Työelämän muutoksentekijät

Työelämän muutoksentekijät -blogissa julkaistaan Työelämä 2020 -hankkeessa mukana olevien työelämän kehittäjien asiantuntijakirjoituksia työelämän uudistamisesta. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
30.10.2017 8.00

Johtaja, ensin huolehdit itsestäsi!

Mistä syntyy hyvä esimiestyö ja johtaminen? Miksi hyvä esimiestyö on - niin - tärkeää? Mihin kaikkeen se vaikuttaa? Keihin se vaikuttaa? Mitä se tarkoittaa?

Niin, hyvä esimiestyö syntyy juuri sinusta, johtaja. Tavallisesta tallaajasta S-marketin, päiväkodin, futiksen, tanssin, kodin ja työpaikan välillä.

Yhtä kaikki, ihan ihmisestä. Johtajakin on erehtyväinen ja kompuroiva, vähän peitellymmin, kuin toinen. Johtajaksi haluava, syystä tai toisesta, tai joskus päätyvä eikä niinkään johtoon kaihoava.

Uuden ajan johtajana näytät suuntaa, motivoit ja kannustat, innostat ja mahdollistat. Olet ennen kaikkea ihmisiä tunteva valmentaja-johtaja. Poistat esteitä tiimien etenemisen tieltä ja mietit, miten meistä kaikista saadaan paras potentiaali esiin. Yhä useampi parhaimpien joukkoon palkittu työnantaja kysyy ihmisiltä itseltään, miten voimme tukea juuri sinua, miten sinua johdetaan parhaiten. Mitä tarvitset, jotta voit hyvin ja onnistut? Johtaja ja johtamisen järjestelmät palvelevat – ja kaukana siintävät kontrollointi ja hierarkia, joita taannoin toisenlaisissa olosuhteissa tarvittiin. Kun ihmiset, tiimi loistaa - heitä on tuettu heidän tarpeitaan vastaavalla tavalla – johtajakin onnistuu (niin, ja siinä sitten organisaatiokin aika tyypillisesti onnistuu…).

Itsensä johtaminen on nykyjohtajan tärkeimpiä työelämätaitoja. Huolehdimme itsestämme ja siinä sivussa johdamme itsemme – riittävään palautumiseen, uuden oppimiseen ja omaksumiseen, mahdollisesti valmennuksellisten taitojen hankkimiseen, omasta ohjauksesta/mentoroinnista huolehtimiseen, ideoinnin ja luovuuden kukkimiseen (mitä itse kunkin kohdalla tarvitaan – se pitää tietää, selvittää ja myöntää).

Pystyvyyden tunteensa pitävä johtaja, jolta vaaditaan – melkoisesti, tuntee itsensä ja kehittää/kehittyy tässä lajissa koko ikänsä. Hän tutkii (kaikenmoiset) motiivinsa ja ymmärtää itsensä. Hän ottaa opikseen, ja maksaa oppirahansa. Hän on kiinnostunut aroista paikoistaan ja vaikka asiaankuuluvasti ensi alkuun niitä hiki hatussa peittelee, huomaa pitkin pitkää matkaa, että niistä ammentaa ehkä eniten – kun niitä aikansa taklailee, alkaakin ne jo naurattaa. Itselleen naurava johtaja, mikä siunaus työpaikalle!

Ja kun itselleen makeasti nauraa, on jo aika pitkällä ihmisyys-johtajuuspolulla: osannut itsestään hyvin huolta pitää valitsemalla ympärilleen varsinaisia osaajia (sen mitä ei parhaiten taida, kukaan kun ei ole kaikessa hyvä), tai mikä ei luontaiselta tunnu, eikä ehkä ihan hirveästi kiinnosta. On voinut myöntää heikot, jopa älyllisesti laiskat kohtansa, ja paikannut ne viisaudella ja voimavaroilla. On huolehtinut tiiminsä, organisaation osaamisesta, itsensä tuntien - itsestään siis huolehtien. On oivaltanut, ettei tässä yksin narujen pitely toimi kyllä yhtään jos toimintaan halutaan isompi vaihde - toimimme tiiminä, yhteistyössä ja yhdessä. Olemalla rehellisiä itselle ja muille.

Aitona itsenään toimiva johtaja kutsuu meitä kaikkia aitouteen, ja sillä jos millä me yhdessä toimimme parhaiten.

Me kaikki joudumme miettimään näitä asioita, samalla janalla eri pisteissä liikutaan, ja johtaminen – no, me kaikkihan olemme tämän päivän työssä johtajia. Johtajat ovat meitä kaikkia.

Johtaja, huolehtimalla itsestäsi huolehdit meistä kaikista.


Kirjoittaja Katja Kokko on HR Coach, ratkaisukeskeinen työnohjaaja, työhyvinvointivalmentaja (KTM). Hän on työskennellyt IT-alan tukkuriliiketoiminnassa HR-päällikkönä ja -johtajana sekä konsulttina/yrittäjänä ja on mukana Hippocampus -verkostossa: työyhteisöjen ja esimiestyön kehittäminen, työhyvinvointi, hyvinvointi kiinnostuksen, oppimisen ja intohimon alueina.Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja