Tarinoita työpaikoilta

CMI : Kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa

Sen, minkä ihminen on aloittanut, sen ihminen voi myös lopettaa. Tämä visio on ohjannut suomalaisen konfliktinratkaisujärjestö CMI:n toimintaa koko sen 15-vuotisen historian ajan.

Rauha voi syntyä ainoastaan neuvottelemalla. Toimivaa, yhteisymmärrykseen tähtäävää dialogia edellytetään myös työyhteisöltä, jonka jäsenet edustavat yli viittätoista eri kansalaisuutta.


”Konfliktien ratkaisussa laajemman yhteiskunnan kanssa neuvotelluilla lopputuloksilla, joilla on kansan tuki, on paljon paremmat elinmahdollisuudet kuin elitistisillä, kahdenkeskisillä sopimuksilla. Sama osallistavuuden ajatus toimii myös työympäristössä”, painottaa CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.
CMI_artikkeli
”Konfliktin edessä ei pidä nostaa käsiä pystyyn ja sanoa, että mitään ei voida tehdä. Kyllä voidaan”, muistuttaa toiminnanjohtaja Tuija Talvitie. Kuvassa taustalla CMI:n perustajan, presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2008 saama Nobelin rauhanpalkinto.


Kriisialueilla konfliktit leimahtavat nanosekunnissa, mutta niiden ratkaiseminen voi kestää vuosia. Kyse on tasapainon löytämisestä. Tasapainoon pyritään myös CMI:n arjessa.
”Vaarallinen, vaativa ja ennalta-arvaamaton kenttätyö pitää kyetä yhdistämään pohjoismaiseen työkulttuuriin, jossa korostuvat vapaus, demokraattisuus ja huolenpito ihmisten jaksamisesta.”

Tasapainoa ja tarkoituksenmukaisuutta

CMI:n päämaja on Helsingissä ja pienempi toimisto Brysselissä. Järjestön operatiiviset ohjelmatiimit tekevät kenttätyötä rauhanomaisen maailman saavuttamiseksi Itä-Euroopan ja Kaukasuksen, Lähi-idän, Pohjois-Afrikan sekä Saharan alapuolisen Afrikan alueilla. Lisäksi kaikessa toiminnassa pyritään tukemaan naisten vahvempaa roolia konfliktinratkaisussa ja rauhanprosesseissa.

”Konfliktin edessä ei pidä nostaa käsiä pystyyn ja sanoa, että mitään ei voida tehdä. Kyllä voidaan”, muistuttaa toiminnanjohtaja Tuija Talvitie. Kuvassa taustalla CMI:n perustajan, presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2008 saama Nobelin rauhanpalkinto.


Tiimeihin on tärkeää löytää tarkoituksenmukainen yhdistelmä erilaisia osaamisprofiileja.

Ja osaamista löytyy – nuorista, suomalaisista valtiotieteilijöistä yli 70-vuotiaisiin, afrikkalaisiin entisiin diplomaatteihin.

Erilaiset ihmiset erilaisine taustoineen ovat mieletön etu

 ”Erilaiset ihmiset erilaisine taustoineen ovat mieletön etu, olipa kyse sitten osaamisesta, kulttuuritaustasta tai iästä. Tällä hetkellä mietimme kovasti sitä, miten pystymme entistä paremmin jakamaan osaamista eri tiimien kesken. Se tuo uusia näkökulmia ja lisää mielekkyyttä.”

Työtä tehdään mielettömällä omistajuudella ja sitoutuneisuudella.

”Työntekijöiltä ei tarvitse kysyä, että oletteko motivoituneita tekemään työtänne. Johtaminen on enemmänkin tukemista, sparraamista ja vaikkapa levon merkityksestä muistuttamista”, Talvitie hymyilee.

Osallistavaa arvotyötä

Vuoden 2014 aikana CMI:n arvot kirkastuivat yhteisenä, osallistavana projektina.

”Pohdimme tosi paljon sitä, mikä meidän ihmisille on tärkeää. Eikä vain meille työyhteisönä, vaan myös siinä työssä, mitä me teemme maailmalla.”

Kun arvot – riippumattomuus, ihmisyys ja yhdessä tekeminen – vuoden 2015 alussa lanseerattiin, ei aavistettu, että puolen vuoden päästä oltaisiin yhteistoimintaneuvotteluissa.

Yhdessä tehty arvotyö palveli kuitenkin tulevaa vaikeaa vaihetta. Syksyn yt-neuvottelut olivat aitoja ja niistä oli paljon hyötyä.

”Mietimme yhdessä  henkilökunnan kanssa, missä voimme parantaa ja mistä meidän pitää pystyä luopumaan. Oli huikeaa huomata, että näinkin vaikea asia pystyttiin hoitamaan yhdessä.”

Johto suhtautui neuvotteluihin suurella nöyryydellä.
”Teimme useammassakin asiassa keskustelujen myötä ihan selkeän U-käännöksen. Se vaati meiltä nöyryyttä ja sen ymmärtämistä, ettei mielensä muuttaminen ole missään tapauksessa heikkoutta. Viisauden etsiminen oman pään ulkopuolelta on ylipäätään ehdottoman hyvä juttu.”TEKSTI Kreetta Haaslahti | KUVAT Julia Hannula, Tomas Whitehouse
arvotyö
koulutus ja osaaminen
monikulttuurisuus
Toimiala: Rauhanvälitys: konfliktien ehkäiseminen ja ratkaiseminen rauhanomaisesti

Liikevaihto 2015:
7,5 milj. €

Henkilöstön määrä:
65

Lue lisää:
www.cmi.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!