Yleiset uutiset

23.5.2018 13.40

Luottamusfoorumissa pohdittiin luottamusta menestystekijänä

Työelämä 2020 –hanke järjesti osana luottamuksen teemavuottaan johdolle ja esimiehille tarkoitetun Luottamusfoorumin 22.5. Helsingissä.

Foorumissa puhuttiin luottamuksesta organisaation menestystekijänä ja omat oppinsa ja kokemuksensa yleisölle jakoivat niin yritysjohtajat kuin myös yksi vuorikiipeilijäkin. Avauspuheenvuoron piti työministeri Jari Lindström. 

Foorumin pääpuhujana kuultiin vuorineuvos Reijo Karhista, jolla on takanaan pitkä ja menestyksekäs ura johtotehtävissä pankkisektorilla. Puheenvuorossa hän nostikin uraltaan tapauksia, joihin luottamus on merkittävästi vaikuttanut joko niin ettei sitä ole ollut tai joko niin, että vahva luottamus on johtanut menestykseen. 

Kuulijoita Karhinen neuvoi muun muassa antamaan työntekijöilleen tilaisuuden kokeilla ja loistaa ja korosti moneen kertaan, kuinka kannattaa kuunnella ja oppia nuorilta. Hänen mukaansa menestys syntyy näkemyksellisyydestä, läsnäolosta, esimerkkinä toimimisesta, uskottavasta arvopohjasta, sanojen ja tekojen harmoniasta, kyvystä viestiä ja valmiudesta olla rehellinen itselleen ja muille.


karhinen
Foorumia oli kuvittamassa livekuvittaja Linda Saukko-Rauta. Tässä Lindan näkemys Reijo Karhisen puheenvuorosta.Toimistohuoneen ulkopuolisesta maailmasta toi oppinsa vuorikiipeilijä ja seikkailija Patrick Degerman. Patan reissuilla vaativissa ja hengenvaarallisissa paikoissa on voitava luottaa siihen, että ryhmä ympärillä pysyy vieressä myös vaikeissa tilanteissa. Kun lähtee Etelämantereelle, on voitava luottaa toisiinsa. Luottamus ei synny sopimuksella vaan teoista ja yhteistyöstä. Patan mielestä luottamus muodostuu kahdesta asiasta: joustavuus & ystävällisyys. degerman
Patan puheenvuoron kuvituksessa näkyvät niin ystävällisyys ja joustavuus kuin myös luottamus tekojen kautta, kun ollaan kirjaimellisesti kuilun reunalla.


Puheenvuorojen lisäksi haastatteluissa kuultiin Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäistä, Lappset Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Johanna Ikäheimoa, KONEen Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Karla Lindahlia ja Futuricen perustaja Tuomas Syrjästäpentikäinen
Mikael Pentikäisen opit: kuuntelu, itsetuntemus ja suora puhe näkyvät myös kuvituksessa.


Pentikäinen kiteytti sanomansa neljään pointtiin: itsetuntemus, kuunteleminen, suora puhe ja arvostuksen anto. Ikäheimo kertoi luottamuksen merkityksestä vaikeissa hetkissä, ja Lindahl ja Syrjänen puhuivat luottamuksen merkityksestä yrityksen kansainvälistyessä ja osana yrityskulttuuria. Yrityskulttuurin osalta Futuricen Syrjänen painotti miksi-kysymystä. Läpinäkyvyys ja johdonmukaisuus ovat äärimmäisen tärkeintä luottamuksen rakentamisessa koska ihmiset eivät tee asioita, jos eivät ymmärrä miksi. 

Ikäheimo
Luottamus arjen yhteistyössä vaatii inhimillisyyttä ja uskoa tulevaisuuteen. Ei kannata lähteä ovet paukkuen, totesi Ikäheimo.
lindahl_syrjänen
Luottamus kv-kentällä, yritysostoissa ja yrityskulttuurissa olivat Karla Lindahlin ja Tuomas Syrjäsen näkökulmat luottamukseen. Katso verkkolähetys jos jäi kiinnostamaan.


Kaikki puheenvuorot ovat nähtävillä verkkotallenteessa, katso kaikki tai kiinnostavin alla olevien koordinaattien mukaan:  (työministeri Lindströmin puheenvuoro alkaa tallenteella kohdasta 7:45, Mikael Pentikäisen puheenvuoro kohdasta 15:15, Patrick Degermanin kohdasta 37:00, Johanna Ikäheimon haastattelu 1:22:45, Karla Lindahlin ja Tuomas Syrjäsen 1:38:20, ja Reijo Karhisen 1:59:50)Palaa otsikoihin