Työelämän muutoksentekijät

Työelämän muutoksentekijät -blogissa julkaistaan Työelämä 2020 -hankkeessa mukana olevien työelämän kehittäjien asiantuntijakirjoituksia työelämän uudistamisesta. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
3.5.2018 13.44

Luottamusta ilman vakuuksia

Sujuva kanssakäyminen ihmisten välillä on hienosyinen yhdistelmä rehellisyyttä ja tarkoituksenmukaista valehtelua tai osatotuuksia, sekä läpinäkyvyyttä ja salassapitoa. Liika aitous ja rehellisyys tekevät elämästä toisten kanssa mahdotonta, mutta silti kaiken yhteisöllisen elämän ytimessä täytyy aina olla luottamus. 

Kaikki arkisessa käytössä olevat taloudellisen vaihdannan välineet perustuvat luottamukseen – on sovittu, että allekirjoitus sopimuspaperissa on luotettava ja sillä taataan se mitä sanotaan, olipa kyseessä yritysfuusio tai valtiovarainministerin nimikirjoituksella varustettu dollarin seteli.

Suomi on luottamusyhteiskunta; maa, jossa luotetaan sekä ihmisiin että organisaatioihin. Ihmiset luottavat instituutioihin ja siihen, että instituutiot tekevät yhdessä päätöksiä, jotka hyödyttävät meitä yksilöinä.

Tai luottivat ja haluaisivat luottaa jatkossakin, vaikka maailma kuinka muuttuisi. Muutoksessa on luottamus koetuksella. Jos ei voi luotettavasti ennakoida mitä tapahtuu, mihin voi luottaa?

Maailman kutistuessa yhdeksi suureksi digitaaliseksi kyläksi luotettavien instituutioiden suhteellinen määrä vähenee ja enemmän vastuuta siirtyy yksilölle eikä dialogia käydä tai päätöksiä tehdä enää yhtä usein esimerkiksi työntekijöiden ja työnantajien liittojen välillä. Yksilölle tällainen kehitys voi – asemasta riippuen – olla joko hyvä tai huono asia.

Esimerkiksi asiantuntijat ovat yksilöinäkin aika vahvoilla suhteessaan isompiinkin organisaatioihin. Asiantuntijan suhde työnantajaan onkin enenevissä määrin keskustelua yksilön ja asiantuntijan työpanosta tarvitsevan organisaation välillä – ei osa kahden kollektiivin välistä taistelua. Asiantuntijat eivät välttämättä hae luottamuksen kautta samanlaista turvaa ja takuuta työpaikasta kuin teollisessa työssä oli liittojen kautta joukkovoimalla tapana hakea vaan yhteistyön mielekkyyttä punnitaan jatkuvasti – usein aktiivisemmin asiantuntijan kuin työnantajan toimesta. Luottamus on tällaisessa dialogissa korostetun kaksisuuntaista.

Kun Google tutki, mitä yhteistä on heidän parhailla tiimeillään ja miten he voisivat rakentaa mahdollisimman suorituskykyisiä yksiköitä, tulokset yllättivät. Avainasemassa eivät olleet ylivoimaiset huippuosaajat vaan psykologinen turvallisuus: se, että jokainen jäsen uskaltaa olla oma itsensä, kysyä, kommentoida ja kyseenalaistaa. Jokainen uskoo, että työllä on merkitys ja tavoiteltu päämäärä on hyvä.

Mitä psykologinen turvallisuus tarvitsee kukoistaakseen? Luottamusta. Kaikki muu rakentuu sen päälle. Luottamus tuo nopeutta, tehokkuutta ja hyvää fiilistä. Ilman luottamusta, asioiden tekeminen on hidasta, kallista ja vaikeaa.

Futurice on asiantuntijaorganisaatio. Henkilökuntamme osaaminen on yrityksemme ainoa merkittävä pääoma. Meillä luottamus annetaan – sitä ei tarvitse ansaita. Luottamus näkyy meillä ilmeisimmin vastuuna ja läpinäkyvyytenä. Ensimmäisenä työpäivänä saat käteesi firman luottokortin, eikä sen käyttämiseen tarvita lupaa. Luotamme, että tiedät mitä tarvitset tehdäksesi työsi. Yrityksen talouteen ja muuhun toimintaan liittyvät tiedot ovat kaikkien saatavilla. Jos luotamme, että teet itse tärkeitä työhösi liittyviä päätöksiä, täytyy meidän tarjota sinulle kaikki tarvittava tieto niiden tekemiseen. Läpinäkyvyys vahvistaa luottamusta ja on ehdottomasti tärkein osa pysyvää, institutionaalista luottamusta rakennettaessa.  

Haluamme, että voit luottaa meidän tarjoavan psykologisesti turvallisen paikan tehdä töitä sekä ennen kaikkea kasvaa ja kehittyä. Luotamme, että jatkat oppimista, kasvua ja kehittymistä töihin tultuasi, ja me yrityksenä hyödymme tästä kasvusta määrättyyn pisteeseen saakka. Joskus sinusta kasvaa niin kova tekijä, että löydät mielenkiintoisempia haasteita muualta.

Se on ihan ok.

Meidän ei tarvitse luottaa, että sitoudut meihin loppuelämäksesi. Haluamme kasvattaa seuraavan sukupolven digitaalisia johtajia, ettekä te kaikki mahdu yhteen yritykseen.

Tuomas Syrjänen 

Kirjoittaja on yksi ohjelmistopalveluyritys Futuricen perustajista. Syrjänen on puhujana 22.5. järjestettävässä Luottamusfoorumissa. 

Lisää blogeja aiheesta: 

Blogi on osa Luottamuspääoma 2.0 -blogisarjaa. Muut blogit aiheesta: 

Reijo Karhinen: Uudistuminen vaatii luottamuspääomaa

Mikael Pentikäinen: Luottamukselle pitää antaa mahdollisuus

Kirsimarja Blomqvist: Suomalainen luottamuspääoma 2.0 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi