Tarinoita työpaikoilta

Solita: Yhteisöstä hioutuu heimo

Yhteisöllisyyttä, välittämistä, intohimoa ja kaveria ei jätetä -ajattelua. Niistä on solitalaisten menestyseväät leivottu. Tässä talossa maistuu mukava yhdessä tekemisen meininki.

Digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen erikoistuneessa Solita Oy:ssä yksi sana nousee ylitse muiden: yhteisöllisyys.

”Kyse ei ole mistään ihmetempuista ja vaan siitä, että yritämme viettää toistemme kanssa mahdollisimman paljon aikaa”, johtaja Juha Vaaraniemi sanoo.

Yksi parhaista

Solita on tänä päivänä melkoinen harvinaisuus suomalaisessa työelämässä: viime vuonna rekrytoitiin yli sata uutta työntekijää ja tänä vuonna meno jatkuu arvioiden mukaan 60–80 uudella henkilöllä. 

Yritys on kasvanut 20 prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2007 yritys teki 11 miljoonan euron liikevaihdon 120 työntekijällä. Viime vuonna liikevaihto nousi 37 miljoonaan euroon 310 työntekijän voimin. Toimintaa on Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Vauhdikkaasta kasvusta huolimatta solitalainen yrityskulttuuri on pitänyt. Yritys valittiin jälleen yhdeksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place to Work 2015 -tutkimuksessa.

Hyvä kiertämään

Yrityksen osaamisesta vastaavana johtajana Vaaraniemi tietää, että kuudes sija on ansaittu. Hän huolehtii siitä, että talossa riittää osaamista nyt ja tulevaisuudessa. Hän huolehtii joukkoineen siitä, että jokainen työntekijä solahtaa solitalaiseen kylähenkeen.

”Avoin ja välitön yrityskulttuuri sai alkunsa jo silloin, kun yritys syntyi. Koska olemme kasvaneet tasaiseen tahtiin ilman yritysostoja, emme ole joutuneet sovittamaan erilaisia yrityskulttuureja keskenään vaan olemme voineet keskittyä hoivaamaan omaamme.”

Kun talossa puhutaan meistä, Vaaraniemi on tyytyväinen. ”Meille on tärkeää, että uudet ihmiset kokevat tulevansa ikään kuin kotiin.”

Titteleistä viis

”Solitalainen yhteisöllisyys syntyy siitä, että ihmiset tuntevat toisensa muutenkin kuin työntekijöinä. Olemme sellaisia kuin olemme, kokonaisia ihmisiä, emme esimerkiksi vain se joku projektipäällikkö, jota näemme töissä klo 8-16.”

”Kun tunnemme toisemme, voimme luottaa toisiimme ja siihen, että jokainen hoitaa hommansa niin kuin pitääkin. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä titteleistä välittämättä. Avoimuus ruokkii luottamusta ja toisinpäin.”

”Kun asiat ovat avoimia, yhteisöllisyys kasvaa”, Vaaraniemi tiivistää.

Meidänlaista porukkaa

Tänä päivänä peräänkuulutetaan intohimoa tekemiseen. Niin myös Solitassa. Mutta mistä se syntyy ja miten liekki pidetään roihuamassa?

”Yrityskulttuuri rakentuu ihmisistä eli siitä, että rekrytoimme meidänlaisia ihmisiä. Paljon on kiinni asenteesta. Jos näemme hakijassa solitalaisuutta, hänet palkataan.”

”Työn merkityksellisyys motivoi. Emme tee koodia vain koodin vuoksi, vaan suurempien päämäärien vuoksi. On hienoa, kun näkee työn sytyttävän niin, että ollaan ihan liekeissä.”

Tunnetta peliin

Vaaraniemen mukaan tärkeintä on se, että Solitaa kehitetään entistä paremmaksi koko ajan. Kehittäminen on kaikkien solitalaisten yhteinen tehtävä.

”Yhteisöllisyydestämme kertoo hyvin se, että käytämme hyvinkin tunneperäisiä sanoja. Puhumme esimerkiksi hyvän työilmapiirin sijaan yhteishengestä ja työyhteisön sijaan Solita-heimosta.”

”Meiltä kysytään usein, onko meillä hurjan rempseä meininki, kun olemme tällainen nuorekas it-yritys. Sanoisin, että meillä on suhteellisen seesteistä, kun asiantuntijat keskittyvät työhönsä. Taukotilassa voi sitten konsolipelien ääressä olla välillä riehakkaampikin meno.” 


Lue jutun laajempi versio TTT-lehdestä 2/2015.


TEKSTI Sari Okko | KUVAT Matti Hietala
koulutus ja osaaminen
luottamus
yhteisöllisyys

Toimiala
digitaalisen liiketoiminnan kehittäminen

Liikevaihto
n. 37 milj. € (2014)

Henkilöstön määrä

noin 310 kahdeksalla paikkakunnalla

Lue lisää: www.solita.fi


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!