Tarinoita työpaikoilta

Aulis Lundell Oy: Mitä tänään kehitetään?

Innovointi ja tuotekehitys ovat olleet aina vahvasti läsnä kevytrakennejärjestelmiä kehittävän ja valmistavan Aulis Lundell Oy:n toiminnassa. Kehittämishalu lähtee yrityksen arvoista. – Tottakai aina täytyy tulosta tehdä, mutta meille asiakaslähtöisyys on erittäin tärkeää ja se vaatii jatkuvaa innovointia. Aina halutaan tehdä paremmin ja uudella tavalla.

Vuonna 1980 Aulis Lundell perusti Saukkolaan nimeään kantavan yrityksen. Tarkoitus oli suunnitella ja valmistaa tuotantokoneita ja -laitteita. Yritystoiminta sai kuitenkin uuden suunnan, kun hän suunnitteli englantilaisen koneen runkoon työkalut, joilla teräksisten väliseinärankojen tuotanto voitiin käynnistää Suomessa.

Tänään Aulis Lundell Oy on kevytrakennejärjestelmien kehittäjä ja valmistaja, jonka terästuotteita käytetään laajalti uudis- ja korjausrakentamiseen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Innovointi ja tuotekehitys ovat olleet yrityksen dna:ssa sen syntyhetkistä asti.

– Meillä innovoidaan tosi paljon. Välillä tuntuu, että liikaakin. Ehkä se on peruja siitä, että koneet ja laitteet, joilla valmistamme tuotteemme, perustuvat omaan tietotaitoon. Siksi meidän on helppo kehittää lisää uusia tuotteita, kertoo Auliksen tytär, jo 10 vuotta yritystä johtanut Leena Lundell-Pendov.

Kehittäminen on juurtunut yrityksen kulttuuriin.

– Kehittämishalu lähtee yrityksemme arvoista. Tottakai aina täytyy tulosta tehdä, mutta meille asiakaslähtöisyys on erittäin tärkeää ja se vaatii jatkuvaa innovointia. Aina halutaan tehdä paremmin ja uudella tavalla, kehuu Lundell-Pendov joukkojaan.

Riskinottoa ja markkinamuutoksia

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen Lundell-Pendov halusi ryhtyä jatkojalostamaan yrityksen tuotteita. Kehittämistyötä on sittemmin tehty sekä Tekesin että asiakkaiden kanssa ja työn tuloksena on syntynyt esimerkiksi julkisivupuolen järjestelmiä.

– Profiilit ja niiden muokkaaminen ovat edelleen meidän päätuotteita, mutta jalostusastetta nostamalla olemme päässeet askeleen eteenpäin.

Kehittämiseen sisältyy riskinsä. Aulis Lundellin kohdalla ne toteutuivat pientaloelementtien kehittämishankkeessa, kun markkinat sulivat alta.

– Kehitimme teräksisen pientalokonseptin, josta tuli aivan upea tuote. Kun aloitimme kehittämisen, Suomessa tehtiin yli 18 000 pientaloa vuodessa. Viime vuonna määrä taisi olla noin 6 000.

aulislundell_artikkeli
Leena Lundell-Pendov on ylpeä yrityksensä kehittämästä Liune-konseptista, jonka liukuoviratkaisu sisältää oven, elementin ja karmit.

Liune tuo lisäneliöitä

Pientalomarkkinat odottavat kenties parempia aikoja, mutta hukkaan kehittämistyö ei mennyt. Kehitystyön tuloksena syntyneet nollaenergiarakenteet kiinnostavat talotehtaita. Eikä siinä kaikki.

– Osana pientalokonseptia kehitimme sisärakentamisen elementin, jossa väliovi voi liukua seinän sisään.

Nyt ammattilaisten kanssa kehitetty ja ammattilaisille suunnattu Liune-väliovi on patentoitu.

– Se on markkinoiden ainoa, joka voidaan asentaa niin kapeaan rakenteeseen. Erotumme kilpailijoista myös siinä, että tuote on valmiiksi kasattu. Se on nopea asentaa työmaalla eikä häiritse työprosessia. Sen takia ammattilaiset ottivat sen heti omakseen asuntotuotannossa.

Lattiapintaa säästävä ja seinätilaa vapauttava tuote kiinnostaa myös kuluttajia.

– Liune tuo paljon lisäneliöitä, kun saranoilla kääntyville oville ei tarvitse varata tilaa. Se on tosi hyvä ratkaisu, kun miettii, mitä neliöt maksavat esimerkiksi Helsingin seudulla.

Ilolla töihin

Aulis Lundell tuottaa voittoa ja liikevaihto on pyörinyt viiden miljoonan nurkilla jo useamman vuoden. Kehittäminen syö kuitenkin resursseja ja nostaa työkustannuksia. Siksi asetetuista kasvutavoitteista on jääty. Jos toimitusjohtaja Lundell-Pendov olisi tavoitellut vain kovaa kasvua, niin yritys olisi pitäytynyt profiilituotteiden myynnissä.

– Kysymys on siitä, että mitä haluaa tehdä. Meille on tärkeää tulla joka päivä töihin ilolla ja miettien, että mitä tänään kehitetään. Luotan siihen, että jos teemme töitä sydämellä, niin lopulta se näkyy myös tuloksessa.

Loppuun hän heittää vielä haasteen kaikille suomalaisille.

– Suomi on upea maa – ollaan siitä ylpeitä. Meillä on kaikki hyvin ja paljon mahdollisuuksia. Ajatellaan positiivisesti ja nautitaan siitä, mitä tehdään.


TEKSTI Kreetta Haaslahti KUVAT Julia Hannula & Juha Tuomi
innovointi ja kehittäminen
työhyvinvointi
Aulis Lundell Oy pähkinänkuoressa

Toimiala
: Rullamuovaustekniikalla valmistettavien kevytrakennejärjestelmien kehittäminen ja markkinointi sekä profiilien, pientaloelementtien ja perustuselementtien valmistaminen.

Liikevaihto 2015: 5 milj . €

Henkilöstön määrä: 33

Lue lisää: www.aulislundell.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!