Ilmiöitä työstä

Ilmiöitä työstä -blogissa käsitellään työelämän ilmiöitä eri näkökulmista. Blogit ovat osa Work Up! -tapahtumakonseptia. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
2.5.2016 7.54

Työelämän jamesbondit

Tiina Torppa

Konsultti. Kosmetologi. Koodaaja. He kolme ja sadattuhannet muut Suomessa työskentelevät yksin. On freelancereita, ammatinharjoittajia ja muita eri tavoin työnsä järjestäneitä yksinyrittäjiä. Yksin työtään tekevät, itsenäiset jamesbondit, ovat tuttu ilmiö monella alalla ja monissa ammattikunnissa. 

Jamesbondeja voi tarkastella muutosvoimana, joka kehittää työelämää. Samalla ilmiö kertoo jotakin siitä, minne olemme menossa. Yksin työskentelevä konsultti, kosmetologi tai koodaaja nimittäin ensimmäisenä lähtee mukaan työelämän muutoksiin – olipa kyse työn tekemisen muotojen muuttumisesta tai lukuisista muista muutoksista.

 

Yksin työskentelevät eivät lepää laakereillaan. Pitää alati kehittää osaamistaan. Konsultti viimeistelee väitöskirjaansa. Kosmetologi opettelee uutta alansa tuotteista ja palveluista. Koodaaja ei pärjää päivääkään kokeilematta uutta. Heidän pitää hankkia uusia verkostoja, keksiä uusia asioita, alati kehittää tai nakata pois jotakin vanhaksi käynyttä.

 

Jamesbondit ovat etunojassa liki monenlaisessa uudessa. Etenkin asiantuntijatyötä tekeville yksinyrittäjille etätyö on itsestäänselvyys. He alkoivat ensimmäisinä työskentelemään ajasta ja paikasta riippumatta. Heistä tuli mobiilityön asiantuntijoita, heidän työtään eivät rajoita työpaikan seinät eikä työaika.

 

Heille luova ongelmanratkaisu edustaa arkea, vaikka eivät he välttämättä käytä sanaa luovuus. Harva jamesbond pärjäisi ilman niin sanottuja työelämätaitoja. He tietävät, että erilaisten ihmisten kanssa on tultava toimeen ja kuinka se noin suurin piirtein sujuu.  Asiakaskeskeisyys ja vastuullisuus eivät jää heille iskusanoiksi pölyttyneissä strategiapapereissa tai kankeassa arvohöpinässä. 

 

Jotta jamesbond ei uupuisi,  hän tasapainoilee: johtaa itse itseään, omaa aikaansa ja omaa energiaansa. Yksinyrittäjän on luontevaa seurata, että omassa työssä tulee tarpeeksi lepoa ja tarpeeksi tuottavuutta. Jos jompaakumpaa jättää seuraamatta, kulman takana odottaa aika tiukka tilanne – kuin jamesbondin kiipeli, eli siinä voi tulla pahat seuraukset. Välillä yksin työskentelevät liukuvat täpärästi rajoille ja pelastautuvat.

       

Se ”oikea” James Bond on tavattoman tunnettu kaikkialla maailmassa. Vaikka yksintyöskentelevät ovat maailmanlaajuinen ilmiö, he ovat monelle työelämän asiantuntijallekin suuri, tuntematon joukko. He näyttävät monien silmissä lähinnä näkymättömiltä muurahaisilta. Poliitikot, etujärjestöt tai projektit tuskin kiinnostuvat yksinyrittäjistä. Harvoin he ovat niin sanottu ydinkohderyhmä millekään taholle. Työelämää kehittävien kannattaisi  kuitenkin välillä vilkaista tätäkin joukkoa. Tutkijoiden tutkia. Kehittäjien oppia.


Tiina Torppa


Lisää keskustelua työelämän jamesbondeista WorkUp! Vaeltavat ammattilaiset -tapahtumassa torstaina 19.5. Helsingissä.


Tiina Torppa on työelämän aiheisiin erikoistunut helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kouluttaja. Hänestä tuli yksinyrittäjä vuonna 1994, jolloin hän irtisanoutui niin sanotusta hyvästä työpaikasta. Torppa on kirjoittanut kirjan Yksin työskentelevän opas (Talentum 2013).

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi