Tarinoita työpaikoilta

Stara: Stadista huolehtiminen kysyy osaamista

Stara on Helsingin kaupungin liikelaitos, joka vastaa kaupungin rakentamisesta, ympäristönhoidosta ja logistiikasta. Staran Rakennustekniikan osasto on erikoistunut kaupungin omistamien kiinteistöjen vaativiin peruskorjauksiin. Osastolla on vahva koulutushistoria ja erityisesti korjausrakennuksen työyksikössä on kehitetty tapoja osaamisen siirtämiseen ammattilaiselta toiselle.

Staran korjausrakennuksen työyksikkö huolehtii kaupungin omistamien kiinteistöjen, kuten koulujen, päiväkotien, toimitilojen tai toimistojen vaatimista korjauksista ja muutoksista.

– Teemme kaikenlaista korjausrakentamista pienistä asennustöistä ilmavuototiivistyksiin ja tilamuutoksista miljoonan euron kosteusvauriokorjauksiin. Asiakkaitamme ovat kaupungin neljä toimialaa, suurimpana niistä kaupunkiympäristön toimiala, avaa korjausrakennuksen työyksikköä luotsaava rakennuspäällikkö Jari Mikkola.

Mestarilta kisällille ja toisin päin


Korjausrakentamisen työyksikössä on hyödynnetty oppisopimuskoulutusta 1980-luvulta alkaen. Mikkola itse on tullut taloon ensimmäisen kerran vuonna 1986 oppisopimuskoulutuksen kautta. Samoin Janne Nykänen, joka vaihtoi ravintolatyön rakennusalaan tullessaan Staraan vuonna 1997.
Työ täällä on varmasti täysin erilaista kuin missään muussa rakennusfirmassa. Täällä on saanut tehdä ihan kaikkea ja päässyt mukaan myös erilaisiin taideprojekteihin.

– Työ täällä on varmasti täysin erilaista kuin missään muussa rakennusfirmassa. Täällä on saanut tehdä ihan kaikkea ja päässyt mukaan myös erilaisiin taideprojekteihin. Ne ovat ihan makeita, kuvailee kirvesmies Nykänen.

Aloittaessaan Starassa Nykänen sai työparikseen ja oppi-isäkseen kokeneen Matti Voutilaisen. Mestari opetti kisälliä, mutta Nykänen näkee roolit toisinkin päin.

– Minähän aloin heti kouluttaa myös Voutilaista. Hän oli sähäkkä tekijä, jolla oli aina kiire. Toin vähän rauhallisuutta hänenkin tekemiseensä, hymyilee Nykänen, joka oli Voutilaisen työpari kahdeksan vuotta.

Nyt Nykänen siirtää omaa osaamistaan nuorelle Roni Perkiölle, joka oli Starassa ensin kesätöissä 2010 ja valmistuttuaan ammattikoulusta vuonna 2012 hän pääsi uudelleen Staran palkkalistoille.

– Olen nyt kaksi vuotta tehnyt töitä Nykäsen kanssa. Hän on ehkä paras opettaja, joka minulla on koskaan ollut, myöntää Perkiö.

Staran luottamusmiehenä toimiva Tomi Lehtimäki tuli Mikkolan oppiin vuonna 1998.

– Ei minusta ollut koulun penkillä istumaan, joten työn kautta oppiminen oli minulle paras tapa. Ensin suoritin rakennusalan perustutkinnon. Sitten tein vuoden töitä ja suoritin ammattitutkinnon. Sen jälkeen vuorossa oli vähän pidempi pätkä työntekoa ja sitten tein vielä erikoisammattitutkinnon, Lehtimäki luettelee.

Tänä päivänä Lehtimäen työ käsittää lähinnä lyhyitä keikkoja, kuten vessapaperitelineiden asentamista tai pieniä murtokorjauksia.

– Lehtimäellä voi olla päivän aikana viisikin eri työkohdetta. Samaan aikaan joku toinen saattaa olla yhdellä työmaalla kolme kuukautta, valaisee Mikkola Staran vaihtelevia työnkuvia.

Yhteisöllistä oppimista ammattipiireissä


Monipuoliset tehtävät ja työnkuvat edellyttävät monipuolista osaamista. Starassa on ymmärretty, että osaamista voi ja kannattaa siirtää työntekijältä toiselle. Nyt jo eläkkeellä oleva työpäällikkö Pertti Nurmela kehitti tätä tarkoitusta varten ammattipiiri-käytännön, jota toteutettiin Starassa menestyksekkäästi vuosia.

– Alkuperäinen, ammattipiirin tärkein idea oli yhteisöllisyyden lisääminen ja sen ohella työyksikön kehittäminen. Kokoonnuimme yhteen työkohteistamme eri puolilta kaupunkia. Näimme toisiamme säännöllisesti ja tulimme tutuiksi, valottaa Mikkola.

Ammattipiireissä oli aina jokin ammattiaihe, jonka esitteli joku työnjohtajista tai vanhemmista ammattimiehistä.

– Rakensimme kolmessa ammattipiiri-osassa saunan tuonne meidän kaarihalliin. Joskus näytettiin kalusteasennusten tai laatoitusten tekemistä käytännössä, jatkaa Mikkola.

Stara_0
Janne Nykänen, Jari Mikkola ja Roni Perkiö ovat Staran ammattimiehiä, joilla kaikilla on hyviä kokemuksia muilta oppimisesta.– Oli se silloin aikanaan hyvä systeemi. Pääsi näkemään sellaisia töitä, joita ei ole välttämättä itse tehnytkään, lisää Nykänen. Ammattipiiri-käytäntö toimi hyvin, kun korjausrakentamisen työyksikön koko oli noin 50 henkilöä. Nyt työyksikössä on tekijöitä yli 140 määräaikaiset mukaan lukien. Väkimäärä on liian suuri ammattipiirien toteuttamiseen.

– Nykyään meillä on kaikille yhteisiä työyhteisökokouksia. Onhan niissä vähän samanlainen idea, mutta siellä käsiteltävät asiat eivät liity ammattiin, vaan muihin yhteisiin asioihin, kuten työhyvinvointiin tai talouteen. Niitä pidetään kahdesta neljään kertaa vuodessa, mikä on täysin riittämätön määrä, pohtii Mikkola.

Ajatuksia ammattipiirien palauttamiseksi on ollut ja sitä ovat toivoneet myös työntekijät. Eikä ihme, sillä käytäntö on paitsi toimiva, myös antoisa.

– Kun aiheena oli vaikka alumiinipaperin laittaminen saunaan, niin esittelijä näytti yhden tavan. Sitten joku muu saattoi kertoa oman tapansa tehdä sama asia. Yhteen aiheeseen saatiin näin monta näkökulmaa. Ajatus olikin nimenomaan saada keskustelua syntymään käsiteltävän aiheen ympärille, jolloin ammattipiirin anti oli mahdollisimman laaja, päättää Mikkola ja toivoo, että käytäntö voidaan tavalla tai toisella ottaa taas käyttöön Staran arjessa.

TEKSTI Kreetta Haaslahti KUVAT Julia Hannula
koulutus ja osaaminen
yhteisöllisyys

Stara pähkinänkuoressa

Toimiala: Stara on Helsingin kaupungin rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan liikelaitos, jonka osastoja ovat kaupunkitekniikan rakentaminen ja ylläpito, rakennustekniikka, ympäristönhoito sekä logistiikka.

Henkilöstö 2016: 1423

Liikevaihto 2016: 207 milj. €

Lue lisää:  www.hel.fi/stara


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!