Tarinoita työpaikoilta

Linnanmäki: Tukea tarvitsevia nuoria kesätöihin

Suomen suosituimmassa matkailukohteessa Linnanmäellä käy sesonkiaikana yli miljoona vierasta. Heidän viihtymisestään vastaavat kausityöntekijät, joiden joukossa aloitti kesällä 2014 myös yhdeksän erityisoppilaitoksen nuorta.

”Koulutamme vuosittain satoja nuoria ihmisiä työelämään ja Linnanmäki on monelle ensimmäinen työpaikka. Vastuullisena työnantajana huomioimme erilaisia ryhmiä rekrytoinnissa”, sanoo Lasten Päivän Säätiön henkilöstöpäällikkö Heikki Pitkänen.

Lasten Päivän Säätiö on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jonka verkostoista otti yhteyttä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön Ratko-projektin koordinaattori Pauli Leinonen. Hän ehdotti yhteistyötä tukea tarvitsevien nuorten työllistämiseksi. Keskustelu alkoi siitä, millaista osaamista Linnanmäellä tarvitaan. Ensin arvioitiin ne tehtävät, joista nuorten olisi helppo aloittaa. Lopulta nuorille valikoitui neljä erilaista työtehtävää.

Erityistarpeiden huomiointi tärkeää

Kun työtehtävät oli päätetty, työvalmentajat haarukoivat mukaan sopivat työnhakijat. Työhaastatteluun pääsi lopulta 14 nuorta, joista 10 rekrytoitiin. Yksi heistä on Ammattiopisto Luovista toukokuun lopussa merkonomiksi valmistuva Janne Kalliomäki. ”Monet opiskelukavereista eivät vain uskalla hakea työtä”, vaikka olisivat jo valmistuneet, hän toteaa.

Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala kertoo, että Janne toivoi aluksi lipunmyyjän työtehtävää. Haastattelun aikana kuitenkin todettiin, että salityöntekijän työnkuva sopisi hänelle paremmin, koska hän ei halunnut tehdä 11-tuntisia työpäiviä. ”Työvalmentajien lisäarvo on siinä, että he hahmottavat riittävällä tarkkuudella, ketkä tähän työhön pystyvät ja mitä meidän pitäisi huomioida. Olemme luottaneet työvalmentajien suosittelemiin ihmisiin, että he haluavat ja pystyvät näihin tehtäviin”, sanoo henkilöstöpäällikkö Heikki Pitkänen.

Pitkäsen mukaan nuorten tukeminen on tärkeää erityisesti rekrytointiprosessin alkuvaiheessa ja perehdytyksessä. Linnanmäellä tehdään töitä sen eteen, että erityistarpeet pystytään huomioimaan eikä työ kuormita liikaa.

Työpaikkatarinan on muokannut Kyvyt käyttöön -lehden (1/2014) artikkelin pohjalta korkeakouluharjoittelija Suvi Takala
koulutus ja osaaminen
työkyky ja työterveys
Lasten Päivän Säätiö kehittää ja ylläpitää Linnanmäen huvipuistoa, tarkoituksena kerätä varoja lastensuojelutyöhön

Liikevaihto: n. 25 milj. €

Henkilöstön määrä: 50 vakituista, kausityöntekijöitä yli 600

Lue lisää: www.linnanmaki.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!