Tarinoita työpaikoilta

Kuljetusliike Ilmari Lehtonen: Pakettien partaveitsi pysyy iskussa

Kuljetusliike Ilmari Lehtonen kuljettaa tavaraa jokaiseen Suomen kolkkaan jo kolmannessa sukupolvessa. Perinteisessä perheyrityksessä pidetään työntekijöistä huolta. Talossa arvostetaan oikeaa asennetta ja panostetaan jatkuvaan kehittämiseen.

Kimmo Jokela on ajanut Kaukokiito-konserniin kuuluvassa ja leikkisästi pakettien partaveitseksikin kutsutussa kuljetusliikkeessä vuodesta 2007. Alalla hän on ollut 27 vuotta, joten kokemusta löytyy ja perspektiiviä riittää. Keväällä Jokelasta tuli kummikuljettaja.

”Kummikuljettajat perehdyttävät uusia työntekijöitä ja lomittajia talon tavoille. Näin systemaattinen sisäänajo on niin työntekijöiden, työnantajan kuin asiakkaiden etu”, Jokela kiittää.

Jokela sanoo arvostavansa sitä, että henkilökunnan osaamiseen panostetaan – sen lisäksi, että työvälineet ovat huippukunnossa. ”Kummikuljettajakoulutus avasi paljon uusia asioita ja tarjosi tuoreita eväitä omaan tekemiseen. Kun kaikki tietävät oman roolinsa kokonaisuudessa, hommat rullaavat, asiakkaat saavat varmaa palvelua ja työntekijät viihtyvät.”

Apupoika oppii konkarilta

Kummikuljettajien kouluttaminen on yksi osoitus yrityksen jatkuvasta kehittämisestä. ”Kuljetuskalusto kehittyy huimaa vauhtia ja ala sähköistyy. Myös olosuhteet ja vaatimukset muuttuvat nopeasti. Osaamista on päivitettävä ja uutta henkilökuntaa tarvitaan koko ajan, jolloin perehdyttämisen merkitys kasvaa”, henkilöstökoordinaattori Henna Nurminen kertoo.

”Kummikuljettajakoulutuksen ansiosta meillä on nyt oma yrityksen näköinen toimintamalli, jonka avulla saamme myös kuljettajien vaikutusmahdollisuuksia esiin. Olemme ikään kuin palanneet perinteiseen toimintamalliin, jossa apupojat oppivat konkareilta.”

Kuljettajan työ on fyysisesti vaativaa. Hän työskentelee pääsääntöisesti öisin ja matkat ovat pitkät. Työvuoroja seurataan tarkasti säädöksiä ja lakeja noudattaen. Ilmari Lehtonen tunnetaan työnantajana siitä, että työvuorot toimivat ja ne on hyvin suunniteltu.

”Meillä ei kuljettajan tarvitse puhelimen ääressä työvuoroja odotella. Kesä on alalla paitsi loma-, myös sesonkiaikaa, jolloin lomitustarve kasvaa. Tänäkin aikana homman pitää rullata ammattitaidolla”, Nurminen toteaa.

Työturvallisuusasiat ovat talossa kunnossa asianmukaisia vaatteita myöten. Sairauspoissaolojen määrä on Nurmisen mukaan alhainen alan yleiseen tasoon verrattuna. Myös terminaalit pidetään siisteinä, mikä lisää niin ikään työn toimivuutta ja työssä viihtymistä.

Lisävauhtia ja uusia suuntia

Ilmari Lehtonen aloitti kuljetustoiminnan 1950-luvun alussa yhdellä kuorma-autolla. Vuosikymmenten saatossa toiminta on kasvanut tasaisella vauhdilla ja viime vuosina kiivastuvaan tahtiin. Yritys operoi tänä päivänä kuuden terminaalin sekä yli sadan ajoneuvoyksikön voimin työllistäen 280 kuljetusalan ammattilaista.

Päivittäin yritys kiidättää noin 1500 lähetystä eri puolille Suomea. Toimipisteet sijaitsevat Rovaniemellä, Kemissä, Oulussa sekä Ylivieskassa ja toiminta-alue ulottuu Pohjois-Pohjanmaalta aina Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin saakka.

”Perustyö on pysynyt alusta alkaen samana eli tavaraa siirretään paikasta a paikkaan b eikä tämän työn tarve katoa mihinkään. Kasvavana ja kehittyvänä yrityksenä olemme nyt suuntaamassa entistä vahvemmin Pohjois-Kalotin alueelle. Lapin alueen jakelutoimintaa vahvistaaksemme rakensimme juuri pienterminaalit Ivaloon ja Kolariin”, Nurminen kertoo.


Teksti: Sari Okko Kuvat: Kuljetusliike Ilmari Lehtonen
työturvallisuus
Toimiala
kuljetustoiminta (kappaletavara- ja elintarvikekuljetukset, varastointi)


Liikevaihto 2013

41,5 milj. €

Henkilöstön määrä
noin 280

Lue lisää: www.ilmarilehtonen.fi


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!