Tarinoita työpaikoilta

Osuuskauppa Hämeenmaa: Aina löytyy ratkaisu

Osuuskauppa Hämeenmaassa tehdään tiivistä työtä paremman työelämän puolesta. Oma innovaatiohanke HyviS on nyt kokeiluvaiheessa. Tulokset osoittavat jo, että hedelmät kypsyvät vähintäänkin odotetusti ja poimittavaa riittää.

Kun henkilöstöjohtaja Susa Nikula ja työhyvinvointiasiantuntija Jaana Kajasranta-Alenius istuvat saman pöydän ääreen, puhetta riittää. Hyvää työelämää edistävä työ on silminnähden innostavaa, motivoivaa ja palkitsevaa.

Työkyvyn johtaminen ei ole talossa uusi asia, mutta marraskuussa 2013 käynnistetyllä hankkeella sille lähdettiin hakemaan uutta puhtia ja uusia kuvioita. Tarvetta synnytti mm. työn fyysinen kuormittavuus, sairauspoissaolot sekä henkilöstön nuori ikärakenne keski-iän ollessa alle 34 vuotta.

Pajoja ja ristiinpölytystä

HyviS-hankkeeseen saatiin Tekesin rahoitusta ja se käynnistettiin yhteistyökumppanin ja työntekijöiden kanssa ahkerassa yhteistyössä. Koska haluttiin tehdä jotain ihan uutta, vauhtia otettiin henkilöstöpajoista, joiden työskentelymenetelmäksi valittiin uratarinat.

”Halusimme kaivaa esiin keskeisiä uran käänteitä, käydä niitä läpi, löytää oivalluksia sekä pohtia, miten voitaisiin jatkossa toimia uudella ja paremmalla tavalla. Etsimme ratkaisuja ja valitsimme kokeiltavat ratkaisumallit. Pelkästään erilaisia ideoita syntyi noin 700. Malli osoittautui erittäin onnistuneeksi ja innostavaksi”, Nikula kertoo.

Pajoista eteenpäin vietäviksi teemoiksi nousivat mm. työkierron edistäminen (myös toimialojen ja alueiden välillä), pitkältä sairaslomalta paluun helpottaminen, sairasloman aikainen työkykyä edistävä toiminta sekä työkyvyn alenemista huomioiva ennakointi ja ns. haistelu.

”Henkilöstöpajojen jälkeen toteutimme ristiinpölytyspajat, joihin kutsuttiin työelämän edustajia eri toimialoilta, eri puolilta Suomea ja eri organisaatiotasoilta. Tavoitteena oli jalostaa työntekijöiden ideoita eteenpäin sekä sitouttaa osallistujia hankkeeseen ja tulosten levittämiseen. Yli 300 ideasta jatkokehittelyyn nostettiin noin 10–15”, Kajasranta-Alenius sanoo.

Tuuletusta työuriin

Osuuskauppa Hämeenmaan innovaatiohankkeen keskiössä ovat työntekijät, jotka toimivat innovaattoreina eli työkyvyn ylläpidon uusien menetelmien kehittäjinä. ”Tuuletamme työuria ja etsimme uusia toimintamalleja. Toimimme kaikessa sloganimme mukaisesti eli lähdemme siitä, että aina löytyy ratkaisuja”, Nikula lisää.

Nyt menossa on kokeilu- ja mallinnusvaihe, jonka aikana parhaita ideoita testataan ja pilotoidaan. Joitakin kokeiluja on jo konkreettisesti toteutettu, kuten ravintolamaailman esimiehen osallistava työhön tutustuminen konttorilla ryhmäpäällikkönä. Myös autokaupan puolella on toteutettu työnkiertoa eri ammattiryhmien välillä.

”Kesäkuussa avasimme HyviS Help-line -puhelimen, joka neuvoo ja ohjaa työntekijöitä ja esimiehiä kaikissa työkyvyn tai elämän solmukohdissa”, Kajasranta-Alenius toteaa.

Tulokset paranevat

Nikula muistuttaa, että kaiken työkyvyn kehittämisen tavoitteena tulee olla tuottavuus, sillä yritysten kuuluu tehdä tulosta. ”Työkykyjohtamisesta puhuttaessa talouskysymyksiä ei voida unohtaa.”

Osuuskauppa Hämeenmaassa halutaan osoittaa, että ajan ja rahan käyttäminen työkykyjohtamiseen on investointi, joka maksaa itsensä takaisin vähäisempinä sairaudenhoitokuluina, alentuneina työkyvyttömyyskustannuksia sekä parempana asiakaspalveluna ja tuottavuutena.

”Tämä edellyttää pikavoittojen sijaan pitkäjänteistä työstä, etukäteen sovittuja mittareita sekä tulosten säännöllistä raportointia. Jo nyt näemme, että esimerkiksi sairauspoissaolojen osuus maksetuista palkoista on pienentynyt. Myös työtyytyväisyys on tutkitusti kiitettävällä tasolla”, Nikula ja Kajasranta-Alenius hymyilevät. 

Teksti: Sari Okko
Toimiala
Monialayritys (marketit ja tavaratalot, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, majoitus- ja ravintolatoiminta, autokauppa)

Myynti 2013
1,1 Mrd €

Henkilöstön määrä
noin 3050

Lue lisää: www.hameenmaa.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!