Työelämän muutoksentekijät

Työelämän muutoksentekijät -blogissa julkaistaan Työelämä 2020 -hankkeessa mukana olevien työelämän kehittäjien asiantuntijakirjoituksia työelämän uudistamisesta. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
12.6.2018 10.47

Suomalaisen johtamisen keskustelunavaus

Johtaminen kiinnostaa meitä suomalaisia ainakin jos mittarina pidetään saatua mediahuomiota liittyen Suomalaisen johtamisen tila ja tulevaisuus –raporttiin. Aihe oli esillä useiden sanomalehtien printissä tai verkkosivuilla ympäri Suomea. 
Lisäksi aihetta käsiteltiin niin YLE:n Aamu-TV:ssä kuin Uutisvuodossakin. Jälkimmäisen osalta luonnollisesti ajankohtaissatiirin muodossa. Tuomari Baba Lybeck totesi tutkimustulosten mukaisesti, että suomalaiset johtajat tuntevat insinöörimäistä rakkautta prosesseja kohtaan. Tämä oli siis faktaa!

Raportillaan Työelämä 2020 -verkosto halusi herättää yleistä keskustelua suomalaisesta johtamisesta.  Tavoitteena oli avata silmämme sille, että suomalainen johtaminen voi hyvin ja monet tutkimukset ja viestit maailmalta puhuvat tämän puolesta. Silti meillä johtamiseen liittyvää puhetta on käyty melko negatiivisessa hengessä. 

Samalla halusimme kuitenkin myös muistuttaa, että työn ja toimintaympäristön muutos haastaa olemassa olevat johtamistavat. Tarvitsemme jatkossakin hyvää johtamista edistämään työn merkityksellisyyttä ja tuloksen tekemistä yhdessä. Työtä tehdään yhä enemmän yli organisaatiorajojen, erilaisissa työn tekemisen muodoissa ja monimuotoisissa yhteisöissä. Uudet teknologiset ratkaisut avaavat tähän ennen näkemättömiä mahdollisuuksia. Myös työhön liittyvät odotukset ovat muuttumassa. 

Vaikka tehdyssä tutkimuksessa löytyi suomalaiselle johtamiselle yhteisiä piirteitä niin se ei tarkoita, että kaikkien johtajien pitäisi olla valettuja samasta muotista, ikään kuin toistensa klooneja. Johtaminen on aina tilannesidonnaista. Siihen vaikuttaa mm. ympäröivä yhteiskunta sekä yrityksen toimiala, kehitysvaihe ja strategia. Lisäksi johtaminen kulkee käsikkäin kunkin kantajan oman persoonan kanssa. 

Suomalaisessa johtamistavassa on ominaisuuksia, joista meidän kannattaa olla ylpeitä. Näistä merkityksellisin on luottamus, joka näkyy sekä ihmisten välillä, organisaatiotasolla että yhteiskunnassakin. Tällaisen pääoman kasvattaminen on edellyttänyt pitkäkestoista eri vaiheita ylittävää yhteistä matkaa. Tunnistetaan luottamus kulttuurisena vahvuutenamme ja otetaan se vahvemmin osaksi tarinaamme. Luottamuspääoman avulla onnistumme myös kehittämään tarvitsemaamme keskustelukulttuuria ja rohkeutta. Insinöörimäinen kykymme johtaa prosesseja ja tehdä päätöksiä pitävät huolen siitä, että uusilla voimavaroilla ja kyvykkyyksillä suomalaiset organisaatiot menestyvät yli työn murroksen.

Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä johtamistavastamme kilpailuetu maailmalla. Meillä on jo tällä hetkellä työpaikkoja, joissa johtamiskulttuurin ytimessä on ihmiset, dialogi ja yhdessä tekeminen. Voisiko heidän käytännöissään olla jotakin opittavaa? Löytyisikö itsestäni johtajana ripaus uskallusta uuteen heittäytymiseen? 

Blogi on osa Suomalainen johtamistapa -projektia, jonka aikana julkaistiin Suomalaisen johtamisen tila ja tulevaisuus -raportti 22.5. Raportti on luettavissa täältä.

Lisää blogeja aiheesta: 

Leikin peruspilareista eväät tulevaisuuden johtamiseen? - Johanna Ikäheimo, Lappset Group Oyj


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi