Tarinoita työpaikoilta

Särkänniemi: Työtä huvin vuoksi

Hauskempaa työpaikkaa saa etsiä. Särkänniemen huvipuistossa viihtyvät niin vakituiset kuin kesätyöntekijät. Tänä vuonna työyhteisöstä tulee entistä monimuotoisempi, kun töihin tulee myös osatyökykyisiä nuoria.

”Vihdoinkin”, henkilöstöpäällikkö Tiia Ojansivu ja keittiömestari Eeva Kokko toteavat tyytyväisinä

”Olemme pohtineet asiaa monta vuotta, mutta aina asia on jäänyt sopivan yhteistyökumppanin puuttuessa. Kun saimme viime joulun tienoilla yhteydenoton Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlasista, homma oli sillä selvä. Käärimme hihat ja pääsimme vauhtiin.”

Sopivat tehtävät esiin

Vamlasin Ratko-projektin tavoitteena on lisätä työyhteisöjen monimuotoisuutta, hyödyntää ihmisten erilaista osaamista, helpottaa vammaisten ja osatyökykyisten työllistymistä sekä auttaa työnhakijan ja työtehtävien hyvää kohtaamista.

”Meillä projekti polkaistiin vauhtiin ripeällä aikataululla Vamlasin asiantuntijoiden avulla. Tämän vuoden alussa pidimme kesätyöntekijöistä vastaavien esimiesten kanssa työpajan, jossa pohdittiin projektiin sopivia työtehtäviä ja niihin liittyviä vaatimuksia”, Ojansivu kertoo.

”Parissa tunnissa sopivat työtehtävät olivat selvillä. Päätimme palkata osatyökykyisiä nuoria kesäravintoloihin ja kahviloihin sekä puutarha- ja siistimistyöhön. Ammattiopisto Luovin kautta saimme haastatteluun parikymmentä nuorta, joista viisi lopulta palkattiin.”

Perehdytys kuntoon

Särkänniemi-Akatemia valmensi esimiehet uusien työntekijöiden vastaanottamiseksi ja yhä monimuotoisemman työyhteisön luotsaamiseksi. Kevään korvalla kaikki oli jo valmista tämän vuoden kesätyöntekijöitä ajatellen.

Perusteellinen perehdytys on tärkeää

”Elämyspuistoon tulee erilaisiin kesätöihin kaikkiaan noin 400 henkilöä. Osatyökykyiset tulevat muiden mukana ja samoin kriteerein kuin muutkin. Kaikki valitut ovat meidän oloisia ja meille sopivia: iloisia, avoimia, ulospäin suuntautuneita ja joustavia ”, Ojansivu kuvailee.

”Monelle nuorelle Särkänniemi on ensimmäinen työpaikka. Haluamme kantaa vastuumme jokaisesta työntekijästä, jotta kokemuksesta tulisi mahdollisimman onnistunut. Tärkeä onnistumisen tekijä on perusteellinen perehdytysohjelmamme, josta olemme erittäin ylpeitä.”

Selvät sävelet

Särkänniemessä nuoret perehdytetään niin työhön kuin työelämään. Perehdytys kestää parista päivästä pariin viikkoon työntehtävien ja työn vaativuuden mukaan.

”Perehdytyksessä pohditaan ihan perusasioita lähtien siitä, millaiseen taloon kesätyöntekijät ovat tulossa. Käydään läpi työelämän yleisiä pelisääntöjä käytännönläheisesti pukeutumisesta työlainsäädäntöön ja alkusammutuskoulutuksesta asiakaspalveluun”, Ojansivu kertoo.

”Koska nuorilla ei välttämättä ole aiempaa työkokemusta, tarkastellaan sitäkin, miten työ- ja kouluelämä eroavat toisistaan. Monelle on uutta esimerkiksi se, että vaikka koulusta saattoi aamulla vähän myöhästyä, työelämään sellainen ei kuulu. Perehdytyksen apuna käytetään tarkistuslistoja, joilla varmistetaan, että kaikki asiat on läpikäyty ja ymmärretty.”

”Sata päivää töissä Särkänniemen kesässä on paras korkeakoulu työelämään”, Kokko lisää.

Kädet täynnä töitä

Kaiken digitaalisaation ja virtuaalisuuden aikana Särkänniemessä kesätyöntekijöiden rekrytointi hoidetaan ”työlään vanhanaikaisesti” myönteisessä mielessä. Homma käynnistyy usein vuosittain Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidettävältä kesätyötorilta.

”Haastattelemme kolmen päivän aikana kaikki, jotka haluavat meille töihin. Vastaavaa ei juuri missään enää tehdä, mutta me arvostamme kohtaamisia, joissa soveltuvuus särkänniemeläiseksi paljastuu paremmin kuin papereita lukemalla”, Ojansivu ja Kokko sanovat.  

”Työnantajana maineemme on hyvä, mistä kertoo sekä suuri kesätyöntekijöiden hakemusmäärä että pitkät työurat. Vakituisen henkilökunnan vaihtuvuus on erittäin pieni ja moni kesätyöntekijä hakeutuu taloon vuodesta toiseen.”

Särkänniemen kesä käynnistyi heti vapun jälkeen ja jatkuu elokuun loppuun. Päivässä huvipuistossa vierailee parhaimmillaan jopa 10 000-15 000 kävijää, joten varmaa on, että jokaisella kesätyöntekijällä on kädet täynnä töitä.

TEKSTI Sari Okko | KUVAT Sari Okko ja Särkänniemen huvipuisto
työkyky ja työterveys
Toimiala
Huvipuisto


Toimintabudjetti

17,8 milj. €

Henkilöstön määrä

keskimäärin noin 300, sesongin vilkkaimpaan aikaa noin 570

Lue lisää:  www.sarkanniemi.fi


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!