Yleiset uutiset

17.11.2017 10.32

Ratkaisu 100 -haastekilpailu ratkesi: Tekoäly kertoo mitä Suomi osaa ja Positiivinen CV kaivaa nuorten piilevän osaamisen esiin

Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailun voittajat on valittu. Miljoonan euron palkinto jaettiin puoliksi kahdelle kilpailussa kisaavalle ratkaisulle. 500 000 euron rahoituksen saavat tekoälyn osaamisen tunnistamiseen valjastava Headai sekä nuorten piilevien vahvuuksien tunnistamisen Positiivinen CV.

Ratkaisu 100 -haastekilpailun voittajat julkaistiin Sitra 50 -juhlassa Vantaan tiedekeskus Heurekassa 16.11. Palkinnon jakoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Haasteena kilpailussa oli kehittää ratkaisuja osaamisen parempaan tunnistamiseen ja hyödyntämiseen entistä kansainvälisemmässä maailmassa. Päätöksen voittajasta teki Sitran ulkopuolinen, seitsenhenkinen tuomaristo. Arviointikriteereinä tuomaristolla olivat ratkaisun vaikuttavuus, innovatiivisuus ja toteutuskelpoisuus.

Tekoäly kartoittamaan kansakunnan osaamista


Toinen 500 000 rahoituksen voittaneista tiimeistä on kansainvälistäkin mainetta niittänyt HeadAI. HeadAI:ssa tekoäly kartoittaa ihmisten osaamista verkon avointa dataa hyödyntämällä. Ratkaisun avulla esimerkiksi julkinen sektori tai yritykset näkevät, mitä osaamista tällä hetkellä on sopivasti ja mitä ei. Näin voidaan helpommin arvioida, miten työntekijöitä pitää uudelleen kouluttaa tai minkälaista koulutusta tarjota kansalaisille. HeadAI:n tiimi uskoo, että kokonaisen kansakunnan osaamista kartoittamalla on mahdollista houkuteltua maahan myös ulkomaisia yrityksiä.

– HeadAI hyödyntää tekoälyä ja avointa dataa innovatiivisesti. Ratkaisu katsoo rohkeasti tulevaisuuteen ja se erottuu muista kilpailussa mukana olleista ideoista omintakeisuudellaan, kommentoi Ratkaisu 100 -tuomariston jäsen, Gofore Oy:n toimitusjohtaja Timur Kärki.

Ratkaisulla on myös valmius edistää muiden kilpailuun osallistuneiden ratkaisujen ideoita ja toteuttaa näin Suomi100-teemaa yhdessä.

Nuorten piilevät vahvuudet esiin


Toinen kilpailussa palkituista ratkaisuista on laaja-alaisten taitojen ansioluettelo Positiivinen CV, jonka avulla lapsi ja nuori oppii tunnistamaan osaamistaan laajasti. Positiiviseen CV:hen voidaan tallentaa näyttöjä taidoista eri ympäristöissä, kouluissa, kotona, harrastuksissa ja kaveripiirissä. CV muovautuu lapsen omien tarpeiden mukaan ja kasvaa yhdessä lapsen kanssa päiväkodista alkaen.

Malli on kokonaisuus, johon kuuluu oppimateriaaleja, opettajien koulutusta ja lähitulevaisuudessa myös digitaalinen alusta.

Tuomaristo piti kasvun asenteen yhdistämisestä Positiivinen CV -konseptiin, ja sitä, että ratkaisussa otetaan huomioon myös tietoisuustaidot. Myös konseptin nerokas yksinkertaisuus sai tuomaristolta kiitosta.

– Molemmat ratkaisut uudistavat vahvasti tapoja, joilla tällä hetkellä tunnistamme osaamista, kehuu Ratkaisu 100 -tuomariston puheenjohtaja Laura Hirvi.

Innovaatioiden Idolsilla ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin


Monimutkaisimpiinkin ongelmiin on usein yksinkertaisia ratkaisuja, joihin päästään ennen kaikkea yhteistyöllä. Ratkaisu 100:n kaltaisella haastekilpailulla kuka tahansa voi tavoitella uusia innovaatioita ja aitoa vaikuttavuutta.

15 kilpailussa mukana olleessa ratkaisussa on paljon erilaisia ja kiinnostavia uusia avauksia. Kilpailua voisikin verrata Idols-kykyjenetsintäohjelmaan, jonka voittaja saa levytyssopimuksen.

– Tässäkin tapauksessa levytyssopimus voittajalle tulee meiltä, mutta mikseivät ne muut voisi saada sopimusta muualta? Uskomme, että myös muut kuin voittajaratkaisut saivat kilpailusta ratkaisunsa toteuttamiseen tarvittavaa vauhtia, kommentoi haastekilpailujen asiantuntija Kalle Nieminen Sitrasta.

Sen lisäksi, että tänä vuonna juhlitaan satavuotiasta Suomea, juhlitaan myös 50-vuotiasta Sitraa. Juhlavuoden kunniaksi Sitrassa haluttiin järjestää kilpailu, jossa etsitään ratkaisuja yhteen Suomen tärkeimmistä haasteesta. Mikä olisi hienompi lahja 100-vuotiaalle Suomelle kuin joukko ratkaisuja yhteen sen kiperimmistä ongelmista?

– Kilpailujen avulla voidaan kannustaa parhaita kykyjä tarttumaan ajan tärkeimpiin kysymyksiin ja edistää sosiaalisten innovaatioiden syntymistä, toteaa Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.


Ratkaisu 100 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ja Sitra 50 vuotta -juhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Lähde: Ratkaisu100.fi


Palaa otsikoihin