Tarinoita työpaikoilta

Saanio & Riekkola: Yhdessä ja eteenpäin!

Johtamismotto kertoo puolestaan: ”Läsnäolon, esimerkin, kiitoksen ja yhteistyön voima on suunnaton”. Näillä eväillä mennään aina eteenpäin, mielellään rauhallisin askelin.


Perjantai-iltapäivisin Saanio & Riekkola Oy:n henkilöstö kerääntyy kahvittelemaan. Aina on tarjolla kahvipullat, joskus pieni kahvituntiesitelmäkin.

”Perjantaikahvien perinne on pitkä. Yhteenkuuluvuutta on hoidettu tälläkin tavalla jo 25 vuotta. Hyvästä tavasta ei ole haluttu tinkiä”, toimitusjohtaja Timo Saanio sanoo.

Suomen parhaita

Vuonna 1962 perustettu yritys on erikoistunut kalliotilojen suunnitteluun ja ydinjätteen loppusijoitukseen. Saanion mukaan menestyksen takana on ylivoimainen osaaminen, mutta myös talon sisällä vallitseva hyvä henki ja luottamuksellinen ilmapiiri.

Hyvä henki ja luottamuksen ilmapiiri

Yritys on osallistunut Great Place to Work -tutkimukseen vuodesta 2009 ja valittu jokaisella kerralla Suomen parhaiden yritysten joukkoon.

”Hyvä henki ja luottamus ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä ja rauhallisilla askelilla. Vaikka yritys on kasvanut pienestä perheyrityksestä tasaiseen tahtiin 65 henkilön organisaatioksi, tuttavallinen ilmapiiri on säilynyt”, Saanio pohtii.

”Meillä on aina ollut halu kehittyä mukavan työpaikan suuntaan. Emme ole eläneet kovan kvartaalitalouden mukaan, vaan onnistuneet säilyttämään inhimillisen otteen.”

Pyörät pyörimään

Saanio muistuttaa, ettei tässäkään talossa aina vain ruusuilla tanssita. Vähintäänkin keskimäärin hommat kuitenkin hoituvat hyvässä hengessä.

”Pyörä on lähtenyt pyörimään hyvään suuntaan ja jatkanut matkaansa. Myös sana on kiirinyt ja meille on kehittynyt hyvän työnantajan maine. Tätä kautta olemme saaneet taloon meidänhenkisiä ihmisiä.”

”Jos työntekijä suosittelee meitä vaikkapa kaverilleen, siinä on paljon pelissä – molemmin puolin. Työkaveri pistää suosittelulla itsensä peliin ja työnantaja luonnollisesti odottaa kandidaatin olevan suosittelun veroinen. Työnantajalle suosittelu on aina positiivinen signaali.”

Pitkiä työuria

Tuttavan suosituksesta taloon tuli aikanaan myös sihteeri Päivikki Mäntylä. Kollega on jo jäänyt eläkkeelle 43-vuotisen uran jälkeen, ja Mäntyläkin ehtinyt olla talossa yli 25 vuotta.

Kun työilmapiiriä mitataan henkilökunnan vaihtuvuudella, homma on hanskassa. ”Meillä on työtekijöitä, jotka ovat olleet talossa jo 25–40 vuotta”, Mäntylä kertoo.

”Myös ikääntyvien on usein vaikea lopettaa, joten moni jatkaa työskentelyä virallisen eläke-iän jälkeenkin”, Saanio hymyilee.

Aina avoimet ovet

”Hyvä ilmapiiri on monen asian summa. Emme ole kovin byrokraattisia tai muodollisia. Kaikkia on helppo lähestyä ja aina voi pyytää apua. Kenenkään tekemisiä tai työaikoja ei vahdita, vaan luotetaan siihen, että jokainen hoitaa työnsä luottamuksen arvoisesti”, Mäntylä sanoo.

”Annamme vapautta ja vastuuta. Vaikka toimistomme on perinteinen koppikonttori, meillä on silti aina avoimet ovet. Myös tämä lisää keskinäistä luottamusta ja hyvää porukkahenkeä. Työaikojamme pidetään jopa äärimmäisen joustavina”, Saanio lisää.

Saanio & Riekkolassa on eletty vuosikymmenet varsin rauhallisesti ilman suuria käänteitä. Kaikkien aikojen isoin muutos tapahtui syksyllä 2014, jolloin yritys myytiin osaksi A-Insinöörit -konsernia. Tästäkin selvittiin ilman sen suurempia myrskyjä.

Innovaatiot esiin

Kekseliäisyyttä arjen työssä
Yrityksessä toimii varsin aktiivinen innovaatioryhmä, joka on perustettu kirittämään kekseliäisyyttä, joka syntyy arjessa työtä tehdessä. Innovaatiota ei sinänsä määritellä, vaan se voi olla joko pieni oivallus tai suurempi keksintö.

”Innovaatioita kerätään eri reittejä pitkin ja ne käsitellään määrävälein. Kaikki ehdotukset kirjataan ylös ja niistä keskustellaan. Monet innovaatiot ovat johtaneet ihan uusille urille, kuten osaamisen laajentamiseen maanalaisten tilojen korjausrakentamiseen”, Saanio sanoo.

”Saaduista ehdotuksista kerrotaan myös henkilökunnalle. Aiemmin käytössä olleet kuukausittaiset maanantaiaamun innovaatiokahvit ovat jääneet, mutta voisimmehan ottaa innovaatiot esiin perjantaikahveilla”, Mäntylä keksii.

Toimitusjohtaja innostuu. Uusi pieni innovaatio on jälleen syntynyt.

TEKSTI Sari Okko | KUVAT Matti Hietala
innovointi ja kehittäminen
työilmapiiri
Toimiala
Kalliotilojen suunnittelu, ydinjätteen loppusijoitus


Toimintabudjetti

7,5 milj. € (2014)

Henkilöstön määrä

65

Lue lisää:  www.sroy.fi


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!