Tarinoita työpaikoilta

Karisma: Meillä ollaan ”Kimmolla töissä”

Lahtelaista K-citymarket Karismaa luotsaava Kimmo Sivonen on syntynyt kauppiaaksi. Myymälä on melkein kuin toinen koti ja henkilökunta perhettä. Samalla intohimolla hoituu myös yrityksen johtaminen.

Kauppias on tuttu näky marketin käytävillä asiakkaiden ja työntekijöiden joukossa. Isännän rooli vaihtelee päivän aikana pomosta pullopoikaan sekä toiminnan suunnittelusta henkilökunnan sparraukseen. Sivonen on elementissään vuonna 2011 avatussa marketissa.

”Vuosi vuodelta ollaan parannettu. Juhannuksen alla teimme kaikkien aikojen myyntiennätyksen. On ilahduttavaa, että suunnitelmallinen tekeminen ja pitkäjänteinen työ kantavat hedelmää.”

Viihtyvää väkeä

henkilökunta tärkein voimavara

”Vaikka kauppiaan rooli on keskeinen ja näkyvä, henkilökunta on kaupan tärkein voimavara. Minun tehtäväni on näyttää suunta ja maali sekä huolehtia työvälineistä ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Etenemistyyli on kullakin vapaa”, Sivonen kuvailee.

Talossa vallitsee selkeät sävelet. Jokainen tuntee pelisäännöt sekä tietää, mitä saa ja pitää tehdä. Valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Toiminta perustuu luottamukseen ja avoimuuteen. Kun työt on tehty, kaikki tietävät, mitä on saatu aikaan.

”Meillä puhutaan paljon ja annetaan palautetta, mutta ei nipoteta turhanpäiväisistä asioista. Esiin nostetaan reilusti niin hyvät kuin huonot asiat, jotta kenenkään ei tarvitse arvailla, missä mennään. Kyllähän tuo väki näyttää meillä viihtyvän”, Sivonen hymyilee.

Alueensa siistein

Hedelmä- ja vihannesosastolla vastaan tulee täysiä vihannesrullakkoja työntävä Suvi Westerberg, joka siirtyi vuonna 2011 Sivosen kutsusta Porvoon Citymarketista Lahteen.

”Kimmo on tosi hyvä tyyppi. En olisi muuten tänne lähtenytkään. Kauppiaalta saa aina tukea ja apua. Olen viihtynyt todella hyvin. Parasta täällä on koko työpaikka”, hevi-vastaavana työskentelevä Suvi toteaa.

DSC_2939
K-kauppiaiden ketjuun kuuluvassa K-citymarket Karismassa ollaan tuttavallisesti ”Kimmolla töissä”. Suvi Westerback tuli Porvoosta Lahteen kauppiaan pyynnöstä.

Tiistaiaamu pitää osastovastaavan liikkeessä, sillä marketin ovet ovat juuri avautuneet ja hyllyt ja laarit kaipaavat vielä tuoretavaraa täytteekseen. Tässä kaupassa pidetään huolta siitä, että tavarat ovat ojennuksessa, käytävät siistit ja yleinen järjestys kohdillaan.

Ei ihme, että Karisma valittiin Päijät-Hämeen siisteimmäksi myymäläksi 2013.

Kuin puoli ruokaa

Sivonen sanoo olleensa iloisesti yllättynyt Päijät-Hämeen Siivousteknisen yhdistyksen myöntämästä siisteystittelistä. Myymälän oli kisaan ilmoittanut kauppiaan tietämättä tyytyväinen asiakas.

”En voi sanoa olevani sotilaallisen jämäkkä, koska ole vain ostoskeskustaistelija, mutta kyllä siisteys on osa vastuullista toimintaamme. Puhtaus on puoli ruokaa. Se parantaa mielikuvaa myymälän selkeydestä ja tuoreudesta sekä vähentää samalla tuotteiden hävikkiä.”

”Tottakai siisteys vaikuttaa myös yleiseen viihtyvyyteen jo henkilökunnan näkökulmasta. Kun paikat ovat kunnossa, työtä on helpompi, sujuvampi ja miellyttävämpi tehdä. Kaikki tämä näkyy edelleen tekemisen tuottavuudessa ja tuloksellisuudessa.”

Lennokkaalla uralla

Kimmo Sivonen on pitkän linjan kauppaihminen. ”Olen saanut homman verenperintönä, sillä jo isäni oli kauppias. Itse pyörin kaupassa kakarasta asti ja aloitin työt heti, kun 14-vuotiaana virallisesti sai.”

Ura on edennyt lennokkaasti monien tehtävien ja osastojen kautta pullokaapista nykyiseen rooliin. Kauppiasura sai alkunsa Espoosta vuonna 2006, jonka jälkeen tie vei Porvoon kautta Lahteen. Myös velipoika toimii kauppiaana Tampereen Pirkkalassa.

”Ei minulla oikein muuta vaihtoehtoa ole ollut, sillä yrittäminen on vienyt mennessään. Tykkään puuhata kaupassa ja olla tekemisissä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Tämän homman osaan ja tämä on se minun juttuni.”


Teksti: Sari Okko | Kuvat: Matti Hietala
johtaminen
työhyvinvointi
yrittäjyys
Toimiala 
elintarvikekauppa

Liikevaihto 2014   

17,8 milj. €

Henkilökuntaa 2014   
19

Lue lisää: www.k-citymarket.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!