Tarinoita työpaikoilta

Rakennusliike J. Malm: Suuri ilo pienistä teoista

Viestintä ja avoimuus nousivat kärkeen, kun Rakennusliike J. Malm Oy:ssä lähdettiin miettimään työhyvinvointia ja sen puutteita. Pienillä ja edullisilla, mutta toimivilla keinoilla työilmapiiri on saatu tutkitusti nousuun.

Perheyrityksessä oli huomattu, etteivät talon yhteiset asiat kantaudu riittävän hyvin eri työmailla työskentelevien työntekijöiden korviin. Työn luonteeseen liittyen tiedottamista ei voitu siirtää sähköpostin tai sosiaalisen median vastuulle, joten jotain muuta piti keksiä.

”Keväällä 2011 lähdimme miettimään viestinnällisiä haasteita. Päätimme tehostaa tiedottamista ja kuunnella henkilöstöä aktiivisemmin. Teimme myös työhyvinvointihaastattelut sekä työilmapiirikyselyt”, työhyvinvoinnin kehittäjä Minna Hovi kertoo.

Kynnys matalammaksi

Toimitusjohtaja Jorma Malm sanoo, että tiedon puutteesta seurasi epätietoisuutta, mikä johti toisinaan tietynlaiseen kyräilyynkin. Työmaiden sisältä puuttui avoimuutta eikä asioita uskallettu tai osattu ottaa puheeksi.

”Johtamismalli on uudistusten myötä muuttunut. Aiemmin kaikki kulki kauttani eikä toimitusjohtajan huoneeseen aina ollut kovin matala kynnys tulla juttelemaan”, Malm toteaa hymyillen ja avoimen itsekriittisesti.

Haastattelujen ja kyselyjen pohjalta luotiin kuukausittain tehtävä työhyvinvointi- ja henkilöstötiedote, jonka esimiehet tulostavat sosiaalitilojen pöydille ja ilmoitustauluille luettavaksi. Kirjallisen tiedotteen lisäksi työhyvinvoinnin kehittäjä tai toimistotyöntekijä tekee kerran kuukaudessa työmaakierroksen, jonka aikana henkilöstöllä on mahdollisuus tuoda esiin mieltä painavia asioita tai jutella muista ajankohtaisista teemoista.

Oppia puolin jo toisin

”Olihan se alkuun työntekijöiden mielestä aika hämmentävää, kun menin kysymään, että mitäs sulle kuuluu”, Minna nauraa.  

Kun ei oikein osattu eikä ollut totuttu puhumaan, asiat nousivat esiin varsin kielteiseen sävyyn. Tänä päivänä tilanne on toinen. Esimiehet on koulutettu ja varhaisen tuen malli on aktiivisessa käytössä. Asioita uskalletaan ja osataan nostaa pintaan, ja niistä voidaan puhua avoimesti ja asiallisesti. Nykyään kuukausittaista työmaakierrosta jopa odotetaan.

Minna on juuri kiertänyt työmaat yhden päivän aikana ja onnistunut tapaamaan 60 työntekijästä liki jokaisen – myös toimitusjohtajan. ”Olemme oppineet puolin jos toisin. Vuorovaikutus on parantunut huomattavasti”, Jorma toteaa.

Kun talosta lähtee vaikkapa työharjoittelija tai kesätyöntekijä, Minnalla on tapana pitää loppuhaastattelu, jossa jutellaan kertyneistä kokemuksista. ”Aina esiin tulee jotain uutta, josta nappaamme kiinni ja jonka pistämme jatkokehitykseen.” 

Avoimuus rauhoittaa

Me-hengen nostatus on kehittynyt uuden avoimuuden ansiosta monin tavoin. Työssä viihtymistä kehitetään yhteisin liikuntaryhmin ja tapahtumin. Viimeisellä pikkujouluristeilylläkin kerättiin yhteisiä kokemuksia pyytämällä jokaista työntekijää kirjoittamaan lapulle kolme hyvää yrityksessä vuoden aikana tapahtunutta asiaa.

”Asioita tuodaan nyt esiin hyvän kautta. Viestien mukaan työnjohtoon ja tiedottamiseen ollaan tyytyväisiä. Myös työturvallisuus ja ajanmukaiset työvälineet ilahduttavat. Lähijohtaminen on niin ikään edistynyt”, Minna listaa.

Vuonna 2013 tehdyn työilmapiirikyselyn mukaan eniten on edistytty työhön sitoutumisessa. ”Työtilanne on kehittynyt hyvin. Kun henkilökunta tietää, että työt jatkuvat ainakin puolitoista vuotta eteenpäin, se rauhoittaa”, Jorma toteaa.

Teksti ja kuvat: Sari Okko
työhyvinvointi
työilmapiiri
viestintä
yrittäjyys

Toimiala
liike- ja teollisuusrakentaminen, julkinen rakentaminen, korjausrakentaminen sekä putkisaneeraukset

Liikevaihto
15 milj. € (arvio 2014)

Henkilöstön määrä
noin 60

Lue lisää: www.jmalm.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!