Tarinoita työpaikoilta

Vincit: Visio kasvaa ihmisten unelmista

Tässä talossa muutos on arkipäivää, joten jatkuva sopeutuminen on tulevaisuuden elinehto. Eteenpäin mennään unelmoiden ja kovaa työtä tehden. Matkaeväinä ovat rakkaus ja intohimo työtä kohtaan sekä loputon kehittyminen.

Nyt ollaan tamperelaisen ohjelmistoyritys Vincit Oy:n oven takana Hervannassa eikä epäselväksi jää, mistä on kyse. Nuorta väkeä tulee ja menee, ja ilmassa on selvästi tekemisen meininki. Aulassa vastassa on hauska Vincit-puhelinkoppi, pingis-pöytä ja tuliterä jopo.

”Pyörä on tuorein kuukauden nuija -hankintamme”, henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen toteaa ja toivottaa tervetulleeksi.

Rakkaudesta työhön

Toimitiloissa on mustaa ja valkoista, energisellä punaisella höystettynä. Avokeittiön pöydällä notkuu hedelmälaatikoita, sohvan ääressä voi vaikka pelata pleikkaa. Tällä hetkellä työntekemisen tunnelma on kuitenkin tiivis. Aamupäivällä on puitu yrityksen visiota ja nyt on asiakkaiden vuoro.

Yritys tunnetaan paitsi tyytyväisistä työntekijöistään, myös tyytyväisistä asiakkaistaan. ”Olemme tehneet liki 300 asiakasprojektia ja edelleen sata prosenttia asiakkaistamme suosittelisi meitä kollegalleen”, Pystynen sanoo.

Miten tämä kaikki sitten oikein tehdään? Syitä on Pystysen mukaan monia. ”Me uskomme, että rakkaus työtä kohtaan ja kova työ erottavat meidät muista. Kun tekee sitä, mitä rakastaa, on myös innostunut kehittämään koko ajan. Intohimo, kova työ ja jatkuva kehittyminen näkyvät luonnollisesti myös taloudellisissa tunnusluvuissa, kasvussa ja tuloksentekokyvyssä.”

Utopiasta arkeen

Vincitissä hyödynnetään tarinoita ja unelmia yhteisen vision rakentamisessa, ylhäältä alas jalkautettavan virallisen totuuden sijaan. Keväällä 2013 käynnistetty Utopia-hanke on juuri edennyt vaiheeseen, jossa jokainen tiimi on esitellyt unelmiensa työpaikkaa yhteen kuvaan tiivistettynä.

”Kuvista löytyy runsaasti metaforia, jotka eivät välttämättä avaudu kaikille. Kuvat toimivat hauskana visioinnin työkaluna, ja niiden pohjalta työstämme yhteisen vision. Uudistamme aiempaa visiotamme suuntaan, josta jokainen tiimi löytää omia ajatuksiaan ja johon kaikki voivat sitoutua.”

Vincitissä tehdään, kokeillaan, testataan ja pilotoidaan. Jos jokin ei toimi, askelmerkkejä korjataan tai yritetään jotain muuta. Tärkeintä on yhdessä työstäminen ja jokaisen unelman esille tuominen. Jatkossa jokaisella vincitiläisellä on oma yksilöllinen urapolkunsa, jonka omistajuutta siirretään yhä vahvemmin esimieheltä ihmiselle itselleen.

Kuukauden nuijat

Pystynen korostaa, että Vincitin innovatiivinen toimintamalli on yrityksen näköinen. Sitä ei voi suoraan kopioida toiseen organisaatioon, mutta siitä voi ottaa mallia ja sitä voi soveltaa. Strategisesti tärkeällä ja koko henkilöstä osallistavalla tavalla yhteisöllisyyttä voidaan tehostaa pienin kustannuksin.

Palataan vielä aulassa olleeseen mustaan jopoon, joka on jo saanut etulokasuojaansa yrityskuvaan kuuluvan kumiankan. Pyörällä ei ole vielä ajettu yhtään kilometriä, mutta pian se on teippausten jälkeen kaikkien käytettävissä. Jopolla on helppo hurauttaa vaikka Tampereen keskustaan asiakastapaamiseen.

”Aloitimme puoli vuotta sitten kuukauden nuija -päätökset, joiden tavoitteena on antaa symbolisesti henkilökunnalle vastuuta työhyvinvoinnista. Kerran kuukaudessa yksi työntekijöistä kopauttaa puunuijalla päätöksensä aamiaispöytään ja luovuttaa päätösvallan seuraavalle. Jopon hankinnasta päätti vuorollaan projektinvetäjä Olli Raivola.”


Teksti: Sari Okko
kokeilu
osallistaminen
työhyvinvointi
yhteisöllisyys
´Toimiala:
Ohjelmistokehityksen asiantuntija

Liikevaihto
5,9 milj. € (2013)

Henkilöstön määrä
noin 90

Lue lisää: www.vincit.fi

Katso myös Työvirta-video

Videolla Johanna Pystynen kertoo työhyvinvoinnin edistämisestä Vincitissä.

Tarinoita työpaikoilta -sarjassa julkaistaan kertomuksia tavallisista suomalaisista työpaikoista, joilla on tehty erilaisia toimenpiteitä työyhteisön kehittämiseksi. Haastatellut työpaikat ovat erikokoisia ja eri toimialoilla toimivia työpaikkoja ympäri Suomea. Työyhteisön kehittäminen lähtee aina työpaikan omista lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistä kaikille tarinoille on se, että muutos on saatu aikaan yhteistyössä koko työyhteisön voimin.

Voit myös kertoa meille oman menestystarinasi, niin otamme yhteyttä!