Tarinoita työpaikoilta

Arcusys: ”Luota niin sinuun luotetaan”

Arcusys Oy:ssä uskotaan ihmisiin ja välittävään yrityskulttuuriin. Tärkeimpiä työelämän kehittämiskoodeja on luottamus. Tässä talossa vastuuta annetaan ja sitä kannetaan.

"Luottamuksen osoittaminen lisää työntekijöiden motivaatiota ja sitoutumista. Työntekijämme eivät ole robotteja, vaan ihmisiä ja ennen kaikkea persoonia. Juuri näiden osaavien persoonien ansiosta me menestymme", Arcusysin toimitusjohtaja Jussi Hurskainen korostaa.

Työssä viihtyminen ja sitä kautta tehokkuuden lisääntyminen näkyy liikevaihdossa ja työntekijämäärässä. Noin yksitoista vuotta sitten pienesti aloittanut joensuulainen yritys palkkasi viime vuonna sadannen työntekijän, ja lisää on tulossa. Liikevaihto on kasvanut vuosittain keskimäärin 70 prosenttia. Nyt yritys on suuntaamassa entistä vahvemmin myös maailmalle.

Kaikki lähtee arvoista

Arcusysin toimintoihin kuuluu mm. asiakaskohtaista järjestelmäkehitystä, sähköisen asioinnin ratkaisuja, portaaliratkaisuja sekä koulutusratkaisuja. Suomessa yritys toimii neljällä paikkakunnalla: Joensuussa, Helsingissä, Oulussa ja Lappeenrannassa. Myös Petroskoissa on toimittu jo muutaman vuoden. Uusin tytäryhtiö avattiin maaliskuun alussa Bostoniin.

”Välittävän yrityskulttuurin luominen alkaa johdosta ja se nojautuu vahvasti arvoihin, jotka on laadittu yhdessä henkilökunnan kanssa. Arvoja myös tarkastellaan koko ajan arjessa. Jos jotain on pielessä, siihen puututaan ja katsotaan, miten voisimme toimia paremmin”, Hurskainen sanoo.

Arcusysissä toimitaan aina asiakkaita ajatellen. Työntekijöiltä odotetaan jatkuvaa muutoshalukkuutta, sillä alakin muuttuu koko ajan. Työntekijöiltä odotetaan niin ikään vastuullisuutta ja yrityshenkistä ajattelua. Kantava voima on yhteisöllisyys: työkaveriin voi luottaa. 

Ketterää kehitystä

Hurskainen puhuu mielellään luottamuksesta ja aidosta välittämisestä. Vastuuta annetaan ja otetaan. Sisäinen slogan kertoo yhteisöllisestä työilmapiiristä puolestaan: Luota niin sinuun luotetaan.

”Talon sisällä kuulee, että työilmapiiri ja työkaverit tekevät Arcusysistä yhden Suomen parhaista työpaikoista. Työntekijät viihtyvät keskenään niin hyvin, että viettävät aikaa yhdessä myös työajan ulkopuolella”, Hurskainen sanoo.

”Välttelemme byrokratiaa, muodollisuutta ja jäykkiä prosesseja sekä titteleitä ja kuppikuntia. Toiminnan kehittäminen tapahtuu ruohonjuuritasolla. Jos jokin ei toimi, pystymme nopeasti ja ketterästi muuttamaan tapojamme ja muuttumaan.”

Parhaudesta löytyy tutkittua tietoakin. Yritys palkittiin tänä vuonna Great Place to Work -gaalassa viime vuoden tapaan Suomen neljänneksi parhaana yrityksenä yleisessä sarjassa.

Kasvua & hienosäätöä

”Olemme olleet neljä kertaa mukana Great Place to Work -tutkimuksessa ja jokaisella kerralla olemme ottaneet tuloksista kaiken hyödyn irti. Tutkimme saamamme palautteen ja kehitämme toimintaamme systemaattisesti tulosten perusteella”, Hurskainen kuvailee.

Yli 90 prosenttia tuloksista on myönteistä. Kehittämistä on löytynyt henkilökunnan määrän kasvun myötä esimerkiksi toimitilojen toimivuudessa. Kun asiat ovat tiedossa, ne korjataan. Usein kyse on kevyestä hienosäädöstä.

Toimitusjohtaja on tyytyväinen, sillä kehitystyö kannattaa. Tästä on osoituksena sekin, että 2014 Arcusys kipusi jo neljännen peräkkäisen kerran Deloitten Technology Fast 50-listalle, jossa etsitään Suomen nopeimmin kasvavia teknologiayritystä. Kasvun mittarina käytetään liikevaihdon kehitystä viimeisten viiden vuoden ajalta. Arcusysin tulos oli 629 prosenttia.

Jokaisella on kaveri

Taantumakaan ei ole Arcusysin tekemistä hillinnyt, korkeintaan hetkellisesti hidastunut.

”Joka vuosi meitä on ollut aiempaa vuotta enemmän. Tänä vuonna jatkamme samaan malliin ja uusia työpaikkoja avataan tasaiseen tahtiin. Liikevaihdon kasvutavoite on 30 prosenttia.”   

Uudet ihmiset otetaan aina tiiviisti osaksi työyhteisöä. Tämä varmistetaan Arcusys-kaveritoiminnalla, jonka mukaisesti jokaisella tulokkaalla on koeaikana oma mentori. Nimetty kaveri varmistaa, että uusi ihminen pääsee mukaan niin työn imuun kuin porukkaan.

”Kun edelliset kouluttavat tulevat, kukaan ei jää yksin. Jokaisella on kollega, jolta voi aina kysyä ja joka säännöllisesti myös kysyy uuden työntekijän kuulumisia ja tunnelmia.”


TEKSTI Sari Okko | KUVAT Arcusys Oy
kasvu
ketterä kehitys
luottamus
työilmapiiri
Toimiala
Tietotekniikan palvelut, jotka perustuvat avoimen lähdekoodin ratkaisuihin.


Liikevaihto

6,6 milj. € (2014)

Henkilöstön määrä

noin 100

Lue lisää: www.arcusys.fi


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!