Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
9.1.2017 15.04

Monikulttuurisuutta pienin askelin, matkalla oppien

lauralindeman
Oletko koskaan miettinyt ketkä kaikki tietävät organisaationne olemassaolosta? Yritysselvitysten mukaan suurin syy siihen, etteivät yritykset palkkaa ulkomaalaistaustaisia osaajia on, etteivät ne ole saaneet hakemuksia muilta kuin suomalaisilta. Tavoittaako yrityksen viesti tai rekrytointi-ilmoitus parhaat osaajat vai vain ne osaajat, jotka osaavat suomea tai seuraavat suomenkielisiä viestintäkanavia?
Eräällä työpaikalla monikulttuuristuminen alkoi siitä, että työntekijät toivat vahvasti esiin, että avoimesta korkean tason asiantuntijan paikasta tulisi ilmoittaa englanniksi. Kuinka ollakaan, hommaan palkattiin ulkomaalaistaustainen rautainen ammattilainen, joka on tällä hetkellä yksi työyhteisön pidetyimpiä työntekijöitä ja on tuonut organisaatioon useita uusia yhteistyökumppanuuksia. Rohkea ja kokeileva asenne kannatti. Jos ilmoitus olisi laadittu suomeksi, ei tämä osaaja olisi koskaan löytänyt tietään tälle työpaikalle.

Sittemmin organisaatioon on rekrytoitu muitakin uusia suomalaisia. Kokouksia pidetään välillä suomeksi, välillä englanniksi ja joskus sekakielellä. Puolin ja toisin opitaan. Huumori, toisten huomioiminen ja joustava asenne takaavat sen, että monikulttuurisuus ei muodostu ongelmaksi vaan voimavaraksi. Kaikista kielihaasteistakin selvitään, kun tavoitteet ovat yhteiset. Organisaatiossa on myös huomattu, että muualta tulleet kyseenalaistavat totuttuja tapoja juuri sopivalla tavalla. Tämä kaikki on kuitenkin vaatinut halua ja tietoista työskentelyä monikulttuurisen työyhteisön edistämiseksi. Kaikkea ei toki ole valmiiksi mietitty, vaan matkalla opitaan jatkuvasti.

Kaikki lähti siitä, että organisaatiossa mietittiin, että pitäisikö työpaikasta ilmoittaa englanniksi. Aloite ei tässäkään tapauksessa tullut johdolta, vaan työntekijöiltä. Jokainen meistä voi itse vaikuttaa asiaan. Mistä monikulttuuristuminen alkaa sinun organisaatiossasi? Oma osastoni päätti ilmoittaa harjoittelupaikasta englanniksi. Ei ehkä suuri askel, mutta oikeansuuntainen.


Kirjoittaja Laura Lindeman luotsaa työ- ja elinkeinoministeriössä Kasvua kansainvälisistä osaajista –agendaa, jonka tavoitteena on kanavoida kansainvälisten osaajien asiantuntemus ja verkostot yritysten kasvun ja kansainvälistymisen vahvistamiseksi ja yhteiskunnan elinvoimaisuudeksi
.


Work Up!
Monikulttuurinen työelämä -seminaari järjestetään tiistaina 31.1. klo 12.30-16 Vanhalla Ylioppilastalolla. Tilaisuus on avoin kaikille teemasta kiinnostuneille. Tule kuulemaan mikä merkitys kansainvälisillä osaajilla on suomalaiselle elinkeinoelämälle. Ilmoittaudu 22.1. mennessä: tyoelama2020.fi/workup

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja