Tarinoita työpaikoilta

SICK: Arvostakaa toisianne!

SICK Oy on sijoittunut omassa sarjassaan Suomen parhaiden työpaikkojen kolmen kärkeen jo seitsemänä vuonna peräkkäin. Vastaavaan eivät muut ole pystyneet. Mistä löytyvät eväät menestykseen vuodesta toiseen?

Anturiteknologiaan erikoistunutta yritystä luotsaava Ari Rämö sanoo, että kyse on yksinkertaisista ja pienistä asioista. Kärkipään sijoitukset Great Place to Work -tutkimuksessa kertoo pitkäjänteisestä ja jatkuvasta työstä, mikä näkyy myös tuloksissa.

”Yhdeksässä vuodessa liikevaihto on kolmikertaistunut eikä ketään ole lomautettu, vaikka lama vei välillä markkinoista 40 prosenttia. Yhdessä tekemällä olemme päässeet eteenpäin.”

Arvostelusta arvostamiseen

Kun SICKin väki kolmisen vuotta sitten muutti uusiin toimitiloihin, koko henkilöstö pääsi vaikuttamaan. Tilat remontoitiin toiveiden mukaan, mikä ei tarkoittanut sitä, että toimitusjohtaja olisi välttämättä ollut kaikista valinnoista samaa mieltä.

Muutto on esimerkki yrityksen toimintakulttuurista, jossa kaikkia arvostetaan ja kuunnellaan. Kaikki saavat olla mukana muutoksissa ja jokaisen työpanos on tärkeä. Kyse on myös päätösvallan antamisesta. Kun sitä saa, vastuunkanto tulee kylkiäisenä.

Rämö on pohtinut paljon hyvää ja huonoa johtamistapaa, niin omaansa kuin yleisellä tasolla, sillä johtaminen on työelämässä yllättävän iso ongelma. Ajattelu on kilpistynyt yksinkertaiseen johtamiseen, jossa kaiken lähtökohtana on arvostus.

”Jokainen esimies päättää itse, millainen pomo hän on. Jokaisessa kohtaamisessa ja tilanteessa hänen on punnittava päätöstään: arvostelenko vai arvostanko. Jokainen tekee virheitä, mutta koko ajan voi harjoitella paremmaksi.”'

Oppia lasten kasvatuksesta

Kolmen lapsen isänä Rämö tietää, että se, mikä toimii kotona, toimii myös työpaikalla. Kotona aikuinen näyttää lapsille esimerkkiä. Kotona puuhataan ja vietetään aikaa yhdessä. Lasten ongelmia kuunnellaan, ollaan heistä ylpeitä, tuetaan heitä ja välitetään. Lupaukset pidetään, annetaan vastuuta ja asetetaan rajoja.

”Ihan samoilla tavoin pomo voi kohdata ihmisiä työpaikalla. On tärkeää hakea onnistumisia virheiden sijaan ja kehua haukkumisen sijaan. Eikä omia lapsiaan voi irtisanoa”, Rämö hymyilee.

Rämön käyntikortissa lukee toimitusjohtaja, mutta hän kutsuu itseään arjen yleismieheksi, jonka tärkein tehtävä on olla töissä muita varten ja huolehtia työntekijöiden motivaatiosta. ”Ihmiset eivät ole pomoa varten, vaan esimiesrooli on ihmisiä arvostava palvelufunktio.”

Nyt etsitään onnistumisia

Arvostavaa yrityskulttuuria rakennetaan monin tavoin, kuten EI-asioiden listalla. Listan mukaan SICKissä ei johdeta sähköpostilla, ei rakenneta byrokratiaa, ei seurata ja kontrolloida, ei nipoteta turhasta, ei puhuta selän takana eikä jäykistellä. Tässä talossa ei myöskään tingitä motivaatiotekijöistä, sillä hulluinta on säästää tärkeimmästä asiasta ja sahata siten omaa oksaa alta.

Kehityskeskustelut on muutettu henkilökohtaisiksi fiiliskeskusteluiksi, joissa jutellaan vaikkapa siitä, missä jokainen on mielestään onnistunut ja missä haluaisi onnistua paremmin. Kohtaamisissa voidaan puhua siitäkin, mitä itse kukin tekisi, jos voisi tehdä mitä vain tai mitä haluaisi vielä oppia.

”Vahvuutemme tulee siitä, että panostamme vahvuuksiimme. Emme töki heikkouksia emmekä puhu esimerkiksi epämukavuusalueelle siirtymisestä.”

Rämön mukaan ihmisiä ei voi johtaa, mutta omaa mieltään ja ajatteluaan voi. Hän ei myöskään usko johtamisen ismeihin vaan aitoon toimintaan arjessa.

Teksti ja kuva: Sari Okko
SICK on maailman johtava anturiteknologian kehittäjä ja valmistaja

Liikevaihto 2013
konserni 1007 milj. €, Suomen tytäryhtiö 13,3 milj. €

Henkilöstön määrä
6500, joista Suomen tytäryhtiössä 26

Lue lisää: www.sick.com

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!