Unelmien johtaminen

30.10.2017 12.44

Unelmalla johtaminen

jaakko_alasaarela-2
Jokainen yritys tarvitsee unelman. Unelma luo toiminnan suunnan. Jos yhteistä suuntaa tai unelmaa ei ole, yritys ei käytännössä ole menossa minnekään. Kaikkein ensimmäinen ja tärkein asia yritykselle on se, että sen toiminnassa on selkeä yhteinen suunta ja koko henkilöstöllä yhteinen ymmärrys siitä, mikä se on. Kun suunta on selvä ja kaikki ymmärtävät sen, kaikki energia organisaatiossa kääntyy samaan suuntaan. Jos suuntaa ei ole, energia hajoaa.
Unelma ja visio ovat aivan sama asia, mutta unelma sisältää vision lisäksi myös tunteet! Unelma koskettaa!

Unelma luo selkeän yhteisen ymmärryksen yrityksen toiminnasta. Kaikki energia työyhteisössä kanavoidaan yhteen suuntaan: unelman toteuttamiseen. Silloin kaikkien työyhteisön osallisten rintamasuunta on sama, kaikki kulkevat eteenpäin samaan suuntaan.
 
Yhteinen unelma on välttämätön, jos halutaan saavuttaa jotain merkittävää. Unelma luo pohjan. Yhteinen unelma syntyy niin, että työntekijän oma unelma sopii yhteen, yhdistyy yrityksen unelman kanssa. Yhteisen unelman kautta valikoituvat oikeat ihmiset mukaan organisaatioon ja rekrytointi helpottuu.

Unelman voima tiivistettynä: yhteinen suunta, yhteinen ymmärrys, oikeiden henkilöiden valitseminen organisaatioon. Unelma lähtee aina yrittäjästä tai ylimmästä johdosta, ja sen jälkeen se jalkautuu henkilöstöön ja eteenpäin asiakkaille ja kumppaneille.

Unelma on tärkeä muotoilla niin, että se on selkeä, ymmärrettävä ja koskettava. Sen on oltava hyveellinen, sydämellä ostettava. Siihen liittyy myös antaminen. Pelkkä visio ”olemme vuoden päästä markkinajohtaja ja tuotamme paljon rahaa”, ei ehkä puhuttele tai kosketa henkilökuntaa niin, että heidän sydämensä olisi mukana tekemisessä.

Yhteinen unelma valitaan tai löydetään tekemällä esimerkiksi kysely tulevaisuuden näkemyksistä koko työyhteisölle. Kaikkia kuunnellaan, ja lopullinen unelma päätetään yhdessä.

Unelmalla johtaminen käytännössä

Unelma vahvistuu ja sitä ylläpidetään toistamalla. Seitsemän kerran toiston sääntö toimii! Unelma otetaan mukaan kokouksiin, se visualisoidaan kuviksi työpaikalle ja se pidetään kaikkien näkyvillä.  
Tärkeätä on myös fiilistely ja juhliminen, aina kun on otettu askel eteenpäin unelman suuntaan. Voittoja ja saavutuksia juhlitaan yhdessä.

Unelmalla johtaminen on taistelua ja menestystä. Mitä suurempi unelma, sitä suurempi taistelu liittyy sen saavuttamiseen. Mitä houkuttelevampi unelma on, sitä vahvemmin työyhteisö toimii sen puolesta.

1961 John F. Kennedy esitti unelmansa viedä ensimmäinen amerikkalainen kuuhun. NASAssa alettiin työskennellä kuumeisesti sen puolesta, vaikka sen onnistuminen epäilyttikin. Henkilöstöllä oli valtava taisteluhenki. Vuoden päästä Kennedy kävi NASAlla, ja käytävällä kävellessään jutteli työntekijöiden kanssa. Hän pysäytti siivoojan ja kysyi tältä: mitä sinä teet täällä NASAlla? Siivooja ryhdistäytyi ja vastasi: ”Olen lähettämässä miehen kuuhun ja tuomassa turvallisesti takaisin maahan.”

Tästä on unelmalla johtamisessa käytännössä kysymys: kaikki työyhteisössä työskentelevät unelman puolesta samanarvoisesti. Suunta on sama, yhteishenki suuri ja lopulta menestys on taattu!

Kun unelman saavuttaminen alkaa olla lähellä, on aika etsiä uusi unelma ja toteuttaa se! 

Jaakko Alasaarela
ZEFin toimitusjohtaja

ZEF palkittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi 2016 (GPTW – Pienten yritysten sarja).

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiTyöpaikkatarina: Oulun kaupunki
Oulu10-palvelutiimi on itse rakentanut unelman maailman tyytyväisimmistä asukkaista. Asiakaspalvelu oli poikkeuksellisesti kiinni kokonaisen päivän, jotta kaikki pääsivät mukaan unelman muotoiluun. Ulkopuolisen fasilitoijan avulla hahmottuivat unelma ja arvot, joiden avulla unelma on saavutettavissa. Oulun kaupungin rahoituspäällikkö Veli-Matti Keloneva on ollut kaupungin asiakaspalveluprosessin omistaja helmikuusta 2017 alkaen. Hän ihailee asiakaspalveluhenkilökunnan rohkeutta unelmoida.

– Henkilökunta haluaa kurkottaa korkeammalle kuin me uskalsimme edes ajatella, myöntää Keloneva.

Lue koko tarina


Nuoret unelmatyötä etsimässä

Työterveyslaitos tarjosi kesällä 2017 yhteensä 60 Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkaa nuorille. Sähköisessä työhakemuksessa nuorilta kysyttiin avokysymyksellä heidän näkemyksiään tulevaisuuden työelämästä: ”Kuvaa lyhyesti millainen on mielestäsi hyvä suomalainen työpaikka vuonna 2030?” 611 nuorta kuvasi omia ajatuksiaan tulevaisuuden työelämästä ja työpaikasta.

Lue lisää TTL:n sivuilta


Mitä nuoret oikein haluavat työpaikoiltaan vuonna 2030?

Työterveyslaitoksen nuoret kesätyöntekijät kuvasivat alla olevan videon, jossa avaavat ajatuksiaan tulevaisuuden työelämästä.
Katso Työterveyslaitoksen video Youtubessa

Sparrausta esimiehille Hämeenkyrössä: tuloksena Fiksu Kuntatyö – johtamisen käsikirja

Fiksu kuntatyö
Hämeenkyrön kunnassa kehittämisen kulttuuri on voimissaan. KunTeko 2020 -kehittämisohjelmasta haettiin sparraustukea kunnan esimiehille. Sparrauksen tuloksena laadittiin Fiksu Kuntatyö – johtamisen käsikirja.

Tutustu käsikirjaan