Työelämän muutoksentekijät

Työelämän muutoksentekijät -blogissa julkaistaan Työelämä 2020 -hankkeessa mukana olevien työelämän kehittäjien asiantuntijakirjoituksia työelämän uudistamisesta. Kirjoittajat vastaavat itse kirjoituksiensa sisällöistä.
5.3.2018 12.30

Vahva luottamus taklaa vanhan maailman puheen

Huomaat muutoksen paikan elämässäsi, tiedät ja tunnet uudistamisen tarpeen ja hyödyn. Otat askeleita kohti uutta, kokeilet, tulee hetkittäisiä onnistumisia - ja törmäyksiä uuden ja vanhan kesken. Homma hidastuu, paluu menneeseen houkuttaa.

Tilanne on tuttu myös monessa työpaikassa, joka uudistaa tekemistään. Ajatukset uudistamisen merkityksestä tai tarpeellisuudesta törmäävät, tulee hitautta, mielipahaa. Argumentointi käy herkästi ylikierroksilla. Tieto, jonka varassa askeleet on aloitettu, kyseenalaistuu. Keskustelu ei oikein etene tarvittavalle tasolle. Käydään keskusteluja asioista, jotka on joskus jäänyt keskustelematta. Vanha maailma alkaa puhua, vaikka tilanne vaatisi jo uutta.

Työpaikan uudistamistyö vaatii toimiakseen vahvaa luottamusta itseen, yhdessä tekemiseen ja uudistamista edistäviin rakenteisiin. Mitkä ovat ratkaisun avaimet näihin kolmeen? Tässä muutamia ajatuksia, joilla meistä kukin voi rakentaa uudistamiskykyistä työpaikkaa:

  • Luottamus itseen. Luottamus on tunne. Tunne, joka syntyy teoista ja sanoista. Se mittautuu kohtaamisissa, sanoissa, asioissa, joista puhutaan tai jätetään puhumatta. Miten sinä kommunikoit työyhteisössäsi? Miten havainnoit tai tulkitset erilaista puhetta? Miten usein rakennat tulevaisuutta optimistisesti? Minkälainen vaikuttaja olet työpaikallasi?
  • Luottamus yhdessä tekemiseen. Muuttuva työelämä haastaa meitä kognitiivisesti. Asiat ovat yhä monimutkaisempia, ja yksin osaaminen riittää enää harvoin. Yhdessä tekemisessä on kyse kommunikoinnin lisäksi asian käsittelyprosessien näkemisen taidoista, taidosta luottaa yhteiseen tavoitteiseen ja muuntaa tekemistä joustavasti tavoitteita edistävällä tavalla, osallisuutta edistävistä huomioista, psykologisesti ja sosiaalisesti turvallisen työympäristön luomisesta. Tunnetko omat vahvuutesi tai kehitettävät puolesi yhdessä tekemisessä? Miten olet ottanut uudet digitaaliset työympäristöt haltuun ja yhteistyön hyödyksi? Mitä ajattelet muiden osaamisesta ja yhdessä tekemisestä lähtökohtaisesti?
  • Luottamus uudistamista edistäviin rakenteisiin. Työn merkityksellisyys syntyy hyvin tehdystä työstä. Onnistunut uudistaminen vaatii alkuja ja loppuja, avointa, osallistavaa johtamista, osaamisten yhdistelyä ja kokeiluja eri yhteyksissä. Minkälaiset toimintamallit ja -käytännöt siivittävät sinun työpaikallasi uudistamistyötä? Miten rakentavalla tolalla on sisäinen kehittäjäsi uusien toimintamallien omaksujana? Haluatko ymmärtää ja hioa (epä)loogisuuksia vanhojen ja uusien toimintamallien välillä?
Luottamus syntyy meidän jokaisen teoista. Haasta itsesi ja tee joka viikko yksi luottamusteko! Voisiko ajatella niin, että reilu 50 tekoa vuodessa, ja vanhan maailman puhe on taklattu. Kokeillaan ainakin!

Kirjoittaja Jarna Savolainen toimii kehittämispäällikkönä Työturvallisuuskeskuksessa. Blogikirjoituksen innoittajana oli Yhdessä kehittäminen työpaikalla -konseptin ja Luottamuksen rakentaminen -tiimityökirjan perusajatukset.

Lue lisää:

Yhdessä kehittäminen työpaikalla -konsepti

Luottamuksen rakentaminen työyhteisössä


Lisää blogeja aiheesta:

Luottamuksen rakentaminen on keskeistä kehittämistyössä tulosten saavuttamiseksi - Raija Muinonen, Laatukeskus

Luottamus työyhteisön arjessa - Katarina Murto, STTK


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja