Tarinoita työpaikoilta

Kolsarin päiväkoti: Työtä leikin vuoksi

Tässä talossa on koettu suuria tunteita alkuhuumasta kriisiin ja uuteen nousuun. Kehitystyö on vaatinut paljon puhetta, peiliin katsomista ja pelisääntöjä. Nyt ilmassa kieppuvat ilo, innostus ja leikki.

Syksyinen aamu Kirkkonummella on kuulaan kirkas. Ensimmäiset auringonsäteet ulottuvat jo Kolsarin päiväkodin pihalle, kun lapsia saatellaan sisään. Viimeistään eteisessä viimeisetkin unirippeet unohtuvat, kun vastaan pöllähtää iloinen tekemisen meininki.

Päiväkodinjohtaja Kati Smedsia ja lähihoitaja Anne Vornanen-Mitrusta naurattaa. "Tervetuloa meidän työpaikalle."

Alkuhuumasta aikalisään

Kolsarin päiväkoti avattiin helmikuussa 2010, jolloin tavoitteet ja odotukset olivat korkealla. Oppimisympäristön rakentamisessa oli alusta asti kiinnitetty huomiota erityisesti esteettisyyteen, virikkeellisyyteen ja toimivuuteen sekä taidekasvatukseen, lasten tuottamaan kulttuuriin, leikkiin ja luovaan ilmaisuun.

"Olimme rakentamassa unelmien työyhteisöä. Meillä oli suuria ajatuksia, haaveita ja toiveita, mutta kun kuherruskuukaudet olivat ohi, arki valkeni ja työyhteisöön leijaili pettymys. Ei tästä tullutkaan sitä unelmien työpaikkaa. Luottamuspula johtajan ja henkilökunnan välillä oli molemminpuolinen", Kati ja Anne kuvailevat.

Peli puhallettiin poikki ja asia nostettiin pöydälle työterveyshuollon työpsykologin tukemana. "Tuo koulutusilta oli yksi muiden joukossa, mutta siitä tulikin eräänlainen kulminaatiopiste. Silloin itkettiin koko porukalla", Anne toteaa.

Kadonnutta iloa etsimässä

Ulkopuolisen avun voimin kadonnutta iloa lähdettiin etsimään uusin keinoin. Päiväkodin väki kääri hihat ja ryhtyi yhteistuumin rakentamaan luottamusta ja tekemistä uudelle pohjalle.

"Rauhoituimme kriisin kautta yhteistyöhön. Ymmärsin asettua terveellä tavalla sivummalle ja hyväksyin sen, ettei tässä ollutkaan kyse vain minun jutustani vaan koko yhteisöstä. Kriisistä selviäminen oli itselleni iso johtamiskoulu ja tärkeä peiliin katsomisen paikka. Ajattelin, että jos tästä selviämme, selviämme mistä vain", Kati sanoo.

"Tunnustimme tosiasiat ja päätimme tehdä homman uudestaan ja entistä paremmin puhtaalta pöydältä. Palasimme alkupisteeseen ja palaset alkoivat loksahdella uusille paikoilleen. Totesimme, ettei tämä mennytkään pieleen", Anne lisää.

Kynnykseltä pyöröovelle

Kun nykytilannetta peilaa viiden vuoden takaiseen aikaan, moni unelma on Katin mukaan sittenkin toteutunut. Tiivis yhdessä tekeminen on tuottanut tulosta ja luottamus on rakentanut vahvaksi. Työkäytänteitä on kehitetty ja pelisääntöjä pohdittu.

"Ilmapiiri ennen ja nyt ovat kuin yö ja päivä. Jos aiemmin johtajan huoneen kynnys oli korkea, tänä päivänä sitä ei ole ollenkaan. Pikemminkin paikalla on pyöröovi", Anne nauraa.

"Puhumme avoimesti niin hyvistä kuin huonoista asioista. Olen kiitollinen epäkohtien esiin nostamisesta, sillä silloin pääsemme yhdessä ratkaisemaan niitä ja silloin todennäköisesti myös syntyy jotain uutta ja hyvää", Kati lisää.

Perustehtävä mielessä

Päiväkodissa on luotu useita työhyvinvointia kohentavia käytänteitä. Pidetään mm. yhteisiä illanviettoja, valitaan syys- ja kevätkauden työntekijöitä ja järjestetään kukin tiimi vuorollaan kuukausikahvit tarjoiluineen muulle porukalle tiettyä teemaa tai vaikkapa väriä noudattaen.

"Viljelemme positiivista palautetta päivittäin, mutta myös kirjoitetuin viestein esimerkiksi joulunaikaan ja ystävänpäivänä", Anne kertoo.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin työ ja siinä onnistuminen. Työhyvinvointi syntyy perustehtävästä eli ilosta lasten kanssa. Työyhteisön kehittämisestä on tullut ikään kuin vakavasti otettavaa leikkiä. Tässä talossa aikuisetkin uskaltavat hullutella.


TEKSTI Sari Okko | KUVAT Matti Hietala
johtaminen
työhyvinvointi
yhteisöllisyys
Toimiala        
Kunnallinen päiväkoti, joka tarjoaa paikan lähes 90 lapselle Kirkkonummen Bron asuinalueella.


Henkilöstö määrä
   
24


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!