Tarinoita työpaikoilta

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: Yhteiseen maaliin!

Reilu peli, kirkas tavoite ja yhteen maaliin pelaaminen. Näillä eväillä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän työyhteisöä saatellaan yhteiseen menestykseen. Eteenpäin on päästy pienin mutta varmoin askelin.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä (Pkky) on 13 kunnan omistama koulutus- ja kehittämisorganisaatio. Henkilökuntaa on reilut tuhat, opiskelijoita noin 7600 ja oppilaitoksia yhdeksän. Koulutusmuotoja ovat mm. ammatillinen peruskoulutus ja aikuiskoulutus.

”Aika hajallaan toimimme, kun kahden yksikön välimatka voi olla jopa parisataa kilometriä. Iso työyhteisömme on muotoutunut useista oppilaitoksista, jotka toimivat eri paikkakunnilla ja joissa on hyvinkin erilaiset toimintakulttuurit. Tämä on tuonut toimintaamme omat haasteensa”, kuntayhtymän johtaja Ilkka Pirskanen sanoo.

”Yhteisen henkilöstöpolitiikan avulla olemme pyrkineet yhdenmukaistamaan eri oppilaitosten toimintaa ja erilaisia toimintakulttuureja siten, että kaikki työntekijät kokisivat olevansa tasavertaisia kuntayhtymäläisiä”, pääluottamusmies Heli Harjula toteaa.

Ahkeraa mittaamista

Yhtenäistäminen on tuonut toimintaan tehokkuutta, laatua ja työhyvinvointia. Kaikkea ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista yhdenmukaistaa ja erilaisuuskin saa kukkia. Pirskanen korostaa, että menestys kumpuaa kirkkaasta yhteisestä tavoitteesta, samaan maaliin pelaamisesta ja reilusta pelistä.

”Tämä on meille elinehto, sillä emme voi päivittäin tavata kasvokkain tuhatta ihmistä. Jokainen tuntee tavoitteemme, joka perustuu siihen, että opiskelijat läpäisevät tutkinnot, antavat ja saavat palautetta sekä työllistyvät.”

Pkky:ssä ollaan Pirskasen mukaan kovia mittaamaan. Esimerkiksi työilmapiiriä on mitattu samalla tavalla vuodesta 2002. Luvut ovat tasaisesti nousseet tasaisesti ja pieni askelin, mutta tärkeää on sekin, että kyselyssä esiin tulleisiin asioihin puututaan.

”Kun muutama vuosi sitten esimerkiksi kävi ilmi, että henkilökuntaa ahdisti uusien tietokoneohjelmien jatkuva opetteleminen töiden ohessa, järjestimme tutkinnon, jossa jokainen opiskeli itselleen tarpeelliset ohjelmat. Näin osaaminen saatiin haltuun ja työn hallinnan tunne sekä työtyytyväisyys kasvoivat selvästi”, Harjula kuvailee.

Paras investointi ikinä

Sekä Harjula että Pirskanen kiittävät poikkeuksellisen toimivaa yhteispeliä työnantajan ja työntekijöiden välillä, mikä perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja aitoon puhumiseen.

Harjula on toiminut kokoaikaisena pääluottamusmiehenä vuodesta 2006, mikä on poikkeuksellista sekin. ”Olemme panostaneet asiaan enemmän kuin asiasta virallisesti säädetään, mutta olemme pitäneet sitä parhaana investointina, mitä kuntayhtymässä on tehty”, Pirskanen sanoo.

”Puhumme ennakoivasta edunvalvonnasta. Kaikista yksittäisistä asioista ei aina voida olla yksimielisiä, mutta kun suuret linjaukset on tehty yhdessä ja ne ovat selvillä, se helpottaa jokapäiväistä työtä”, Harjula kertoo.

Jos eteen tulee vaikkapa säästökuuriin liittyvä uhka irtisanomisista, työantaja keskustelee yhdessä työntekijöiden edustajien kanssa avoimesti. Molemmat osapuolet saavat kertoa näkemyksensä rehellisesti ja luottamuksellisesti. Yhdessä sitten katsotaan, miten asiat voidaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Talossa on yhteinen ymmärrys myös siitä, millainen on hyvä työyhteisö. Kun se toimii, hyvinvointi syntyy töitä tekemällä. Lisähöysteenä tarjoillaan resursseja yksikkökohtaisiin tyhy-tempauksiin ja tilaisuuksiin, joista yksiköt päättävät itse. ”Vielä eivät ole sellaista keksineet, että olisi pitänyt kieltää”, Pirskanen nauraa.

Haasteet hanskataan yhdessä

Haasteita on ollut ja lisää on tulossa. Vuosina 2015 ja 2016 vähenee yhteensä 440 opiskelijapaikkaa. Taloudellinen supistamistavoite on noin kolme miljoonaa euroa vuotta kohti. Tämä tietänee Pirskasen ja Harjulan mukaan yt-neuvotteluja, joskaan päätöstä asiasta ei vielä ole.

”Meille yt ei ole kirosana vaan paikka, jossa tehdään yhdessä ratkaisuja. Kaikki keinot käytetään ja yhdessä katsotaan, miten nämäkin haasteet taas hanskataan.”

Koulutuskuntayhtymäläiset ovat omien sanojensa mukaan ammatillisen osaamisen mestareita. Tästä on myös konkreettista näyttöä palkintojen muodossa. Pkky on saanut Ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon kolmesti, vuosina 2004, 2008 ja 2012 sekä Suomen laatupalkintokilpailun Recognised for Excellence -tunnustuksen vuonna 2010.


Teksti: Sari Okko | Kuvat: Tarmo Sotikov
luottamus
yhteisöllisyys

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä on 13 kunnan omistama koulutus- ja kehittämisorganisaatio. Jäsenkuntia ovat Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Valtimo.

Henkilöstön määrä
noin 1000

Liikevaihto
100 milj. €

Lue lisää: www.pkky.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!