Työelämän muutoksentekijät

Työelämän muutoksentekijät -blogissa julkaistaan Työelämä 2020 -hankkeessa mukana olevien työelämän kehittäjien asiantuntijakirjoituksia työelämän uudistamisesta. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
21.11.2017 8.00

Kokeiluilla kestäviä ja hyvinvointia lisääviä työmatkoja

Viisas työmatkaliikkuminen puhututtaa työpaikoilla, mutta mistä aloittaa? Kuten niin monet muutkin asiat, myös viisaamman työmatkaliikkumisen kulttuuri voi lähteä liikkeelle pienistä kokeiluista. Yhdistämällä henkilökohtaisia motivaatiotekijöitä, sosiaalista ulottuvuutta ja vaivattomuutta saadaan työntekijät ratin takaa pyörän selkään tai bussin penkille.

Kokeile edes kerran -ajatuksella on lähdetty edistämään kestävän liikkumisen muotoja työpaikoilla monissa kokeiluhankkeissa ympäri Suomen. Tällaisella tulokulmalla tehtävän kokeiluhankkeen kohdalla on tietenkin pidettävä mielessä se, että kokeiltavien asioiden täytyy uutuudesta ja kiinnostavuudesta huolimatta olla myös sopivalla tavalla tuttuja ja lähellä kokeilijan elämää. Liian kaukaa haettu, vieras tai sosiaalisesti pakotettu kokeilu voi pahimmillaan olla lannistava ja jopa vanhoja toimintatapoja vahvistava asia. Näin siitä huolimatta, että erilaiset sosiaaliseen ympäristöön liittyvät motivaatiotekijät on havaittu yhdeksi keskeisimmistä tekijöistä pysyvämmän käyttäytymismuutoksen taustalla.

Liikkumisen ohjauksen valtionavustushankkeissa on useassa Suomen kaupungissa viime vuosina kokeilutettu työpaikoilla menestyksellä esimerkiksi taitto- tai sähköpyöriä, kevyitä sähköisiä kulkuvälineitä ja joukkoliikenteen käyttöä. Sähköpyörä on hyvä esimerkki kokeiltavasta kulkutavasta, joka on sopivalla tavalla uusi, mutta kuitenkin samaan aikaan myös tuttu ja turvallinen. Kelläpä ei olisi pyöräilystä kokemuksia vähintäänkin lapsuudestaan. Myös työsuhdematkalippu tarjoaa uuden näkökulman tuttuun asiaan, eli joukkoliikenteeseen.

Henkilökohtainen motivaatio kulkutapojen muutokseen voi tunnetusti lähteä useasta syystä. Jollekin kyse on ilmastotalkoisiin osallistumisesta, toiselle terveyshyötyjen tavoittelusta ja kolmannelle rahan tai ajan säästöstä. Usein kyseessä on varmasti yhdistelmä useampia. Varsinaisten motivaatioiden vaihtelusta huolimatta yleinen havainto on silti, että esimerkiksi pyöräilyä lisätään, kun se on tehty vaivattomaksi ja helpoksi. Työnantajan tuki fiksummille kulkutavoille voi olla tässä avainasemassa. Lisäksi työnantaja voi parhaimmillaan säästää rahaa, kun parkkipaikkojen tarve ja työntekijöiden sairastelevuus vähänevät.

Myös kokeiluilla vastataan vaivattomuuden tarpeeseen. Esimerkiksi työpaikalle esittelyyn tuodun pyörän tai työsuhdematkalipun kokeilu on helppoa eikä vaadi sellaista aktiivisuutta, jota muuten ehkä voitaisiin edellyttää yksityisautoilun vähentämistä pohtivalta. Kokeiluilla saadut tulokset ovat olleet rohkaisevia, monet ovat innostuneet hankkimaan kokeilussa olleen kulkuvälineen tai -tavan itselleen heti kokeilujakson päätyttyä.

Parhaimmillaan kokeiluhankkeissa kohtaavatkin kaikkien intressit. Uuden kulkutavan kokeilija saa kaipaamansa muutoksen, työnantaja vahvistaa kuvaansa vastuullisena yrityksenä ja palvelun tai kulkuvälineen tarjoaja saa uusia asiakkaita.

Voit lukea lisää tehdyistä kokeiluista esimerkiksi HSL:n blogista tai viime vuotisten valtionavustushankkeiden materiaaleista.

 

Kirjoittaja Taneli Varis on viisaan liikkumisen ja kestävän liikenteen nuorempi asiantuntija energian ja resurssien tehokkaampaan käyttöön kannustavassa valtionyhtiö Motivassa. Motiva edistää työpaikkojen viisasta liikkumista Liikenneviraston toimeksiannosta.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja