Tarinoita työpaikoilta

Vexve: Kahdesta kasvaa yksi

Kun suomalainen perheyritys Vexve osti Laitilassa pitkään toimineen, mutta viimeksi amerikkalaisomistuksessa olleen Navalin, saman pöydän ääreen istui kaksi kilpailevaa menestyjää. Nyt kahdesta hiotaan yhtä ja entistä vahvempaa venttiiliperhettä.

Vexve perustettiin jo 1960-luvulla ja Naval 1970-luvulla. Yritykset toimivat pitkään samalla alalla valmistaen ja kehittäen mm. venttiilejä pääasiassa kaukolämmön ja kaukokylmän rakentamiseen. Maaliskuun lopussa 2014 Vexve osti Navalin amerikkalaiselta Flowserve-konsernilta, jonka osana Naval oli toiminut vuodesta 2002.

”Kaupan myötä entisistä kilpailijoista kasvoi suomalaisen cleantecin huippuosaamisen keskittymä. Yhteinen arki on saatu sujumaan alusta asti hyvin mm. sen ansiosta, että yritysten liiketoiminnat ovat hyvin samankaltaiset”, toukokuussa Vexvessä talous-, henkilöstö- ja tietohallintojohtajana aloittanut Jyrki Pihlava sanoo.

Mieluisa ratkaisu

Yhtäläisyyksiä riittää muitakin. Naval ja Vexve olivat lähes samankokoisia yrityksiä ja molemmat oli valittu Kauppalehden Menestyjäyritys 2013 -listalle. Molemmat olivat vahvasti vientiyrityksiä toimien mm. Venäjällä, Kiinassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Molempien toimintaa ohjasi vahva asiakaslupaus ja henkilöstön osaamisprofiilitkin olivat samankaltaiset.

”On varsin harvinaista, että suomalainen perheyritys ostaa lähes itsensä kokoisen amerikkalaisomisteisen yrityksen. Sulautuminen on sujunut jouhevasti, vaikka toimintakulttuurit eroavat toisistaan erilaisten omistajataustojen takia. Nyt pystymme poimimaan molemmista yrityksistä parhaat käytänteet ja hiomaan niitä edelleen eteenpäin”, Pihlava sanoo.

”Navalin henkilökunnalle yrityskauppa tuli isona yllätyksenä ja aiheutti ymmärrettävästi hämmennystä. Se, että ostajana oli suomalainen perheyritys, oli navalilaisille mieluisa ratkaisu. Vaikka henkinen yhdistyminen ei tapahdu ihan hetkessä, yllättävän helposti kaikki on sujunut”, Navalin henkilöstövastaava Anna Viitanen vahvistaa.

Tekemisen meininkiä

Pihlava ja Viitanen pitävät perheyrityksen valtteina mm. kasvollista omistajuutta, pitkäjänteisyyttä ja nopeaa päätöksentekoa, jotka realisoituvat asiakkaille päin päivittäisessä palvelussa. Toimintaa ohjaa kolme A:ta eli asiakkuus, ammattitaito ja aikaansaaminen.

”Kasvuyritykselle henkilökunnan osaaminen on kriittinen tekijä. Panostamme työntekijöiden kouluttamiseen ja urapolkuihin. Haluamme, että meidät tunnetaan korkeasta laadusta, nopeista toimituksista sekä ylivertaisesta asiakaspalvelusta. Meillä on vahva tekemisen meininki, mikä on hyvä, sillä näissä hommissa eivät pelkät puheet riitä”, Pihlava toteaa.

”Ulkoisten asiakkaiden ohella korostamme sisäistä asiakkuutta. Kun yrityksen tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt ovat kaikille kirkkaat, yhteispeli sujuu saumattomasti eri yksiköiden ja työvaiheiden välillä. Tämä puolestaan näkyy mm. tehokkuutena ja hyvänä työilmapiirinä”, Viitanen lisää.

Tuloskuntoa & tekemistä

Navalia ja Vexveä yhdistää sekin, että molemmissa yrityksissä on ollut aktiivinen henkilöstöpolitiikka. Uudessa yrityksessä on omaksuttu vexveläinen tapa puhua työhyvinvoinnin sijaan tuloskuntoisesta henkilöstöstä. Toimintaa ohjaavia periaatteita ovat vastuullinen uusiutuminen, henkilöstön jatkuva kouluttaminen ja ns. kirittäjien rekrytointi.

Virallinen yritysfuusio tapahtuu vuoden loppuun mennessä. ”Olemme odottavalla kannalla. Totuttelemme nyt uuden talon tavoille ja katsomme, miten kovaan kiitoon vielä yhdessä pääsemme”, Viitanen hymyilee.

”Kyllä me samaa slangia jo puhumme, vaikka toki meillä tekemistä riittää. Kasvuyrityksenä meidn on oltava koko ajan tilanteen päällä ja osattava ennakoida, minkälaista osaamista tarvitaan muutaman vuoden kuluttua. Tulevaisuus on ansaittava joka päivä”, Pihlava sanoo.


Teksti: Sari Okko
kasvu
yrittäjyys

Suomalainen perheyritys on erikoistunut energian säästämiseen tarkoitettuihin tuotteisiin ja palveluihin. Yrityskaupan myötä syntynyt venttiiliperhe tuottaa vuosittain yli miljoona venttiiliä, jotka valmistetaan Laitilan, Liperin ja Sastamalan tuotantolaitoksissa.

Liikevaihto 2013
Naval Oy noin 30 milj. €, Vexve Oy noin 50 milj. €

Henkilöstön määrä 2014
yhteensä noin 250

Lue lisää: www.vexve.com


Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!