekijä sanoo ”me”, hän tarkoittaa ensisijaisesti rakenteen tuomaa yhteenliittymää itsensä ja toisten välillä.

Suomalaisen työntekijän puseron alla on kylmä hiki. Virheet, mokaaminen tai avuntarpeen ilmaiseminen saattavat olla ajatuksena kuolemaakin kauheampia. Työpaikoilla osataan kiusata, kadehtia, puhua selän takana, olla moraalittomia ja vaieta. Moni on kuollut työpaikalleen ja moni työnsä takia jossain toisaalla.


Tämä synkkä kuva piirtyy lukuisista suomalaista työelämää käsittelevistä tutkimuksista. Valitettavasti. Jokainen esimerkki, joka rikkoo tätä kuvaa on hurraamisen arvoinen asia. Onneksi hurraamisen aiheet lisääntyvät. Muutamia vuosia sitten alkoi kuulua ja näkyä tarinoita yhteisistä työtiloista, joissa on hyvä ”pöhinä”. Iloisesti hämmentävää!


Richard Floridan lanseeraama luovan luokan käsite ei tutkijoiden mukaan koskaan saanut Suomessa vahvaa pinta-alaa. Tästä huolimatta samansuuntaista liikehdintää on tapahtunut eri kaupunginosissa. Nuoremman polven ammattilaiset rakentavat ja muokkaavat itselleen sopivia työtiloja. Samalla he vahvistavat uudenlaista yhteisöllisyyden näköalaa. Näitä yhteisesti jaettuja työtiloja on ilmestynyt kivijalkakauppoihin, vanhoihin teollisuuskiinteistöihin, kerrostalohuoneistoihin ja niin edelleen.


Toisilleen tuntemattomat ihmiset ratkaisevat työtilan tarpeensa, ja joskus taas muutaman henkilön ydinjoukko etsii itselleen sopivaa miljöötä. Näistä tiloista on tullut pysyviä, niiden suosio kasvaa ja uusia paikkoja syntyy kovaa vauhtia. Voidaan kenties jo puhua coworking-buumista, jonka piirteitä siirtyy myös isompiin organisaatioihin. Niissäkin järjestellään tiloja ja ihmisiä uusiin kuoseihin.


Luovuutta, hyvinvointia ja työniloa

 

Monet tutkimukset ja käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että uusissa yhteisesti muodostetuissa työtiloissa tapahtuu paljon. Monet itsensä työllistäjät tai pienten yritysten työnantajat ovat oivaltaneet ulospääsyn kankeista rakenteista. Nämä yhteisölliset työtilat (Houni & Ansio 2015) kokoavat eri alojen ammattilaisia, joista useimmat ovat itsensä työllistäjiä. Näitä ammattilaisia yhdistää mahdollisuus toteuttaa työtään enemmän tai vähemmän itseohjautuvasti. Tutkimuksen valossa näyttää siltä, että kevyen rakenteen yhteenliittymät lisäävät hyvinvointia ja työniloa. Arki ei kulu byrokratiaviidakossa, vaan yhteisiä sääntöjä voidaan laatia neuvotellen.


Hyvinvoinnin lisäksi luovuuden ja uusien työmahdollisuuksien on nähty lisääntyvän näissä työyhteisöissä. Uudet työkytkennät synnyttävät tuotannon kasvua ja lisäävät työmahdollisuuksia. Monissa työtiloissa on syntynyt suorastaan menestystarinoita, kun työt ja tuottavuus ovat lisääntyneet. Mittakaava saattaa tällä hetkellä olla vielä kohtuullinen, mutta monet signaalit viittaavat siihen, että tulevaisuuden työn yksi kiintopiste löytynee yhteisöllisistä työtiloista.

 

Katse kannattaa suunnata juuri sanaan yhteisöllisyys. Kansainvälisissä tutkimuksissa on alettu kiinnittää tähän huomiota. Ihmisiä vetää puoleensa uudenlainen yhteisöllisyys ja sen tuomat mahdollisuudet. Yhteisöllisyys rakentuu paitsi jaetusta työtilasta ja siihen muokatuista säännöistä ja resursseista, myös yhdessä koetuista aamupuuroista, lounaista, juhlista ja osallistumisesta esimerkiksi kaupunkialueen tapahtumiin. Yhteisölliset työtilat näyttävät lisäävän hyvän työn mahdollisuuksia, sekä kokemuksellisesti että tuotannollisesti. Hyvän työn toteutumista näyttää mahdollistavan juuri ystävyyden hyveen vaaliminen (Houni & Ansio 2015).


Yhdessä tekemisessä on ruutia, jonka voimaa ei kannata väheksyä. Pikemminkin sitä voisi ohjata räiskymään moneen suuntaan suomalaisessa työelämässä.


Kirjoittaja Pia Houni on teatteritaiteen tohtori, dosentti ja filosofinen praktikko, joka työskentelee Työterveyslaitoksella erikoistutkijana.Pia Houni on yksi keskustelijoista Work Up! Työn uudet yhteisöt -tilaisuudessa tiistaina 25.10. klo 12-16 Messukeskuksen Kokoustamossa. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan täällä!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi