Tarinoita työpaikoilta

Fastems: ”Näin meillä rokataan”

Backbone. Sharing = Caring. Water is water. Rock is rock. Tässä Fastems Oy:n toimiva resepti transformaatioon ja yrityskulttuurin radikaaliin muutokseen. Mitä ihmettä?

”Ison transformaation tekeminen ei onnistu ilman kulttuuria, josta löytyvät yrityksen tavat toimia”, toimitusjohtaja Tomas Hedenborg ja HR Business Partner Timo Uusiprosi toteavat.

”Kyse on suoraselkäisyydestä ja rehellisyydestä, vuorovaikutuksesta ja kommunikaatiosta, yksinkertaistamisesta ja jatkuvasta parantamisesta. Teemme joka päivä vähän paremmin kuin eilen.”

25 vuoden kvartaali

Fastems on suomalainen vuonna 1901 perustettu perheyritys, joka toimii yhdeksässä Euroopan maassa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa.

”Perheyrityksen leima on vahva ja kaikkialla läsnä. Niin kuin perheyrityksille on tyypillistä, yritystä kehitetään pitkäjänteisesti. Meillä on tapana sanoa, että kvartaalimme on 25 vuotta”, Hedenborg hymyilee.

Pitkäjänteisyys ei tarkoita sitä, etteikö yritys kykenisi nopeisiin liikkeisiin. Päinvastoin, sillä Fastemsilla on reilussa vuodessa toteutettu radikaali koko organisaation läpi ulottuva yrityskulttuuriremontti ja toimintatapojen uudelleen määrittely.

”Transformaatio-ohjelma, New Fastems Journey, on ollut suuri ponnistus, johon on tarvittu jokaisen työntekijän panosta.”

Kohti suurta muutosta

Uudistumistarpeen taustalta löytyy kova kasvuvaihe, jonka jälkeen alkoi vuoden 2008 talouskriisin jälkeen vaikeammat ajat. Tuloksentekokyky, arvot ja ydinprosessit olivat kadoksissa eikä suorituskykykään ollut sillä tasolla kuin sen pitäisi olla.  

”Totesimme, että tästä suosta ei päästä tavanomaisin keinoin. Pienin askelin tapahtuva kehittäminen ei yksinkertaisesti olisi riittänyt, joten pistimme asialle kymmenkunta nuorta ja nälkäistä fastemslaista”, Uusiprosi kertoo.

”Ryhmän haastavana tehtävänä oli tunnistaa juurisyyt ongelmien taustalla. Merkittävää oli myös se, että johtoryhmäläiset eivät saaneet osallistua analyysivaiheeseen. Tulosten avulla luotiin muutosohjelman ydin. Kyse on johtamisesta, liiketoiminnan pääprosesseista, vastuista, mittareista, organisaatiorakenteesta sekä ennen kaikkea kulttuurista.”

1500 post-it -lappua

Fastemsilla haluttiin välttää tilannetta, jossa rakennetaan hienoja ja latteita korulauseita, mutta käytännössä ei tiedetä, mitä ne merkitsevät. Yrityksessä lähdettiin selvittämään, millainen toiminta ja yrityskulttuuri edistävät tuloksellista työtä.

Ensimmäinen askel otettiin tekemällä globaali kysely ”ehkä Suomen parhaan intran” kautta. Muutamassa kuukaudessa kävi selväksi, että aika hukassa olivat sekä uudet että vanhat työntekijät. Arvojen sijaan alettiin puhua kulttuurista.

Yrityksessä perustettiin kulttuuriryhmä ja luotiin koko henkilöstön yhteisen työpajakonseptin. Noin 1500 post-it -lappua, kymmenet reflektiokirjeet sekä fasilitaattoreiden havainnot kiteytettiin jokaisen fastemslaisen The Way We Rock -kulttuurikirjaan.

Fastems-bändi rokkaa

Kirja kertoo kulttuurista, joka on näkyvä ja näkymätön, inhimillistä kanssakäymistä määrittelevä tapajärjestelmä. Tavat tarkoittavat arkista käyttäytymistä eli sitä, mitä milloinkin päätetään tehdä ja miten.

Tavoitteena on ravistella valmistavan teollisuuden maailmaa ja tehdä maailman parhaita automaatiojärjestelmiä. Yhteinen linja näkyy arjessa eli siinä, miten toimitaan työkavereiden, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa.

Yhteistä ymmärrystä kuvaillaan olemalla bändi. ”Rokkibändin tavoin teemme töitä yhteistuumin ja soitamme yhteen, mutta pysymme silti yksilöinä. Meillä kaikilla on omat mielipiteemme ja näkökulmamme ja olemme erilaisia. Kehitymme joka päivä”, Uusiprosi kuvailee.

Onnistutaan yhdessä

The Way We Rock on herättänyt niin paljon kiinnostusta myös talon ulkopuolella, että siitä on aika ottaa lisäpainos. Miten kirja sitten toimii ja näkyy arjessa?

”Käytännössä homma toimi esimerkiksi silloin, että pohdimme, tuottaako budjetointi lisäarvoa. Kun totesimme, että ei tuota, niin lopetimme budjetoinnin. Samalla totesimme, että tarvitsemme tilalle jotain muuta.”

”Toimintatapamme näkyy myös tulospalkkiojärjestelmässä, joka korostaa yksi-Fastems-ajattelua, ei osaoptimointia. Jos ennen palkittiin vuosijuhlassa yksilöitä, nyt palkitaan koko organisaatiota hyvästä työstä. Onnistumme ja epäonnistumme yhdessä.”

Palkittu muutos

Kulttuurimuutos kantaa hedelmää. Automaatioliiketoiminnan liikevaihto on suurempi kuin koskaan. Samaan aikaan sekä toimitusvarmuus että tuloksentekokyky ovat nousseet uudelle tasolle. Muutosohjelma on saanut myös kansainvälistä tunnustusta.

Fastems palkittiin keväällä Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston hyvien käytäntöjen kilpailussa, joka on osa vuosien 2014–2015 Terveellinen työ! – stressi hallinnassa -kampanjaa.

”Palkinto on iso asia sekä johdolle että henkilökunnalle. On hienoa, että yrityskulttuurin muutos säteilee työhyvinvointiin”, Hedenborg toteaa.

Fastems menee someen

Fastemsissa ollaan ajan hermolla. Juuri nyt työharjoittelussa on Lotta Ylinen, jonka tehtävänä on blogata intraan ja sosiaaliseen mediaan, The Way We Rock -kirjan hengessä.

”Haluamme lisätä erityisesti nuorten tietoisuutta siitä, että teknologia-alalla on mielenkiintoisia tehtäviä. Kerron, mitä talossa tapahtuu ja kirjoitan uratarinoita”, Ylinen kertoo.

Toimitusjohtaja saa idean. ”Miksemme menisi twitteriin hashtagilla #fastemsmanners? Siitä voisi tulla uniikki juttu.”

Tässä hetkessä olemisen voima on jälleen puhunut.

TEKSTI Sari Okko | KUVAT Matti Hietala
johtaminen
tuloksellisuus
Toimiala
tuottavuutta lisäävät tehdasautomaatioratkaisut

Liikevaihto 2014   

75 milj. €

Henkilöstön määrä
   
380

Lue lisää: www.fastems.com

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!