Tarinoita työpaikoilta

Elisa: Muutos haltuun johtamalla

Elisassa on eletty muutoksesta toiseen kiihtyvällä vauhdilla ja nopeasti kehittyvällä toimikentällä. Sen sijaan, että muutokseen olisi vain pyritty sopeutumaan, se on otettu haltuun. Ratkaisevassa roolissa on johtaminen.

”Jos tähän taloon tuli töihin vaikkapa kymmenen vuotta sitten, niin aikalailla erilainen paikka tämä tänä päivänä on”, henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho hymyilee.

Tarina vuonna 1882 perustetusta Helsingin Telefooniyhdistyksestä nykyiseksi Elisaksi on kestänyt jo reilut 130 vuotta. Pitkä tasainen kehitysvaihe kesti 1960-luvulle, jonka jälkeen mm. teknologinen kehitys ja kilpailun vapautuminen ovat mullistaneet koko alan. Perinteisestä puhelinlaitoksesta on kasvanut moderni tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys.

Muututaan hyvin!

Nopeasti muuttuvassa yrityksessä toimiminen vaati henkilöstöltä paljon. Palveluita on uudistettu vauhdilla asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin sopiviksi. Samaan aikaa laatuvaatimukset ovat kasvaneet ja hinnat pudonneet.

”Työn muuttuessa olemme pyrkineet siihen, että opimme muuttumaan hyvin. Emme voi lähteä siitä ajatuksesta, että jonain päivänä muutos menee ohi. Näin ei ole, sillä muutos on pysyvää. Muutokseen sopeutumisen sijaan, se on otettava haltuun”, Ranta-aho sanoo.

Yrityksessä on kokeiltu monenlaisia toimintamalleja. Keskeisimpiä niistä ovat ihmisten osallistaminen muutokseen, muutoksen läpivientiin panostaminen sekä sen aktiivinen seuraaminen. Aina ei ole ollut helppoa, mutta jokaisesta kokeilusta on opittu jotakin uutta.  

”Kriisien ja 2000-luvun alun kompuroinninkin jälkeen olemme päässeet eteenpäin ja löytäneet toimivan, henkilöstöä ajattelevan mallin”, pääluottamusmies Matti Ollila sanoo.

Onnistutaan yhdessä

Muutoksen haltuunotto on edellyttänyt Ranta-ahon mukaan ennen kaikkea johtamisen kehittämistä. Vuosien saatossa pinnalla on ollut monia teemoja, kuten tavoitteellinen johtaminen, muutosjohtaminen, valmentava johtaminen ja päivittäisjohtaminen.

”Pidämme onnistumisen kriteerit kirkkaina, seuraamme päivittäin onnistumista ja haemme keinoja parempaan tekemiseen. Kyse ei ole hiostamisesta, vaan siitä, että voimme yhdessä miettiä, miten toimimme tänään paremmin, jos eilinen ei ollut ihan napakymppipäivä.”

Esimiehillä tulee olla riittävästi aikaa jokaiselle työntekijälle, jotta henkilökohtainen valmentaminen onnistuu. Talossa on opeteltu jatkuvan parantamisen systemaattista tekemistä. Mieluummin toimitaan ennakoiden kuin tulipaloja sammutellen. Oma yt-menettelymalli ylittää lain vaatimukset reippaasti ja siitä on hioutunut poikkeuksellisen perusteellinen ja jo varhaisessa vaiheessa henkilöstön osallistava.

”Kun työntekijöiden näkemykset saadaan mahdollisimman ajoissa mukaan, muutos jää vähemmän johdon piirtelyksi. Meillä henkilöstön edustajat ovat aktiivisia kehittäjiä”, Ranta-aho ja Ollila toteavat.

Ylpeä omasta työstä

Matti Ollila on ollut talossa 37 vuotta, joten hän on nähnyt konkreettisesti koko toimialan muutoksen sisältä päin. Tietotyön luonne on ihan erilaista kuin työ liukuhihnalla. Tänä päivänä tehdään paljon liikkuvaa työtä ja etätyötä ilman kiinteää työaikaa, mikä haastaa perhe-elämän ja työelämän yhdistämisen.

”Jatkuva muutos synnyttää luonnollisesti aina pelkotiloja ja epävarmuutta henkilöstön keskuudessa. Tällaisessa tilanteessa työhyvinvoinnin ylläpitäminen kaikin tavoin korostuu. Omatkin työni ovat vaihtuneet keskimäärin viiden vuoden välein niin huomattavasti, että ihan kuin työnantajakin olisi muuttunut joka kerta.”

Ranta-aho sanoo, että juuri nyt pinnalla on laadukkaan työpäivän ja työajan jaksottamisen taito sekä itsensä johtamisen taito. Tärkeää on sekin, että muutoksessa säilyy käsitys oman työn merkityksestä. Ollilan mukaan muutosvastarinta on vuosien saatossa pienentynyt.

”Teemme yhteiskunnallisesti tärkeää työtä, sillä joka toinen suomalainen on asiakkaamme. Kyllä tämä on elisalaisille ylpeyden aihe. Meillä halutaan tutkitusti olla töissä ja vaihtuvuus on tavattoman pieni”.

Teksti: Sari Okko
johtaminen
Toimiala: tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, joka tarjoaa palveluita viestimiseen ja viihtymiseen sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan ja tuottavuuden parantamiseen, julkisesti noteerattu NASDAQ OMX Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia yli 200 000

Liikevaihto:
2013: 1,55 Mrd €

Henkilöstön määrä
:
noin 4200

Lue lisää:
www.elisa.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!