Yleiset uutiset

19.9.2018 14.48

Seitsemäs Work Up! -seminaari kokosi ennätysyleisön keskustelemaan tekoälyn etiikasta

Yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa 14.9. järjestetyn seminaarin aiheena oli tekoäly ja etiikka, joka on yksi syksyn isoja puheenaiheita.

Seminaarin aluksi kuulimme Futuricen Minna Mustakallion asiantuntemusta työn muotoilusta ja siitä, mitä organisaatiossa tulee huomioida, kun tekoälyä ollaan ottamassa käyttöön.

Toisessa puheenvuorossa tekoälyn eettisestä puolesta puhui filosofi Maija-Riitta Ollila. Molempia puheenvuoroja oli kommentoimassa kolmihenkinen paneeli, jossa istuivat Jaakko Särelä Reaktorilta, Nordkappin Petri Lattu sekä Jaana Leikas VTT:ltä.

Mustakallion puheenvuorossa nousi esille, että kysymyksiä on vielä enemmän kuin vastauksia ja ne ovat myös tärkeimpiä, jotta keskustelussa päästään eteenpäin. Kun ollaan päädytty tuomaan tekoäly organisaatioon, on tärkeää muistutella välillä, mikä oli se kysymys, johon tekoälyllä haetaan ratkaisua. Mustakallio totesikin, että aina kun investoidaan tekoälyyn, pitäisi investoida saman verran kontekstin ja ihmisen ymmärtämiseen, kohtaamisiin. 

uutiseen_workup
Minna Mustakallion mukaan kohtaamiset ovat tärkeitä, kun tekoäly lisääntyy.

Toisen paneelin aikana keskustelua herätti erityisesti toimijuus, voiko tekoäly koskaan olla oikea, aito toimija, sillä vain aidot toimijat, kuten me ihmiset, muuttavat maailmaa. Lisäksi huono, paljon ennakkoluuloja ja menneisyyden vääristymiä sisältävä data ja sen käyttäminen esimerkiksi päätöksenteossa nousi esille seminaarissa useaankin otteeseen.

Aiheen ajankohtaisuus ja sen monet problematiikat herättivät yleisössä paljon kiinnostusta ja on selvää, että tekoälyn eettisiä puoli täytyy vielä käsitellä paljon, jotta niiden tärkeys korostuu. Kotitehtäväksi kuulijoille jäikin yleissivistyksen kartuttaminen tekoälystä, sillä siihen liittyvät päätökset ja tekoälyn kehittäminen eivät voi jäädä pelkästään tekniikkapuolen kontolle.

uutiseen_workup_2
Paneelikeskustelua juoksutti tuttuun tapaan Erik Bäckman.

Koko Work Up! –seminaari on nähtävillä tallenteen muodossa, pääset katsomaan sen täältä. Jos sinulla ei ole aikaa katsoa koko lähetystä, voit perehtyä aiheeseen myös Minna Mustakallion tai Maija-Riitta Ollilan blogikirjoituksista.

Tapahtumassa nousi esille myös erilaisten verkkokurssien rooli kansalaisten sivistämisessä. Reaktor ja Helsingin yliopisto ovat yhteistyössä kehittäneet kaikille avoimen ja maksuttoman verkkokurssin Elements of AI. Kurssista on tulossa pian myös suomenkielinen versio.

Seminaarin jälkeen Twitterissä käytiin keskustelua myös tekoälyn etiikkaan painottuvasta verkkokurssista ja sellaisen kehittelyyn löytyi innostusta. Olemmekin erittäin iloisia, jos tapahtuman herättämä keskustelu jatkuu ja valjastuu jonakin päivänä verkkokurssiksi. Kiinnostuneet voivat käydä lukemassa Twitterissä #workup18 –twiittejä.

Tekoälyn ja etiikan linjoilla jatketaan myös hallituksen Tekoälyohjelmassa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä haastoi yritykset mukaan etiikkahaasteen kehittelemään eettisiä pelisääntöjä tekoälyn käytölle, työpaja aiheeseen liittyen järjestetään 5.10. Tutustu haasteeseen tarkemmin Tekoälyaika.fi –sivustolla.

Työelämä 2020 –hankkeen viimeinen Work Up –seminaari järjestetään tammikuussa 2019, ja sen aiheena tulee olemaan pienyrittäjyys.

 Kuvat: Kerttu Penttilä 


Palaa otsikoihin