Ajankohtaista toimialaohjelmissa

30.10.2018 13.55

Syksyn luottamusfoorumissa keskusteltiin luottamuksen merkityksestä yhteistoiminnallisessa kehittämisessä

Työmarkkinatoimijoille suunnatussa syksyn Luottamusfoorumissa nähtiin lavalla mm. valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.

Seminaarin aluksi kuulimme Minna Helteen ja Heli Puuran haastattelun, jota täysi salillinen ihmisiä seurasi suurella mielenkiinnolla. Tilaisuuden juontaja Jussi-Pekka Rantanen haastatteli työmarkkinaparia sekä ajankohtaisista asioista että  liittojen merkityksestä luottamuksen rakentamisessa yleisellä tasolla.

Kunnioittaminen, kuunteleminen, avoimuus ja yhteistyö, näihin neljään tiivistyi haastateltavien mielestä luottamuksen ydin, jota rakennetaan työpaikoilla, liittojen toimiessa tukena ja apuna.

Tekoälyajan työ -työryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara oli kutsuttu mukaan puhumaan tekoälyn, tulevaisuuden ja luottamuksen kohtaamisesta. Seminaarista saadun palautteen perusteella puheenvuoro upposi hyvin kuulijajoukkoon ja kiinnostuneet voivatkin tutustua Soininvaaran esitysmateriaaliin tästä linkistä. Soininvaaran, kuin myös muidenkin päivän puhujien suusta kuultiin useampaan kertaan koulutuksen merkitys ja tarve kehittää nopeasti työvoiman osaamistasoa vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden osaamistarpeita. 

Toimialaohjelmissa kehitetään yhteistyöllä

Yhteistoiminnallinen kehittäminen on löydetty jo useilla toimialoilla ja Työelämä 2020 -sateenvarjon alla onkin tällä hetkellä 12 toimialaohjelmaa. Seminaarin osallistujat kuulivat käytännön kokemuksia kolmesta eri toimialaohjelmasta, ICT-alan tulevaisuus –ohjelmasta olivat kertomassa Anu Sajavaara Paltasta ja Antti Hakala Pro:sta, Kunteko 2020 –ohjelmaa olivat esittelemässä projektipäällikkö Anna-Mari Jaanu ja Jyty:n Marko Heikkinen ja Hyvinvoiva finanssiala –ohjelmaa esittelivät Finanssialan Tarja Kallonen sekä Aalto yliopiston tutkija Juha Eskelinen.

Kaikki edustajat olivat samaa mieltä kuin jo tilaisuuden alussa haastateltu työmarkkinapari, että työelämää kehitetään parhaiten työpaikoilla ja siihen toimialaohjelmat ovat mainio keino. Liitot tekevät toimialaohjelmia yhteistyöllä, mistä on hyötyä myös neuvottelupöytiin siirryttäessä. Toimialaohjelmien perustamiseen on tarjolla apua, tutustu täällä.

Seminaarin päätteeksi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala johdatteli vuorovaikutukseen ja arvoperustaiseen luottamukseen ja monet kuulijat pääsivätkin kuulemaan syksyn alussa aloittanut valtakunnansovittelijaa ensimmäistä kertaa.

Seminaari oli osa Työelämä 2020 -hankkeen Luottamuspääoma-teemavuotta. Vuoden aikana on järjestetty myös johdon foorumi, julkaistu Työlinjalla-podcastia sekä useita blogitekstejä. Marraskuun alussa käynnistyi myös Luottamustunti-kampanja, joka tarjoaa tiimeille työkalun tunnin keskinäiseen luottamuskeskusteluun.

 

 


Palaa otsikoihin