Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
10.8.2016 8.23

Yrittämisen haasteet mielen hyvinvoinnissa: Joukkoistettu työ

Fanni-LauraPatanen120x180
Osallistuin Työ- ja Elinkeinoministeriön Työelämä 2020 Vaeltavat ammattilaiset -seminaariin panelistina toukokuussa. Erityisesti paneelissa mieltämme askarteli tulevaisuuden työnäkymässä joukkoistettu työ. Joukkoistettu työ tarkoittaa internetin kautta eri portaalein jaettavaa työtä, jossa suuressa osassa työntekijä ei kohtaa työnantajaa silmästä silmään. Eräs esimerkki tällaisesta on Treamer App, jonka kehittäjä Matias Mäkitalo oli myös mukana seminaarissa.

Valmistuin 4.6.2016 media-assistentiksi Ammattiopisto Luovista. Media-alalla työt ovat monesti keikkaluonteisia ja työtä saa oman halun tai tarpeen vuoksi tehdä freelancerina. Toivotan tervetulleeksi Treamper App:n ja vastaavat! Kuitenkin, näen myös nurjan puolen työn jakamisen vain nettikommunikoinnin kautta.

Työterveyslaitoksen mukaan joka neljännellä työntekijällä on työuupumuksen oireita, pahasti uupuneita on pari prosenttia. (1) Itse kuulun tähän liian suureen, kahteen prosenttiin. Sairastuin vaikeaan burn-outiin vuonna 2010 toimiessani luokanopettajana. Työuupumus ei tapahdu äkkiä, nopeasti. Työuupumus tulee hiljaa ja varoen, aivan salaa. Työuupumus ei tule vain yksilön valintojen vuoksi, vaan sen ilmenemiseen vaikuttaa koko työympäristö ja –hyvinvointi.

Joukkoistettu työ varmasti kannattaa monelle. Ruuhkavuosina voi sen kautta tienata vähän ylimääräistä, kirjoittaa ykkösiä ja nollia yön pimeydessä ja sen kunniaksi viettää pitkän viikonlopun toisessa kohdassa. Kuitenkin, pelkään, että jos joukkoistettu työ jää yksilön pääasialliseksi työksi, jos se ei ole enää valinnainen vaan jää ainoaksi ”pakkovaihtoehdoksi”, jää työympäristön tuomat positiiviset asiat kokonaan kokematta. Vertaistuki on olematonta, jos vain naputtelee konetta yksin kotona.

Puhun nyt kärjistäen, mutta pelko on aiheellinen. Joukkoistettu työ, työ ilman ihmiskontaktia, ilman lakisääteistä kahvitaukoa ja kuulumisten vaihtamista aamulla, voi viedä monen uupumuksen rajalle. Toki moni osaa tuntea omat voimavaransa ja viettää mahtavaa elämää Treamerin kaltaisen sovelluksen tuoman vapauden kanssa. Mutta monelle toiselle – itseni mukaan lukien – oma jaksaminen ja jaksamisen tunnistaminen, on haastavaa; niin haastavaa, että mieluummin otan ulkopuolisen käskyttäjän työtäni valvomaan.

Työuupumus ei tarkoita vain väsymystä. Työuupumus on pitkällä aikavälillä kehittyvä stressin sietokyvyn aleneminen ja oman ammatillisen osaamisen kyynistyminen, epäilys. (2) ”Teenkö tarpeeksi?”, ”Miksen jaksa?” ja ”Pitäisi jaksaa paremmin” olivat vain pieni osa ajatuksista, jotka minuakin valvottivat öisin ja kiusasivat päivin. Tein yhä enemmän, jaksoin yhä vähemmän.

Joukkoistetussa työssä on ehdottomasti puolensa! Freelancer-töiden kirpputori, jossa työntekijä ja työnantaja kohtaavat, olisi huippua. Nykyään liian usea työ menee verkostojen kautta niin, että osalla ns. ”itsensä työllistävistä” työntekijöistä on entistä enemmän töitä, siinä missä toinen puolisko työntekijöitä ei saa jalkaa oven väliin millään. Kuitenkin, peräänkuulutan työympäristön merkitystä ja erityisesti työterveyden merkitystä työntekijän turvallisuudelle. Suomessa yrittäjän työturva on lähes olematon, ellei firma menesty niin hyvin, että itse saa sellaisen itselleen maksettua. (3) Onneksi tätäkin ollaan selvittämässä ja parantamassa. Tilastokeskuksen mukaan yksinyrittäjien määrä on noussut viimeisen 15 vuoden aikana noin 50 000 henkilöllä. (4) Yrittäminen on hienoa ja sitä on tuettava! Yrittäjien eläke- ja vakuutusmaksujen lisäksi on myös huolehdittava itsensä työllistäjien jaksamisesta ja – suuri huomio tälle – mielenterveyden hyvinvoinnista. 


Fanni-Laura Patanen
Runoilija ja media-alan freelancer
KokemusasiantuntijaLähteet:

1 YLE Uutiset: Joka neljännellä työntekijällä on työuupumuksen oireita (9.5.2012)

2 Terve.fi: Työuupumus

3 Yrittäjä.net: Yrittäjän muistilista

4 TEM: Selvityshenkilöt kartoittamaan itsensä työllistäjien työttömyysturvajärjestelmää (27.6.2016)


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja