Tarinoita työpaikoilta

Joensuun kaupunki: Toimivaan arkeen voi luottaa

Osatyökykyiset sissit, rokotukset työpaikoilla, palkintokaappi, positiivinen palaute ja tosi siistit pikkujoulut. Joensuun kaupungin henkilöstön työtyytyväisyyttä on kehitetty osin ilmeisin, osin yllättävinkin keinoin. Pohjavireenä kaikessa kaupunkiorganisaation tekemisessä on luottamuksen vahvistaminen, ja yhtenä osoituksena onnistumisesta vuonna 2017 saatu Työelämäpalkinto. Myös työkyvyttömyyskustannusten ja sairauspoissaolojen määrät ovat kääntyneet laskuun.

Joensuussa voi esimiehen luvalla sairastaa kotona jopa yhdeksän päivää. Entä jos joku narraa?
– Meidän johtava ajatuksemme on nykyisin, että me luotamme ja annamme vapauksia. Emme ohjeista tiukasti kaikkia meidän 2800 työntekijää ihan vain sen takia, että yksi sadasta saattaa käyttää järjestelmää väärin, linjaa Joensuun kaupungin henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen, ja jatkaa:
– Ihmiset loistavat kirkkaammin, kun heillä on vapaus tehdä ja toimia, ja heihin luotetaan.

Kustannuksia alas, työn iloa ylös

Kaupungin henkilöstöpalveluissa herättiin korkeaan kustannustasoon kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista huolehtivan Kevan vertailun myötä.
– Erityisesti meidän työkyvyttömyyseläkkeistä aiheutuvat varhe-maksut olivat selkeästi verrokkikaupunkeja korkeammat. Olihan se yksi kimmoke kehittämistyöhön, myöntää Lempiäinen.

Taloudellisten mittareiden ja vaikkapa sairauslomiin liittyvän sopimisen rinnalla Lempiäinen haluaa korostaa myös muita kehittämistoimia.
– Valtaosa työntekijöistä arvioi meitä työnantajana ihan muiden asioiden, kuten henkilöstöetujen tai yhteisien tapahtumien kautta.

joensuu_lempiainen_piiroinen_kuva_miska_korpelainen
Sari Lempiäinen ja Minna Piiroinen kuuluvat Joensuun kaupungin henkilöstöpalvelujen tiimiin, jossa työskentelee heidän lisäkseen neljä henkilöä


Työkyvyttömyyslukujen tuijottaminen on korjaavaa työtä, joka ei Lempiäisen mukaan juuri hyödytä työkykyistä henkilöstöä eli valtaosaa Joensuun kaupungin työntekijöistä.
– Kehittäminen on lähtenyt arkisista havainnoista ja oivalluksista. Hyvä esimerkki on se, kun halusimme parantaa rokotuskattavuutta työntekijöidemme keskuudessa ennen influenssakautta. Nyt rokotukset on jo parina vuonna toteutettu niin, että pelastuslaitoksen väki käy työpaikoilla antamassa rokotuksia sen sijaan, että ihmisten pitäisi lähteä erikseen johonkin rokotusta ottamaan.

Toimintatavasta on saatu hyvää palautetta ja rokotuskattavuuden ohella myös yhteishenki on noussut.
– Se on konkreettinen osoitus siitä, että työnantaja välittää ja huolehtii työntekijöistään, ja yrittää aidosti ratkaista haasteita heidän arjessaan. 

Luottamus vapauttaa

Tiina Tiilikainen, joensuulaisen Linnunlahden päiväkodin johtaja, kokee luottamuksen sekä vapauttavana että hyvin vastavuoroisena. 
– Parhaimmillaan se innostaa tekemään omaa työtä, kuvailee Tiilikainen.

Tiilikaisen työparina päiväkodin varajohtajana työskentelee lastentarhanopettaja Sari Tolvanen. Jaetun johtajuuden malli ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön koetaan tärkeiksi päiväkodin arjessa. Siksi vastuuta jaetaan päiväkodissa auliisti myös työntekijöille avustajista lähtien. Kaikki lähtee keskinäisestä luottamuksesta.

