Tarinoita työpaikoilta

Apetit Ruoka Oy: Monikulttuurisuus on meille arkea

Helsingin Kivikossa Apetit Ruoka Oy:n tuotantolaitoksessa valmistuu tuoretuotteita niin vähittäiskaupan kuin suurtalouksienkin tarpeisiin. Pääasiassa työ on juureksien, vihannesten ja hedelmien pilkkomista sekä erilaisten proteiinilisällä höystettyjen annossalaattien valmistusta niin kuluttajapakkauksiin kuin isompinakin erinä.

Helsingin Kivikossa Apetit Ruoka Oy:n tuotantolaitoksessa valmistuu tuoretuotteita niin vähittäiskaupan kuin suurtalouksienkin tarpeisiin. Pääasiassa työ on juureksien, vihannesten ja hedelmien pilkkomista sekä erilaisten proteiinilisällä höystettyjen annossalaattien valmistusta niin kuluttajapakkauksiin kuin isompinakin erinä.

Kivikon tuotantolaitoksella työtä tekemässä on varsin monikulttuurinen joukko.
”Tässä talosta löytyy 23 eri kansalaisuutta Virosta Vietnamiin ja eri Afrikan maista Thaimaahan”, luettelee henkilöstöpäällikkö Terhi Jomppanen Apetit Ruoka Oy:stä.

Kielitaitoa ja elekieltä

Yksi talon työnjohtajista on venäläissyntyinen Veronika Egorova.
”Aloitin työntekijänä, muutaman vuoden päästä minusta tehtiin vuoroesimies ja lopulta nimike vaihtui työnjohtajaksi, jo 14 vuotta talossa työskennellyt Egorova kertoo.

Egorovan vahvuus on kielitaito. Kun hallitsee suomen, venäjän ja englannin, niin monikulttuurisessa työyhteisössä pärjää jo hyvin. Aina yhteistä kieltä ei kuitenkaan ole. ”Silloin käytetään elekieltä. Osa työtehtävistä on aika yksinkertaisia, joten ihmiset ymmärtävät ihan hyvin, kun heille näyttää, miten työ tehdään.”

”Meillä on joka vuorossa työnopastajat katsomassa, että työt sujuvat. Tarpeen tullen he neuvovat ja opastavat. Siitä huolehditaan tietysti aina, että jokainen työntekijä ymmärtää työhön liittyvät turvallisuus- ja hygieniavaatimukset”, täydentää Jomppanen.

Apetit
Veronika Egorovan (kuvassa vasemmalla) kanssa kuvaan asettui myös Venäjältä Suomeen muuttanut Svetlana Purtseladze.

Tuotantolaitoksen hedelmä- ja vihannesosastolla sekä keräilyn ja varaston puolella työskentelevistä yli puolet on ulkomaalaistaustaisia. Erilaiset kulttuuritaustat näkyvät väistämättä työpaikan arjessa. Vai näkyvätkö?
”Emme me ajattele, että meillä on ulkomaalaisia työntekijöitä. Meillä on vain erilaisia työntekijöitä”, pohtii Egorova.

”Tietysti meidän pitää miettiä, että tarvitaanko selkokielisiä tai kuvallisia työohjeita tai työnopastajia, mutta aika yksinkertaisista asioista tässä on kysymys. Vähän ennakkoluulottomuutta ja kärsivällisyyttä ehkä tarvitaan”, lisää Jomppanen.

Mukautuen ja taustat tiedostaen

Egorova on huomannut, että arkea voi vähän sujuvoittaa mukauttamalla omaa käyttäytymistään työntekijöiden kulttuuritaustojen mukaan.
Kulttuuritaustojen tiedostaminen on hyödyllistä
”Aasialaisten kanssa huomaan nyökytteleväni ja hymyileväni enemmän, sillä se on heidän tapansa. Venäläisten kanssa toimii suora puhe ja joskus tuntuu, että virolaiset ymmärtävät kaiken sanomattakin”, hymyilee Egorova pieni pilke silmäkulmassa.

”Kaikki ovat silti tasavertaisia työntekijöitä. Sillä ei ole merkitystä, mistä työntekijämme ovat kotoisin, kunhan he tekevät työnsä”, hän lisää.

Kulttuuritaustojen tiedostamisesta on hyötyä.
”Esimerkiksi etelämpää tulevien aikakäsitys on ihan toisenlainen kuin meidän. Ajoissa töihin tuleminen voi vaatia vähän harjoittelua”, toteaa Jomppanen. Asiat ratkaistaan tarvittaessa keskustelemalla.
”Jos jostain asiasta täytyy puhua montaa kertaa, niin sitten siitä puhutaan monta kertaa”, toteaa Egorova.

Näkökulmien huomiointia

Kivikon ohella Apetitilla on pakastetuotantoa yrityksen synnynseuduilla Säkylässä ja kalatuotantoa Kuopiossa. Näiden tuotantolaitosten työyhteisöissä monikulttuurisuus ei näy samalla tavalla.

Erilaiset työyhteisöt haastavat henkilöstöhallinnon miettimään asioita useammalta kantilta.
”Ei ole vain yhtä ainoaa toimintatapaa, joka voidaan määritellä Säkylässä tai Kuopiossa. Kaikki kolme toimipistettä näkökulmineen ja tarpeineen on huomioitava”, sanoo Jomppanen.

Loppujen lopuksi töissä ollaan kuitenkin töissä ja kansalaisuudet jäävät taka-alalle.
”Elämä täällä meillä voi olla vähän temperamenttisempaa, mutta se on meidän arkeamme. Asiat sanotaan suoraan eikä mistään kanneta kaunaa viikkotolkulla. Hyvin suoraviivaista tekemistä”, päättää Jomppanen.

TEKSTI Kreetta Haaslahti | KUVAT Julia Hannula
monikulttuurisuus
Toimiala: Apetit tuottaa kasviksiin, kalaan ja kasviöljyihin perustuvia ruokaratkaisuja.

Liikevaihto 2015:
381 milj. €

Henkilöstön määrä:
725

Lue lisää: www.apetit.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!