Yleiset uutiset

29.1.2018 13.25

Vuoden ensimmäisessä Work Up! -seminaarissa puhuttiin älypalveluista ja niiden syntymisen edellytyksistä

Tiistaina 23.1. Scandic Parkissa järjestetyssä Work Up! Älykkäät palvelut ja palvelutyö -seminaarissa käytiin keskustelua palvelujen älykkyydestä ja ideoitiin, millaisilla palveluilla Suomi voisi tulevaisuudessa menestyä kansainvälisillä markkinoilla.

Juontaja Erik Bäckmanin avaussanat toivottivat seminaariväen tervetulleeksi vuoden ensimmäiseen Work Up! -tapahtumaan, minkä jälkeen Helsingin yliopiston professori Mika Pantzar aloitti oman työnjaon muutosta käsittelevän puheenvuoronsa. Esimerkkinä tästä muutoksesta Pantzar vertasi 1900-luvun alkuun sijoittuvassa Downtown Abbey -sarjassa tapahtunutta palvelijoiden roolin muutosta terveydenhuoltoalan työtekijöiden rooliin tilanteessa, jossa potilas voi toimia esimerkiksi virtuaalisena vertaistukena toiselle potilaalle.

Toimialojen disruption myötä kuluttajat ovat yhä enemmän myötävaikuttajia tai tuottajia kuin pelkkiä palvelun vastaanottajia. “Datataloudessa tietovarannot ovat tulevaisuuden tehdas”, Pantzar tiivistää.

Datatalouden voittajina Pantzar pitää GAFA-nelikkoa – Googlea, Applea, Facebookia ja Amazonia – sekä toisaalta niiden Kiinan markkinoilta ponnistavia suuria kilpailijoita, mutta hän suhtautuu kuitenkin kriittisesti näiden yritysten kaltaisen “amerikkalaisen vision" jäljittelyyn. Pantzarin mukaan Suomessa on unohdettu, että sanoilla ja visioilla rakennetaan tulevaisuutta ja että monet hulluilta tuntuneet ideat, kuten Nokian ajatus “internetistä taskussa”, ovat lopulta toteutuneet.

Pantzar muistuttaakin, että jos tulevaisuuspuhe todella tuottaa todellisuutta, tulee ihmisiä kannustaa luovaan visiointiin, mutta myös terve kritiikki ja tietynlainen protektionismi voi olla tarpeen.äänestys1
Seminaarin aikana yleisö pääsi äänestämään ja antamaan oman panoksensa seminaarin kululle.
äänestys2
äänestys3


Toimialasiilot romukoppaan ja luottamuksella arvoa ekosysteemeihin


Yleisölle esitettyjen äänestyskysymysten jälkeen lavalle pääsivät iltapäivän ensimmäiset panelistit, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja, osuuskunta KREAM Helsingin asiantuntija Lea Pitkänen, Hämeen ammattikorkeakoulun Älykkäät palvelut -yksikön tutkimusjohtaja Vesa Salminen ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto, joista kukin sai esittää aluksi oman muutaman minuutin mittaisen alustuksena.

Jaana Kurjenoja totesi, että ihmisen käyttäytymisen ymmärtäminen on palvelukokemuksen muotoilun edellytyksenä teknologian ollessa pelkkä väline. Älykkäiden palveluiden synnyttämiseksi Suomessa panelistit toivoivatkin esimerkiksi vuorovaikutusosaamisen, kuluttajaymmärryksen ja empatia-ajattelun sisällyttämistä osaksi kaikkia korkeakouluopintoja.


sanapilvi-1
Sanapilvissä yleisö vastasi annettuun kysymykseen yhdellä sanalla. Mitä isompi fontti, sitä suositumpi sana.


Kahvitauon jälkeen koitti toisen paneelin vuoro, ja ääneen pääsivät Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe, terveydenhuoltoalaan erikoistuneen suunnittelutoimisto Kauffmann Agencyn toimitusjohtaja Petra Jäntti, Keskon Lead Service Designer Harri Nieminen sekä liikenne palveluna -konseptiin perustuvan start up -yritys MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen.

Riitta Varpen mukaan Suomessa on pistetty ”konetta kuntoon”, palvelukokemuksen hyödyntämisen ollessa kuitenkin vielä lapsen kengissä. Toimialasiilot tulisikin heittää romukoppaan ja keskittyä sen sijaan asiakasnäkökulmaan, jos halutaan pärjätä isoille toimijoille, Varpe toivoo.

Sampo Hietanen puolestaan arvioi, ettei winner takes it all -malli ei ole ikuinen, ja että jäljellä oleviin ”dinosaurusaloihin” – asumiseen, liikenteeseen ja terveydenhuoltoon – liittyvät kysymykset ratkaistaan tulevaisuudessa vain monen pienemmän toimijan yhteistyöllä.

“Suomi voisi olla hyvä leikkikenttä”, Hietanen maalailee ja pohtii, että yritysten ja muiden toimijoiden välisellä luottamuksella on suuri merkitys arvon luomisessa ja palvelujen tuottamisessa.

“Suomi on hyvä paikka kokeilla, koska jos homma menee kiville, kovin moni ei saa tietää”, Nieminen heittää.


sanapilvi-2


Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille! Tallenne seminaarista on katsottavissa täällä.

Seuraava Work Up! -seminaari järjestetään syksyllä 2018. Lisätietoja päivitetään tapahtuman sivuille.


Teksti: Iina Vilén


Palaa otsikoihin