– Päiväkotityössä luottamus näyttäytyy tosi monella tasolla. Se on tärkeää suhteessa asiakasperheisiin ja lapsiin, mutta se on myös hyvän työilmapiirin edellytys. Esimies luottaa meihin ja antaa meille työrauhan. Toisaalta me työntekijät voimme luottavaisin mielin ottaa esiin mahdolliset epäkohdat sekä työkavereiden kesken että esimiehen kanssa, avaa Tolvanen.

joensuu_tolvanen_tiilikainen_kuva_miska_korpelainen
Sari Tolvanen ja Tiina Tiilikainen jakavat johtajuuden Linnunlahden päiväkodissa.


Sitkeitä sissejä

Joensuussa on käytössä OSSI-järjestelmä, jonka nimi tulee sanoista osatyökykyinen sissi. Käytännössä kyse on siitä, että työntekijän sairastuessa hänelle voidaan oman työkykynsä mukaan räätälöidä korvaavia tehtäviä.
– Jos sormessa on tikit, niin ei voi vaihtaa vaippoja, mutta meillä päiväkodissa on todella paljon sellaista paperityötä, joka onnistuu osatyökykyisenäkin. On ollut ilo huomata, kuinka mielekkääksi työntekijät ovat kokeneet OSSIn, kertoo Tiilikainen.

OSSIn onnistuneen käyttöönoton kannalta tärkeää on ollut työntekijöiden osallistaminen.
– Kun OSSIa suunniteltiin, niin esimiehille annettiin ohjeeksi keskustella aiheesta omassa työyhteisössään ja miettiä yhdessä työntekijöiden kanssa, että mitä OSSI-tehtävät voisivat heidän työpaikallaan olla. Halusimme työntekijät mukaan prosessiin, kertoo työhyvinvointipäällikkö Minna Piiroinen.

– Luottamus syveni, kun saimme pohtia yhdessä, mitä iloa ja hyötyä tällaisesta menettelystä voi olla. Samalla voimistui tunne siitä, että voimme vaikuttaa omaan työhömme, lisää Tolvanen.

Rinnalla kulkien ja kannustaen

Tiilikainen nostaa esiin esimiestyön inhimillistymisen. Hän kokee johtamisen rinnalla kulkemisena. 
– Olen yksi helminauhan helmi muiden rinnalla, tiivistää Tiilikainen oman johtamistapaansa. 

joensuu_ryhma_kuva_miska_korpelainen
Sari Tolvanen (ylävas.), Tiina Tiilikainen, Sari Lempiäinen (alavas.) ja Minna Piiroinen keskellään Mie oon yks huipputyypeistä -paita, jollaisen voi saada työkaverin ilmiantama Joensuun kaupungin palveluksessa työskentelevä kollega.

Hyvät kouluttautumismahdollisuudet yhdistettynä palkitsemiseen ja varhaiseen puuttumiseen lisäävät Tiilikaisen mukaan työntekijöiden tunnetta siitä, että heistä huolehditaan ja välitetään. Erityisesti palkitsemiskynnys on tehty Joensuussa matalaksi. Kaupungin palkintokaappi on avoin kenelle tahansa. 
– Meillä on valmiina erilaisia pieniä palkintoja suklaalevyistä elokuvalippuihin, joita kuka tahansa meidän työntekijä voi tilata työkaverille annettavaksi, avaa Piiroinen palkintokaapin konseptia.

Myös huolella suunnitellut pikkujoulut on hyväksi todettu tapa huomioida työntekijöitä.
– Meidän porukka on ansainnut tyylillä järjestetyt juhlat. Viime vuonna esiintymässä oli Lauri Tähkä ja tämän vuoden juhlia suunnitellaan yhdessä Poppareiden, Joensuun Popmuusikot ry:n kanssa, jotka vastaavat myös Ilosaarirockin järjestelyistä, hymyilee Lempiäinen.


Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Miska Korpelainen

Joensuun kaupunki pähkinänkuoressa:

Joensuu on 75 500 asukkaan maakuntakeskus, jossa on tiivis kaupunkikeskusta ja paljon eläviä kyliä.

Kaupungin palveluksessa on 2800 henkilöä.


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!