Tarinoita työpaikoilta

Viikinkiravintola Harald: Ilolla ja yhdessä eteenpäin

Kun ravintolaan tulevan asiakkaan ottaa vastaan Ljúf Lempeä tai Sigrid Iloinen, hymy on herkässä. Joskus herkässä on itkukin, kun asiakas on niin otettu hyvästä ruoasta, palvelusta ja tunnelmasta. Ei ihme, että Harald on Suomen paras ravintola-alan työpaikka.

Seitsemällä paikkakunnalla toimiva elämyksellinen Viikinkiravintola Harald tunnetaan hyväntahtoisella huumorilla maustetusta palvelusta, runsaasta ja herkullisesta ruoasta sekä huolella suunnitellusta teeman mukaisesta miljööstä. Lähes 20-vuotinen historia kertoo siitä, että varsin turbulenssilla alalla on pärjätty hyvin. 

”Liikeidea syntyi onnellisten sattumienkin summana 1997. Sittemmin se on osoittautunut hyväksi ja toimivaksi vuodesta toiseen. Katselemme kaikkea viikinkilasit päässä, brändiä jatkuvasti pienin askelin kehittäen ajan hengessä”, toimitusjohtaja Keijo Hyvönen alias Gunnar Korkeaotsa kertoo.

”Kehitystyössä tärkeässä roolissa on henkilökunta, johon koko palvelumalli vahvasti nojaa. Työntekijöiden ideat myös vievät Haraldia jatkuvasti eteenpäin”, kehitysjohtaja Raine Verho eli Erik Merenkulkija lisää.

Suuri Kirja kertoo

Harald tarjoaa jotakin sellaista, joka oli aikoinaan osa viikinkien elämää. Raskaan arjen vastapainoksi viikingit olivat sangen persoja juhlistamaan eloaan pöydäntäytteitä säästelemättä. Niin tehdään myös Haraldissa, jonka kurkihirren alle sopii tulla vaikka ”suuremmallakin venekunnalla passattavaksi”.

Ravintolan arvomaailma, brändi, strategia ja johtamiskäytännöt on koottu niin kutsuttuun Suureen Kirjaan, joka toimii kaiken ohjenuorana. Keskiössä on kyläyhteisö, jossa teemaan sopivasti pukeutuneet viikinkikylien piiat ja rengit sekä kyläpäälliköt toimivat vieraistaan huolta pitäen. Kaikilla on myös viikinkikulttuuriin kuuluva, kuvaava työnimi.
 
Vuosittain sisään tulee lähes 20 000 asiakaspalautetta, joista liki 99 prosenttia on joko loistavaa tai hyvää. Viikinkiravintola Harald Helsingin ravintolapäällikkö Leena Yletyinen alias Ljúf Lempeä kertoo, että toisinaan asiakkaat herkistyvät hyvän ruoan äärellä kyyneliin asti.

Rehdisti ja avoimesti

Viikinkiravintola valittiin Suomen Parhaat työpaikat 2014 -listan yleisessä sarjassa tuplaykköseksi eli sijalle 11, mikä merkitsi samalla sitä, että Harald on Suomen paras ravintola. Valinnasta vastanneen Great Place to Work Institute Finlandin mukaan ravintolassa on oivallettu hienosti se, että hyvinvoivat työntekijät palvelevat asiakkaita paremmin.

”Vahvuutemme on yrityskulttuuri, jota ei voi sellaisenaan kopioida, sillä se heijastuu nimenomaan ihmisistä. Vahvan yhteishengen kulmakiviä ovat pitkäjänteisesti kehitetty brändi, rehti ja avoin esimiestyö sekä kaikkien tahto kulkea samaan suuntaan”, Hyvönen sanoo.

”Ei meilläkään elämä aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Kun ongelmia tulee, niihin puututaan nopeasti pistämällä Suuren Kirjan mukaisesti viikinkikäräjät pystyyn. Suuresta Kirjasta löytyy sivu myös henkilökunnan lupauksista, joista pidetään kiinni”, Verho toteaa.

Aina saa apua

Ljúf Lempeä valmistelee kabinettiin hääväen lounasta. ”Olen erittäin tyytyväinen työpaikkaani ja esimiehiini. Siksi tulinkin tänne Helsinkiin Jyväskylän Haraldista heti, kun paikka avattiin. Meille on kehittynyt parissa vuodessa erittäin hyvä työyhteisö ja rento ilmapiiri. Yhdessä on kiva tehdä töitä ja aina saa apua, kun tarvitaan.”

Hyvönen ja Verho ovat tyytyväisiä, kun apu tulee puheeksi. ”Esimiesten tehtävänä on auttaa työntekijöitä onnistumaan työssään ja toimia valmentavina viikinkeinä. Tänä vuonna panostamme erityisesti myyntiin eli pyrimme kehittymään yhä enemmän passiivisesta varausten vastaanottamisesta aktiivisiksi myyjiksi.”

Ljúf Lempeän mukaan kyläyhteisöstä pidetään aidosti huolta. ”Pääsemme vaikuttamaan koko yrityksen toimintaan sekä palvelumallin kehittämiseen, mikä tuo työhön lisää merkitystä.”

Pöydät on katettu ja lounas voi alkaa. Ei muuta kuin viikinkikypärä päähän ja nauttimaan!

Teksti ja kuvat: Sari Okko
yhteisöllisyys
Toimiala: Elämysruokaravintola. Ravintolat Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Liikevaihto:
2013: noin 8 milj. €

Henkilökunta:

keskimäärin 80

Lue lisää: www.ravintolaharald.fi

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!