Tarinoita työpaikoilta

Betonimestarit: Vaikka läpi harmaan kiven

Betonimestarit Oy toimii nimensä arvoisesti ja sloganinsa mukaisesti. Lama ei tätä yritystä lannista eikä periksi anneta. Porukasta perheyrityksessä pidetään aina huolta.

Betonimestarit Oy perustettiin muutamaa vuotta ennen, kun Suomi syöksyi lamaan 1990-luvun alussa. Lama ravisteli koko alaa kovalla otteella ja työnsi mereen alan suuret toimijat.

"Rakennusvolyymi putosi kolmannekseen: 68 miljoonasta markasta 22 miljoonaan markkaan. Tilanne avasi meille mahdollisuuden, jonka perheyrityksenä otimme ammattitaidolla haltuun", toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Seppo Saarelainen kuvailee.

Yritys lähti rohkeasti ostamaan laman kouriin jääneitä konkurssipesiä ja herättämään niitä henkiin. Vuoteen 1998 mennessä työntekijämäärä oli kasvanut kahdeksasta kahteensataan, liikevaihto nelinkymmenkertaistunut ja yrityksestä kasvanut Suomen kolmanneksi suurin elementtitoimittaja.

Paikallista sopimista

Helpolla ei perheyrityksessäkään ole kasvusta huolimatta aina päästy. Siksi yrityksessä ollaankin ylpeitä vuonna 1998 saadusta SAK:n hyvän työantajan palkinnosta, joka kertoo yrittäjän sitkeydestä vaikeassa tilanteessa sekä paikallisen sopimisen voimasta parhaimmillaan.

"Vuonna 1992 olimme tilanteessa, jossa ei ollut rahaa palkkojen maksuun. Kutsuin porukat kokoon ja nousin vaneripinkan päälle. Kysyin, mitä tehdään, kun yrityksellemme ei näytä olevan tässä taloustilanteessa kysyntää eikä rahaa maksaa palkkoja. Porukat kysyivät, mitä ehdotan", Seppo muistelee.

"Ehdotin palkkojen leikkaamista kymmenellä prosentilla, neljää lisätalkootyötuntia viikkoon ja kuudesta pekkaspäivästä luopumista. Jokainen kirjoitti nimensä paperiin ja lähdin pankkiin, josta sain kahden miljoonan markan lainan.”

”Paikallinen sopimus pelasti meidät, sillä sen avulla pääsimme parantamaan työn tuottavuutta ja lainarahan avulla tekemään yrityskauppoja", hallintojohtaja Sirkku Saarelainen lisää.
Betonimestarit_Seppo ja Sirkku Saarelainen_IMG_4331
”Etsimme maailmalta uusia markkinoita. Intiassa olemme jo osakkaana myanmarilaisessa tehtaassa”, Seppo ja Sirkku Saarelainen kertovat.

Onko nimi enne?

"Kun nimeä aikanaan pyöriteltiin, Mercedes Benz eli MB, oli jonkin sortin menestyksen mittari. Tuumattiin, että Betonimestareiden lyhenne BM on liki sama, joten kyllä silloin taivaanrantoja maalailtiin ja tulevasta menestyksestä haaveiltiin", Seppo ja Sirkku hymyilevät.

Menestystekijöiksi Saarelaiset listaavat perheyrityksen toimintamallin, johon kuuluvat ammattitaito, halu onnistua, osaaminen ja kyvykkyys. Kun listalle lisätään matala organisaatio, avoimuus ja läpinäkyvyys sekä luottamus ja sitkeys, menestyksen avaimet ovat käsissä.

Periksi ei anneta

Slogan "Vaikka läpi harmaan kiven" kuuluu samaan sarjaan kertoen yrittäjien periksi antamattomuudesta. Vaikka ajat ovat taloudellisesti haastavat, hanskoja ei lyödä tiskiin.

"Neljä vuotta on tultu alalla alaspäin ja edessä on hirmuinen murros ja isojako. Tilanne on kuin Titanicilla aikanaan: jäät kolisevat ja alus vuotaa, mutta musiikki soi. Nyt vain ihmetellään, kuka tarttuisi pumppuun ja toteuttaisi sen kauan puhutun rakennemuutoksen", Seppo toteaa.

"Periksi ei anneta, sillä yrittäjissä on tulevaisuus. Ilman meitä ei tässä maassa eletä. Lama haastaa toimimaan entistä notkeammin. On osattava tehdä oikeita liikkeitä ja löytää uusia puuhapaikkoja maailmalta", Sirkku sanoo.

”Hyvä olla töissä”

Betonimestarit Oy toimii alalla, jossa työturvallisuuden rooli korostuu: tehdään isoja elementtejä, joista rakennetaan taloja. Yritys on mukana Betoniteollisuus ry:n organisoimassa työturvallisuuskilpailussa, jonka tavoitteena on tehdä suomalaisesta betoniteollisuudesta maailman turvallisinta.

"Kun asioihin aletaan kiinnittää huomiota, alkaa tapahtua. Koko alalla tapaturmien määrä on puolittunut. Meillekin on jo ropissut kisasta konsernitason voitto”, Sirkku ja Seppo kertovat.

Tässä talossa huomaa, että yrityksellä on kasvot, mikä näkyy päivittäisessä työssä. Johto on läsnä ja vuorovaikutus työntekijöiden kanssa on välitöntä.

"Työntekijät kertovat, että heillä on täällä hyvä olla ja innostavat minua jatkamaan. Olen sellainen isähahmo, joka pitää porukastaan huolta", 68 vuotta täyttävä Seppo sanoo.

Huolta pidetään myös asiakkaista. Vuosittain seurattavan asiakaspalautteen rima on asetettu korkealle: lukemaan 8,5. Tänä vuonna on menty kirkkaasti yli, sillä luku on jo liki yhdeksän.

Teksti Sari Okko | Kuvat Betonimestarit
kasvu
työturvallisuus
yrittäjyys
Toimiala
Vaativat runko- ja elementtitoimitukset rakennusteollisuudelle

Liikevaihto 2014   

60 milj. €

Henkilöstön määrä
   
Suomessa noin 200

Lue lisää: www.betonimestarit.fi


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!