Tarinoita työpaikoilta

HH-kiinteistöpalvelu Oy: Kaikki kuuluu kaikille

Tässä talossa tehdään kerralla valmista – yhdessä, tiiminä ja kaveria tarvittaessa auttaen. Juuri nyt yhteistä kuvaa kirkastetaan koko henkilöstön mittavalla koulutuksella.

”Viime vuonna päätimme, että on aika katsoa asioita uusin silmin ja uusista näkökulmista”, HH-kiinteistöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Tokke Salonen ja hallintopäällikkö Tiina Takkinen kertovat.

”Pääsimme mukaan Tekesin Liideri- eli Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa -ohjelmaan, joka haastaa suomalaisia yrityksiä uudistamaan liiketoimintaansa kehittämällä johtamista ja uusia toimintatapoja. Hanke on otettu meillä hyvin vastaan.”

Tuttu & tunnettu

HH-kiinteistöpalveluilla on yli 40 vuoden kokemus vaativista kiinteistön ylläpitoon kuuluvista tehtävistä: kiinteistönhoidosta, siivouksesta ja talotekniikasta, mutta myös pienimuotoisista korjaus- ja urakointitöistä sekä turvallisuudesta ja vartioinnista.

Perheyritys tunnetaan Tampereella hyvin ja yrityksen ilmeen mukaisesti teipatut siniset autot huomataan katukuvassa. Kesällä kuvaan tulivat myös siniset työsuhdepyörät, joilla hoituvat kätevästi lähimaaston asiakaskäynnit ja työtehtävät.

”Aloite pyöristä tuli työntekijältä. Lähdimme innolla mukaan, sillä pyörissä yhdistyy monta mukavaa asiaa, kuten ympäristönäkökulma, polttoaineen säästäminen, hyötyliikunta ja kunnon kohottaminen,” Takkinen toteaa.

Yhteen hiileen

HH-kiinteistöpalvelujen Liideri-ohjelma käynnistyi maaliskuussa 2015. Virallisesti ohjelman nimi on ”Arvopohjaisen ja vastuullisen lähipalvelukonseptin kehittäminen”, mutta tuttavallisemmin hankkeesta puhutaan työnimellä ”Huomisen HH”.

Hankkeen tavoitteena on kokonaisvaltainen ajattelu ja entistä vahvemmin yhteen hiileen puhaltamisen meininki. Nyt puhutaan aiempaa selkeämmin yhdestä yrityksestä yli yksikkö- ja palveluntarjontarajojen.

”Hanke on koko henkilöstöä koskevana mittava. Jokainen työntekijä osallistuu vuoden aikana viitenä päivänä koulutuksiin, joihin kokoonnutaan 20 henkilön ryhmissä eri aihepiirien äärelle. Jo nyt on syntynyt paljon uutta eikä paluuta vanhaan ole”, Takkinen ja Salonen sanovat.

”Ei kuuta taivaalta”

Pienryhmät on koottu siten, että työntekijät kohtaavat koulutuksessa uusia ihmisiä ja tutustuvat toistensa työtehtäviin. Näin kokonaiskuva yrityksen toiminnasta ja työkavereiden tekemisistä selkiytyy.

”Hankkeen tavoitteena on vahvistaa arvojamme, vastata alan kilpailuun, kehittyä yrityksenä, kuunnella työntekijöitä sekä osallistaa. On tärkeää tietää, mitä kentällä tapahtuu, jotta voimme ennakoida yhä paremmin asiakkaidemme tarpeita”, Takkinen toteaa.

”Emme kurkottele kuuta taivaalta vaan kyse on pikemminkin pienistä asioista. Käytännössä tärkeintä on tuoda eri tuotantoyksiköitä yhteen, jotta jokainen tietää, mitä kaikkea talossa tapahtuu”, Salonen lisää.

”Kun kokonaisuus on hallussa, voimme tuottaa lisäarvoa. Näin pystymme tarjoamaan kokonaisvaltaista palvelua sen sijaan, että vastaamme vain kysyntään.”

Oikeaan suuntaan

Takkinen ja Salonen näkevät koulutuksen arvon paljon suuremmaksi kuin siihen panostetut eurot tai käytetyn ajan.

”On ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka kiinnostuneita työntekijämme ovat yrityksen kehittämisestä. Kyse on myös jokaisen oman ammattitaidon ja osaamisen päivittämisestä.”

”Tavoitteenamme on tehdä kerralla valmista, mitä tämäkin kehityshanke osaltaan tukee. Meillä kaikki kuuluu kaikille, joten yhteishenki on vahva. Muutos ei välttämättä tapahdu hetkessä, mutta suunta on varmasti oikea.”

Liideri-ohjelma päättyy aikanaan, mutta uusi toimintatapa jatkaa ja kehittyy edelleen.


TEKSTI Sari Okko | KUVAT Matti Hietala
Liideri
osallistaminen
tuottavuus
työilmapiiri

Toimiala: kiinteistöpalvelu: kiinteistönhoito, siivous, talotekniikka

Liikevaihto 2014:
14,3 milj. €

Henkilöstön määrä:
noin 250

Lue lisää:
www.hhkp.fiTarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!