Tarinoita työpaikoilta

Pipelife: Elämä on Paiplaiffii

Tässä talossa osallistetaan, osallistutaan ja oivalletaan. Ei ihme, että yritys on kivunnut vuosi toisensa jälkeen Great Place To Work -listauksessa omassa sarjassaan kärkikolmikkoon. Pipelife on ainoa teollisuusyritys kärkikymmenikössä.

Vuonna 2005 taloon tullut henkilöstön kehittämisestä ja työhyvinvoinnista vastaava Mia Siltala sai toimitusjohtaja Kimmo Kedonpäältä kiinnostavan tehtävän: kehittää ja toteuttaa henkilökuntaa osallistava ohjelma. Siitä se sitten lähti Kedonpään idean pohjalta: Oivallus.

Pipelife on yksi Euroopan johtavista muovi- ja putkituotevalmistajista. ”Perustehtävämme on valmistaa tuotteita, joista voimme olla ylpeitä ja jotka pääsääntöisesti sitten piilotetaan maahan”, Utajärven tehtaan laatuvastaava Jarno Sihvo hymyilee.

Töissäkö hauskaa?

PipeLife Finlandin toiminta-ajatukseen on kirjattu pyrkimys maailman parhaan työympäristön luomisesta. Systemaattinen kehitystyö on lähtenyt iloisesti lentoon. Kun yritys osallistui 2009 Great Place to Work in Finland -listaukseen, se sijoittui sijalle 11. Listalla on pärjätty vuodesta toiseen hyvin, viisi kertaa kolmen joukkoon joista kaksi kertaa ”hopealle.” Suorituksesta tekee poikkeuksellisen mainion se, että joka vuosi sarjan voittaja on ollut koko Euroopan paras työpaikka.

Oivallus-toiminta on osa henkilökunnan osallistamista eli yksi niistä työkaluista, joiden avulla maailman parasta työpaikkaa rakennetaan. Kun henkilökunta toimii pitkin Suomea, talossa tarvitaan kokoava voima. Töissä pitää olla hauskaa ja sitä saa tehdä suurella sydämellä.

Menestyminen perustuu vahvaan, arvojohdettuun yrityskulttuuriin, toimintojen jatkuvaan kehittämiseen sekä vilkkaaseen vuorovaikutukseen. Tässä talossa osataan puhua.

Kaikki mukaan

PipeLifessä arvostetaan ihmisiä. Pipelifeläisiä tai paiplaiffareita osallistetaan, heille annetaan palautetta ja heitä innostetaan. Toimintaa seurataan ja tarvittaessa tehdään korjausliikkeitä. Osallistaminen näkyy Sihvon mukaan suoraan työturvallisuudessa.

”Perinteisesti työturvallisuutta on mitattu asioilla, jotka ovat jo tapahtuneet. Nyt pyrimme entistä enemmän ennaltaehkäisemään mm. koulutuksilla, säännöllisillä tehdaskierroksilla, koneiden ja laitteiden tarkastuksilla sekä vaarallisista työtavoista raportoimalla.”

”Kaikki löydökset käydään läpi aamupalavereissa sekä viikoittaisissa tuotantopalavereissa. Tiimi-taulun avulla ja workshopeissa osallistamme koko henkilökuntaa etsimään toimivia ratkaisuja työolosuhteiden parantamiseksi, sillä parhaat asiantuntijat löytyvät sieltä, missä työt tehdään.”

Osallistamalla on kehitetty myös työhyvinvointia. Vuosittain valtaosa oivalluksista kohdistuu joko suoraan tai epäsuorasti työhyvinvointiin.  Kun työ sujuu helpommin ja turvallisuusasiat ovat kunnossa, on niillä toki vaikutusta myös työhyvinvointiin. Yrityksen kannattavuudesta ja työilmapiiristä kertoo esimerkiksi se, että yrityksessä on vuosisen varrella käyty myös positiivisia YT-neuvotteluja. Irtisanomisten sijaan taloon onkin tällöin otettu lisää väkeä.

Ideasta paremmaksi

Mitä oivallus oikein tarkoittaa? Tälläkin rakkaalla lapsella on monta nimeä: idea, aloite ja innovaatio. Oivaltaminen on ”jostakin tietoiseksi tulemista”.

”Kuka tahansa meistä voi tehdä oivalluksen, vaikka ei tietäisi parannuskeinoa eli esiin voi tuoda esimerkiksi epäkohdan ilman ratkaisua. Oivalluksen prosessointia jatketaan yhdessä ja voi olla, että pienistä asioista syntyy isojakin innovaatioita”, Siltala kuvailee.

”Rohkaisemme kaikkia oman työympäristönsä kehittämiseen. Se on jokaisen oikeus ja velvollisuus. Kun ihmisellä on halu ja mahdollisuus kehittää työtään, hän tulee kuulluksi ja kokee samalla omistajuutta työstään.”

”Oivalluksia voi jättää periaatteella 24/7. Jos oivalluksia kyseltäisiin kerran vuodessa muodollisessa tilanteessa, oltaisiin myöhässä ja valtaosa oivalluksista olisi jo unohtunut”, Sihvo toteaa.

Suuria & pieniä

Yksi oivallusten jalostamiskeinoista on viedä ne tiimitauluihin. Näin jokainen voi oman aikataulunsa mukaisesti lisätä oivallukseen kommenttinsa, jatkoideansa tai vaikkapa ratkaisuidean poikasen.

Oivalluksia on suuria ja pieniä. Yksi suurista liittyy tuotantolaitoksessa työskentelevän asentajan huomioon, jonka mukaan pitkien, jopa 22-metristen putkien käsittely lyhyillä kärryillä oli työlästä ja vaarallista. Kärryt menivät usein rikki eikä rullaratakaan toiminut luotettavasti. Jatko-oivallusten kautta löytyi ratkaisu: teleskooppikärry, joka rakennettiin ja kehitettiin omin voimin.

Pieni oivallus voi johtaa välittömään toimintaan. Kun kentältä tuli viesti, että lumityöt olisi helpompi tehdä lapion kanssa, lapio hankittiin.


Työpaikkatarina on kirjoitettu TTT-lehteen 1/15. Lue jutun laajempi versio TTT-lehdestä.

Teksti: Sari Okko Kuvat: Matti Hietala
kokeilu
osallistaminen
työturvallisuus
Toimiala: Muovi- ja putkituotteiden valmistus ja markkinointi

Henkilöstön määrä:
noin 130 kahdeksalla paikkakunnalla

Lue lisää:
www.pipelife.fi


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!